E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
26 Eylül 2022 - 16:57 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni haftaya kararsız başladı. Döviz piyasalarının gündemi oluşturduğu yeni günde doların yükselişi küresel yatırımcıları endişelendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın ilk işlem gününe karışık seyirle başladı. Dow Jones Endeksi küresel çapta yükselen faiz oranları ve döviz piyasasındaki kriz nedeniyle oluşan piyasa baskılarını hissetmeyi sürdürüyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,32 düşüşle 29.495,16 puanda, S&P 500 Endeksi %0,04 artışla 3.694,71 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,69 yükselişle 10.943,12 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0822 yükselişle %3,770 seviyesinde değerleniyor.

İngiliz Sterlini pazartesi günü ABD Doları karşısında rekor seviyeye geriledi. Sterlin bir noktada %4 düşerek tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1,0382 dolara kadar ulaştı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışları ile İngiltere’nin geçen hafta açıklanan vergi indirimleri ABD Doları’nın hızlı bir şekilde yükselmesini sağladı. Euro dolar karşısında 2002 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yükselen dolar ABD’deki çok uluslu şirketlerin bilançolarına ve aynı zamanda küresel ticaretin kendisine zarar verebilir. Zira dünya çapında birçok malın alım satımı Dolar üzerinden gerçekleştiriliyor.

CNBC’nin haberine göre Morgan Stanley’in ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Michael Wilson konuyla ilgili açıklamasında, “ABD Doları’nın bu denli güçlenmesi, tarihsel olarak bir tür finansal/ekonomik krize yol açmıştır. Patlayacak bir kriz için uyanık olunması gereken bir zaman varsa o zamanı budur" ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar, pazartesi günü S&P 500'ü ayı piyasasının en düşük seviyesinin altında herhangi bir kırılma yaşanıp yaşanmayacağını yakından izleyecekler. S&P 500 Endeksi’nin haziran ayındaki en düşük kapanışı 3.666,77 puandı. Endeks yeni günde 3.694 puan seviyesinde işlem görüyor. Bu seviyelerin altındaki herhangi bir düşüş satış dalgasının daha da şiddetlenmesine sebep olabilir.

FED’in geçen hafta yaptığı 75 baz puanlık faiz artışı piyasalardaki son düşüşlerin katalizörü oldu. FED politika faizini %4,6’ya kadar yükseltebileceğini açıkladı. FED’in tahminleri ayrıca agresif faiz artırımı politikaları kapsamında 2022 bitmeden faiz oranlarını %4,4'e yükselteceğini gösteriyor.

Tahvil getirileri FED’in 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha yürürlüğe koymasının ardından yükseldi. 2 yıllık ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil faizleri, on yıldan uzun süredir görülmeyen yüksek seviyelere ulaştı. Cuma günü Goldman Sachs, S&P 500 için yıl sonu hedefini 4.300 puandan 3.600'e düşürdü.

Tahvil faizleri pazartesi günü tekrar yükseldi. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri gün içerisinde %4,29’a kadar ulaştı. 2 yıllık tahvil faizleri borsa açılışı itibariyle %4,21 seviyesinde işlem görüyor.

Küresel borsalar neden düşüyor?

 

Dolardaki yükseliş krizin habercisi mi?

 

Japonya'dan döviz piyasasına 3,6 trilyon yenlik müdahale

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)