E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB, gaz tedariki için Türkiye alternatifini gündemine alıyor!---

AB, gaz tedariki için Türkiye alternatifini gündemine alıyor!

AB, gaz tedariki için Türkiye alternatifini gündemine alıyor!
27 Ocak 2024 - 14:12 borsagundem.com

Ukrayna üzerinden gaz geçiş anlaşmasının bu yıl sona erecek olması nedeniyle alternatif yollar arayışına giren AB, Türk Akımı dahil olmak üzere farklı boru hatlarını kullanarak gaz tedarik etme seçeneklerini değerlendiriyor.


Bloomberg ajansı, AB'nin Ukrayna üzerinden gaz geçişine alternatif arayışı içinde olduğunu yazdı. Habere göre Kiev, Moskova ile Avrupa'ya doğal gaz nakline ilişkin bu yıl sona erecek olan sözleşmeyi uzatma niyetinde değil. Bu bağlamda AB, Türk Akımı dahil, alternatif boru hattını kullanarak tedarik yolları arıyor.

Ajansa konuşan kaynaklar, Rusya ile Ukrayna arasındaki gaz transit anlaşmasının 2024 sonunda sona ermesinin ardından AB'nin Rusya'dan gaz tedariki için alternatif rotalar araştırdığını söyledi . Yaptırımlara rağmen hala Rus gazına bağımlı olan Avusturya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere yapılan tedarikler masada.



Ajans, Avrupa Komisyonu'nun, Türk Akımı da dahil olmak üzere diğer gaz tedarik yollarının potansiyeli de dahil olmak üzere, Ukrayna ile transit anlaşmasının sona ermesinden sonraki senaryoları analiz ettiğini, nihai planın 4 Mart'ta enerji bakanları topanısına sunulacağını duyurdu.

25 Ocak'ta Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna ziyareti ve Ukraynalı mevkidaşı Denis Şmıgal ile yaptığı görüşmelerin ardından, 2025 yılında Ukrayna üzerinden boru hattı yoluyla gaz geçişinin devam etmesini istedi. Kiev ise, Rusya ile gaz transit sözleşmesini yenilemeyi düşünmediklerini açıkladı.

Kiev'in sözleşmeyi yenilemeyi reddetmesine ilişkin yorum yapan Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Peskov, bu kararın tüm tedarik zincirlerinde değişikliklere yol açacağını söyledi. Peskov, mevcut alternatif rotaların "zaten birçok yönden tıkalı" olduğunu ancak örneğin Türkiye üzerinden ulaşım seçeneklerinin hala mevcut olduğunu ve ayrıca sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariğinin de bulunduğunu kaydetti.

RBC'nın yayınladığı haritada Rusya'dan Avrupa'ya gaz sevkiyatında kullanılan mevcut ve potansiyel boru hatları gösteriliyor. (turkrus.com)

EPDK’nın gaz tüketim tahmini 51 milyar metreküp

 

Avrupa'da gaz fiyatları 6 ayın en düşük seviyesinde

 

IEA: Küresel gaz talebi yüzde 3 artabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)