E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da gaz fiyatları 6 ayın en düşük seviyesinde---

Avrupa'da gaz fiyatları 6 ayın en düşük seviyesinde

Avrupa'da gaz fiyatları 6 ayın en düşük seviyesinde
26 Ocak 2024 - 14:14 borsagundem.com

Avrupa'da gaz fiyatları bugün son ay altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa doğalgaz fiyatları, bölgede kış sezonun kalan kısmı için yeterli stok bulunduğuna ilişkin piyasa güveninin devam etmesi, talebin ılımlı olması ve yenilenebilir enerji üretiminin hızla artması nedenleriyle düşük seyrediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub’ı Şubat ayı vadeli kontrat ICE Endex'te bugün en son 0,56 EUR düşüşle 27,53 EUE/MWh seviyesine geriledi.

Kontrat gün içinde 31 Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyesi olan 26,50 EUR/MWh düzeyine geriledi ve Pazartesi günü ulaşılan önceki altı ayın en düşük seviyesi olan 26,60 EUR/MWh seviyesinin altına indi.

İngiltere NBP hub’ı eşdeğeri kontrat ise ICE Futures’ta en son 0,78 p düşüşle 67,70 p/th seviyesinden satış yaptı.

Bir trader, “Yüksek depolama seviyeleri ve sıcak hava koşullarına dair öngörüler nedeniyle genel piyasa hissiyatı aşağı yönlü” yorumunu yapıyor. Ancak trader, fiyatların mevcut seviyelerde desteklendiğini söylüyor.

Trader, “Şubat ayındaki soğuk dönem için belirli bir risk devam ettiği için daha fazla aşağı yönlü bir hareket olacağını düşünmüyorum” diyerek TTF Şubat kontratının 26,50 EUR/MWh civarında seyredeceğini belirtiyor.

Trader, bu seviyenin altındaki fiyatların Asyalı alıcılardan gelen talebi de yeniden canlandırabileceğini söylüyor.

Asya'daki LNG talebinin artması, Avrupa'da sıkı bir pazara yol açabilir; Asyalı alıcıların geçen yılın aynı ayındaki 11 milyon ton olan LNG alımlarının bu ay yaklaşık 12,7 milyon ton (17,2 milyar mᶟ) civarına yükselmesine neden olabilir.

Avrupa Gaz Altyapısı (GIE) verileri, Avrupa'daki gaz depolama seviyelerinin en son bir önceki güne göre 0,5 puan düşüşle %73 kapasitede görüldüğünü gösterdi. Bu, yılın bu zamanı için yaklaşık %61 olan beş yıllık ortalamanın oldukça üzerinde bulunuyor.

Avrupa doğalgazda bu yıl kriz yaşar mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)