E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2024’ün geri kalanında yatırımcıları neler bekliyor?---

2024’ün geri kalanında yatırımcıları neler bekliyor?

2024’ün geri kalanında yatırımcıları neler bekliyor?
08 Mart 2024 - 18:29 borsagundem.com

Küresel borsalarda bir süredir boğa piyasasının etkileri hissediliyor. Ancak piyasalar dikensiz gül bahçesi değil. Uzmanlar yılın geri kalanında borsaları etkileyebilecek olumsuz gelişmelere dikkat çekerek yatırımcıları hazırlıklı olmaya çağırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2024 yılı piyasalar için oldukça güçlü bir yıl oldu. ABD borsalarında S&P 500 ve Nasdaq endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dow Jones Endeksi ise 40.000 puan barajını ilk kez görmeye %3’lük bir yükselişten daha yakın. Yıl başından bu yana S&P 500 ve Nasdaq %7’den fazla yükselirken Dow Jones Endeksi ise %3’ün üzerinde yükseldi.

Dördüncü çeyrek bilanço sezonu da yatırımcıların beklentilerini güçlendiriyor. FactSet verilerine göre 26 Ocak itibariyle S&P 500’ün dördüncü çeyrek bilançolarında %1,4’lük düşüş kaydedeceği tahmin ediliyordu. Söz konusu tarihte S&P 500 şirketlerinin sadece %25’i bilanço yayınlamıştı ve bu bilançolar vasatın altındaydı.

Ancak şimdiyse analistler %4’lük bir bilanço büyüme oranı talep ediyor. Bilanço açıklayan S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin %97’si bilanço açıkladı ve bu şirketlerin %73’ü bilanço tahminlerini geride bıraktı. Söz konusu şirketlerin %64’ü analistlerin gelir tahminlerini de aştı.

Investorplace haberine göre piyasalar mevcut durumda birkaç çeyrek boyunca devam edecek yıllık bilanço artışlarını fiyatlıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) da en geç haziran ayın ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına kadar faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. ABD’de başkanlık seçimlerinin etkileri de tüm hızıyla devam ediyor. Tarihsel göstergeler borsaların kasım ayındaki seçimlere kadar yükselişini sürdüreceğini gösteriyor.

Peki bu kadar çok şey doğru giderken borsalar için ne ters gidebilir?

Investorplace haberinde borsa rallisini durdurabilecek üç etkene dikkat çekiliyor. Haberde ayrıca yatırımcıların bu üç olası geri çekilmeden korunması için yapabilecekleri de belirtiliyor.

Küresel gerilimler

ABD politikaları, Ukrayna ve Orta Doğu gibi savaş bölgelerine fazlasıyla karışmış durumda. Ayrıca Irak, Suriye, Somali, Kongo gibi sıcak noktalarda da Amerikan birlikleri bulunuyor. Venezüella'nın Guyana sınırına hafif tanklar ve füze donanımlı devriye botları konuşlandırmasına rağmen ABD ordusu henüz Guyana'da değil. Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Amerikan petrol şirketi Exxon Mobil Corporation'ı güvenlik için yerel güçler yerine Amerikan ordusuna güvenmekle suçladı.

Padrino, X üzerinden yaptığı açıklamada "Resmi olarak Venezuela'ya ait olan deniz alanında orantılı, güçlü bir yanıt alacaklar. Essequibo bizimdir” ifadelerine yer verdi. Exxon Mobil Sözcüsü Michelle Gray ise, “Hiçbir yere gitmiyoruz. Odak noktamız Guyana hükümetiyle yaptığımız anlaşmaya göre kaynakları verimli ve sorumlu bir şekilde geliştirmeye devam etmek olacaktır” açıklamasında bulundu. Venezuela ve Guyana arasındaki sınır anlaşmazlığı gün geçtikçe daha ilginç hale geliyor.

Birleşik devletlerin durumu ve ABD hükümetinin kapanması ihtimali

ABD başkanlık seçimleri fazlasıyla garip bir biçimde ilerliyor. Zira başkan adayları ekonomi hakkında hiçbir şey tartışmıyor. Bunun yerine sınır kontrolü, uluslararası yardımlar, savaşlar ve maaştan maaşa yaşayan Amerikalılara zarar veren gıda ve enerji enflasyonuna odaklanıyorlar. ABD’de kim seçilirse seçilsin Amerikalılar bu başlıklarda olumlu gelişmeler yaşanmasını bekliyor.

ABD Başkanı Biden’ın ‘Birliğin Durumu’ konuşması dikkat çekici başlıklara sahne oldu. Zira ABD Başkanı Kongre’nin yapısından pek hoşnut değil. ABD Başkanı, Ukrayna’nın Avdiivka kasabasının askeri yardımların eksikliği sonucu kaybedilmesi nedeniyle ABD Kongresi’ni sorumlu tutuyor. Bununla birlikte ABD hükümetinin kapanması ihtimali de gündem maddeleri arasında. ABD Kongresi federal harcamaları kontrol ediyor ve 2024 bütçesinin belirlenmesi konusunda anlaşma sağlanabilmiş değil. Hükümetin düzgün bir şekilde çalışmamasında özel sektör ise bundan faydalanma eğilimi gösterir.

ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini ertelemesi

FED faizleri indirmeden önce enflasyonun %2 hedefine düşürülmesini görmek istediğini açıkça belirtiyor. Ancak ABD enflasyonu henüz bu noktada değil. FED’in favori enflasyon göstergesi olan Bireysel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi hala %2’nin üzerinde. PCE son 12 ayda %2,4 yükseldi. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon ise son 12 ayda %2,8 yükseldi. Söz konusu rakam aynı zamanda çekirdek enflasyonun aylık bazda bu yılki en büyük artışına da işaret etti. Enflasyonun yeniden canlanması ihtimali faizlerin indirilmesi için haziran ayına kadar beklenmesini daha olası hale getiriyor. Yine de piyasalar ilk faiz indirimi için mayısı tercih ediyor.

Portföyünüzü nasıl korursunuz?

ABD borsalarındaki güçlü ralliye rağmen hisse senetlerinin frene basmasına neden olabilecek birçok gelişme var. Dolayısıyla yatırımcıların da kendilerini olası bir geri çekilmeye karşı koruması gerekiyor.

Bunu yapmanın en iyi yolu temel verileri güçlü olan hisse senetlerine yatırım yapmaktır. Zira temel verileri güçlü olan hisse senetleri tenis topları gibi düşüşler sonrasında yeniden zıplarken temel verileri zayıf olan şirketlerin hisseleri ise kaya gibi düştükleri yere çakılabilirler. Dolayısıyla yatırımcıların olası borsa çöküşleri sırasında güçlü kalabilmek için yatırım yapacakları şirketlerin bilanço verilerine, getirilerine, serbest nakit akışına ve bu gibi şirketlerin temel özelliklerini gösteren işaretlere dikkat etmesi gerekiyor.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde geldi

 

Powell’ın iyimserliği borsalara iyi geldi

 

Jason Shapiro: Fed 'büyük bir sürpriz'e hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)