E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023’te küresel borsaları yükseliş mi bekliyor?---

2023’te küresel borsaları yükseliş mi bekliyor?

2023’te küresel borsaları yükseliş mi bekliyor?
15 Aralık 2022 - 17:14 borsagundem.com

2022 yılı küresel borsa yatırımcıların bir an önce unutmak istediği türden bir yıldı. Ancak Barron’s yazarı Jacob Sonenshine borsalardan gelecek yıl yükseliş beklemenin iki sebepten mantıklı olabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar son bir yıl içerisinde oldukça sert bir ayı piyasasıyla karşılaştı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve diğer küresel merkez bankalarının agresif faiz politikaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle enerji piyasasında ve tedarik zincirinde yaşanan dalgalanmalar ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in ‘Sıfır Kovid’ politikası nedeniyle bir türlü yeniden açılamaması dünya çapında hisse senetlerinin değer kaybetmesine yol açtı.

Ancak Barron’s yazarı Jacob Sonenshine’a göre 2023 yılında yatırımcıların kazanma ihtimali yüksek. Sonenshine bu iyimser tahminini basit bit sebebe bağlıyor: “Çok fazla sayıda kötü haber halihazırda borsalara etki etti.”

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2022 küresel hisse senetleri için oldukça kötü bir yıl oldu. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi ocak ayındaki tarihin en yüksek seviyesinden %16 düştü. Yaz boyunca yüzde 20 ve üzerinde düşüşler kaydeden endeks ayı piyasasına girdi. Düşüşler, FED’in faiz oranlarını istikrarlı bir şekilde artırması ve olağanüstü bir şekilde yükselen ABD enflasyonunu bastırmak için finansal sistemden likiditeyi azaltmasıyla geldi.

Faiz artırımlarından önce bile, enflasyon kendi başına tüketici talebini ve şirket kârlarını azaltıyordu. Daha yüksek oranlar aynı zamanda ekonomik talebi de azalttı ve gelecek için kâr beklentisi oluşturan hisseleri daha az değerli hale getirerek hisse senedi değerlemelerini baskıladı. Sonuç olarak, hisse senetleri için zor bir tablonun ortaya çıktığı bir yıl oldu.

Ancak Sonenshine piyasalara bu denli etki eden enflasyonun yavaşlamakta olduğunu ve bunun hisse senetleri piyasaları için genellikle olumlu bir gelişme olarak görüldüğünü belirtiyor. Borsa yazarı yatırım bankası Evercore’ın enflasyon analizlerine işaret etti. Bankanın analizine göre, enflasyonun ılımlılaştığı ve ekonomik büyümenin durgun olduğu aylarda, S&P 500'ün yıllık ortalama getirisi %13 oldu. Kasım ayında, tüketici fiyat endeksi yıldan yıla %7,1 artarak yaz aylarındaki %9,1'lik zirve noktasının altına geriledi.

Sonenshine enflasyonun ne kadar hızlı düşmeye devam edeceğinin hâlâ önemli bir soru olarak kaldığını kabul ediyor. Ancak göstergeler önümüzdeki yıl küresel enflasyonun düşme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Enflasyondaki yavaşlama FED’in faiz artırımlarını duraklatmasına da yol açabilir. Bu yıl net bir biçimde görülen basit bir çapraz varlıklar korelasyonunda yüksek faiz oranlarının hisse senetleri için düşüş anlamına geldiği görüldü. Dolayısıyla Sonenshine’a göre gelecek yıl hisse senetlerinin kazandırması için bir diğer faktör de FED’in agresif politikalarını duraklatması olabilir. (Borsa yazarı aynı zamanda enflasyondaki düşüşün çok yavaş olması halinde FED’in faiz artışlarında daha agresif hale gelebileceği konusunda da uyarıyor.) Mali istikrar veya düşen faiz oranları genellikle ekonomik büyüme ve bilançolarda görülen hasarın sona ermesi anlamını taşıyabilir.

Küresel yatırımcıların endişeli olduğu ana faktör ise bilançolar. Analistlerin bilanço beklentileri son zamanlarda önemli bir biçimde gerilemeye başladı. Sonenshine’a göre merkez bankalarının yüksek faiz oranları üzerinden talebi azaltması halinde bilançolar muhtemelen daha fazla düşebilir.

Borsa yazarı bu noktada borsaları destekleyebilecek ikinci bir değişkene işaret etti: “Borsalar muhtemelen geri dönmeden önce bilançolar en dipte fiyatlandırılacak ve piyasanın şu anda bunu yapmaya yakın olması tamamen mümkün. Gelecek yıl bilançolar düşerse tarihsel veriler borsaların hâlâ yükselebileceğini gösteriyor.”

Evercore verilerine göre S&P 500 şirketleri için hisse başına toplam getiriler yıldan yıla azaldığında endeks 12 aylık süreleri genellikle yükselişle bitiriyor. Sonenshine’ın dikkat çektiği verilere göre banka analistleri bu türden 10’dan fazla örneği izlemiş. Elbette bu tür göstergelerin hiçbirisi 2023’te borsaların kesin olarak yükseleceği anlamına gelmez. Ancak Sonenshine hisse senetlerinin istikrara kavuşmasını ve yükselişe geçmesini beklemenin mantıklı olacağını sözlerine ekliyor.

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz

 

Fed kararı sonrası borsaları neler bekliyor?

 

Küresel piyasalar FED kararlarını nasıl değerlendirdi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı15 Aralık 2022 18:33

    borsamız küreseleden koptu çünkü ülkemizde faiz haram ,dövizde stop var TL de aşırı deger kaybından korunmak için borsaya hücüm var yönetim faiz haram enflasyon helal deyip seri bir şekilde para basınca paranın tek adresi borsa kalıyor.