E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Sakin haftalar hisse senetlerinin lehine---

Bank of America: Sakin haftalar hisse senetlerinin lehine

Bank of America: Sakin haftalar hisse senetlerinin lehine
07 Mayıs 2024 - 13:35 borsagundem.com

Tarihsel veriler, ekonomik veriler anlamında sakın geçen haftalarda hisse senetlerinin iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi piyasaları birçok temel faktörden etkileniyor. Makroekonomik ve jeopolitik ortam başta olmak üzere faiz oranları ve enflasyon ve işsizlik verileri gibi raporlar da hisse senetlerinin performansını olumlu ya da olumsuz yönde belirleyebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgiler göre, BofA Global Research, tarihsel verilerin makroekonomik takvimin sessiz olduğu haftalarda borsa için ortalamanın üzerinde getiri anlamına geldiğini söylüyor.

Sakin gündem hisse senetlerine yarıyor

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, tarih, ekonomik veriler açısından sakin haftaların genellikle hisse senetleri için en iyi haftalar olduğunu gösteriyor. ABD hisse senedi piyasaları dün yükselişe geçerek ekonomik veriler için nispeten sakin bir hafta olacağını doğruluyor. BofA Global Research'e göre tarih, makroekonomik takvimin sessiz olduğu haftalarda borsa için ortalamanın üzerinde getiriler görüldüğünü söylüyor.

BofA Global Research'te strateji uzmanı olan Ohsung Kwon ve hisse senedi ve nicelik analiz uzmanlarından oluşan bir ekip, dün paylaştıkları notta, 2014’ten bu yana büyük ölçekli S&P 500 Endeksi’nin, herhangi bir önemli makroekonomik veri açıklanmayan haftalar boyunca yüzde 0,6 oranında arttığını, diğer haftalarda ise ortalama bazda yüzde 0,2'lik bir artış kaydettiğini belirtiyor. Ekip, sakin haftaların son 10 yılda ortalama bazda sürekli olarak olumlu getiriler sağladığını da belirtiyor.

BofA stratejistleri, “Bu hafta birkaç Fed konuşmacısı ve Senior Loan Officer Opinion Survey (SLOOS) var ancak makro açıklamalar için nispeten sakin bir hafta. Ancak geçen hafta veri anlamında yoğun bir haftanın ardından piyasanın sindireceği çok şey olacak. Artık Fed'in, iş raporunun ve kazançların belirsizliği geride kaldı; bunların hepsi geçen hafta hisse senetleri açısından net olumluydu” diye yazıyor.

Dalgalı seyir

ABD hisse senetleri 2024'ün ikinci çeyreğinde keskin bir şekilde dalgalanıyor. Üç gösterge hisse senedi endeksi, yapışkan enflasyonun Fed'in faiz indirimlerini geciktireceği ve 10 yıllık ve 30 yıllık Hazine getirilerini artıracağı korkusuyla Nisan ayında düşüş yaşadı. 10 yıllık Hazine tahvili Kasım ayında en yüksek seviyelerine ulaştı.

Ancak geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımının merkez bankasının bir sonraki hamlesi olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyerek Wall Street'i sakinleştirmesinin ardından piyasalar sağlam bir zemin buldu; beklenenden daha soğuk Nisan ayı istihdam raporu da politika yapıcıların faizleri düşürmeye başlayabileceği yönündeki umutları artırdı.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, dün S&P 500 ve Nasdaq, 14 Kasım'dan bu yana en büyük üç günlük puan ve yüzde artışlarını gerçekleştirerek art arda üç gün boyunca yükseldi. Dow Jones Endüstriyel Ortalama ise art arda dört işlem günü boyunca yükselişteydi. Dow Jones Piyasa Verilerine göre bu, endeks için Mart ayından bu yana en büyük dört günlük puan ve yüzdelik artış anlamına geldi.

Fed yetkililerinin görüşleri

Bu hafta önemli makroekonomik veriler olmamasına rağmen, Richmond, New York ve ardından Minneapolis Fed Başkanlarının konuşmalarıyla yatırımcılar Fed'in gelecekteki hamleleri hakkında daha fazla ipucu elde edecek. Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, Boston Fed Başkanı Susan Collins ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de diğer Fed yetkililerinin yanı sıra bu haftanın ilerleyen saatlerinde sahneye çıkacak.

Andrew Hollenhorst liderliğindeki Citigroup ekonomistlerinden oluşan bir ekip de, paylaştıkları notta, “Fed'in bu haftaki konuşması, Powell’ın istihdam zorunluluğuna yaptığı vurgu ve faiz artırımlarının olası olmadığı yönündeki görüşü de dahil olmak üzere FOMC'deki güvercin yorumlarının daha geniş komite görüşünü yansıtıp yansıtmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir” diyor.

Citigroup ekonomistleri, New York Fed Başkanı Williams'ın hem daha merkezde hem de politika belirleme komitesinin Başkan Yardımcısı olarak daha etkili olması nedeniyle yorumlarının daha 'bilgilendirici' olacağını ekliyor.

S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin yüzde 80'i ilk çeyreğe ilişkin mali sonuçlarını bildirmişken kurumsal kazançların zirve döneminin geride kaldığı görülüyor. Ancak büyük sermaye endeksindeki 56 şirketin hâlâ bu hafta rapor vermesi bekleniyor.

FED’in faiz indirimi eylüle veya aralıkta

 

Yatırımcılara uyarı: FED dostunuz değil

 

Fundstrat: Mayıs ayı hisse senetlerinde alım için doğru zaman

 

Hisse senedi piyasaları ‘tüketim’ testinde

 

BofA: Zayıf bir istihdam hisse senedi piyasalarında satış olasılığını artıracak

 

JPMorgan: Hisse senetleri için aşağı yönlü riskleri arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)