E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley’den yatırımcılara uyarı: Gözünüzü açık tutun---

Morgan Stanley’den yatırımcılara uyarı: Gözünüzü açık tutun

Morgan Stanley’den yatırımcılara uyarı: Gözünüzü açık tutun
07 Mayıs 2024 - 18:08 borsagundem.com

ABD borsaları yeniden yükselişe geçerken Wall Street devi Morgan Stanley yatırımcılara önemli bir uyarıda bulundu. Dev bankanın stratejistlerine göre son ekonomik veriler mevsimsel etkiler nedeniyle yanıltıcı olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar zorlu geçen bir nisan ayının ardından toparlanma sinyalleri veriyor. ABD borsaları pazartesi günü 12 Nisan’dan bu yana ilk defa 50 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı. Wall Street endeksleri salı günü açılış rakamları itibariyle de yükselişini sürdürüyor.

MarketWatch’un haberine göre rallinin kilit noktası ABD ekonomisinin yavaşladığını işaret eden istihdam verileriydi. Cuma günü açıklanan Nisan ayı tarım dışı istihdam rakamları ABD ekonomisinin geçen ay 175.000 yeni istihdam eklediğini gösterdi. Rakamların açıklanmasının ardından 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri yaklaşık 20 baz puan düşüş gösterdi. Bununla birlikte MW haberine göre Morgan Stanley Sabit Gelir Birimi stratejistleri yatırımcıların yıl sonunda yaklaşan önemli bir faktöre karşı ‘gözlerini açık tutması gerektiği’ konusunda uyarıyor.

Wall Street bankası stratejistlerinin dikkat çektiği faktör ‘artık mevsimsellik’ olarak adlandırılıyor. Stratejistler ABD kamu istatistik birimlerinden gelen verilerdeki mevsimsel düzenlemelerin uygun bir şekilde yapılmadığını savunuyor. Diğer bir deyişle ilk çeyrek rakamlarında yükselen rakamları yılın geri kalanında aşağı çekilebilir ve mevcut rakamlar gerçeği yansıtmıyor olabilir.

Artık mevsimsellik yatırımcıların ilk kez karşılaştığı bir durum da değil. Ancak 2010’dan 2019’a kadar gözlemlenen küçük bir faktör şimdilerde ise piyasalar için önemli bir belirleyici haline gelme potansiyelini taşıyor.

Morgan Stanley artık mevsimselliğin rakamlara olan etkisini ölçmek için, bir çeyrek için ortalama yıllık rakamlarla dört çeyrek ortalama verileri karşılaştıran bir teknik kullandı. Son iki yılda, FED için en önemli enflasyon göstergesi olan çekirdek bireysel tüketici harcamaları rakamlarında yılın ilk çeyreğinde 1,32 yüzdelik puan olan dev bir artış yılın ilerleyen aylarında aşınma eğilimi gösteriyor.

Artık mevsimselliğin hissedildiği benzeri bir tabloya başka göstergelerde de ulaşılabiliyor. İstihdam maliyet endeksi ve ekonomik verimlilik rakamlarındaki işgücü maliyeti verileri de faktörün yanıltıcı etkisi altında. Stratejistler konuyla ilgili raporlarında, “Bu kadar çok fiyat metriği artık mevsimsellik ve benzer bir güçlenme modeli gösterdiğinde, yatırımcılar modelin önümüzdeki yıl da devam edeceğine dair güven kazanacak ve buna göre karar alacaktır" diyor.

Morgan Stanley, Ocak 2025'te açıklanacak Aralık 2024 PCE verilerinde üç aylık enflasyonun %1,81'e ve altı aylık enflasyonunsa %1,96'ya düşmesini bekliyor.

Peki bu piyasalar için ne anlama geliyor? Morgan Stanley stratejistleri, “Ekonomi hepten düşüşe geçmese de tahvil faizleri ciddi derecede düşecektir. Zira enflasyon verileri faizlerin sonsuza dek yüksek kalacağına gerçekten inananları hayal kırıklığına uğratacaktır” diyor. Stratejistler mesajlarını yatırımcılar için tek bir cümlede özetlerken “Tahvil alın” ifadelerini kullandılar.

Warren Buffett: Paramount benim hatamdı, çok para kaybettik

 

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Faiz indirimlerinin ertelenmesi ekonomik çöküşe yol açabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)