E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023 rallisini öngören stratejistler 2024'te borsalarda ne görüyor?---

2023 rallisini öngören stratejistler 2024'te borsalarda ne görüyor?

2023 rallisini öngören stratejistler 2024'te borsalarda ne görüyor?
21 Aralık 2023 - 17:19 borsagundem.com

2023 yılının sürpriz rallisini öngören Wall Street stratejistleri, 2024 yılıyla ilgili olarak da genel olarak iyimser bir tavır sergiliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damgasını vuran 2023 yılı rallisi, birçok stratejistin tahminlerinde yanılmasına neden olsa da, bazı stratejistler bu yükselişi öngörerek diğerlerinden ayrıldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılına girerken, Wall Street'in önde gelen stratejistlerinin neredeyse tamamı 2022'deki felaketin ardından borsanın daha fazla acı çekmesini bekliyordu. Sadece bir avuç stratejist borsalarda bu yıl yaşanan toparlanmayı öngörebildi.

Bir avuç isimden doğru öngörü

Bloomberg’den Alexandra Semenova and Sagarika Jaisinghani’nin haberine göre, bir yıl önce, JPMorgan'dan Marko Kolanovic ve Morgan Stanley'den Mike Wilson gibi yakından izlenen stratejistler, yüksek faiz oranlarının ve nihai ekonomik gerilemenin borsadaki ek kayıpları tetikleyeceğini söylüyordu.

Ancak aralarında Fundstrat'tan Tom Lee, Oppenheimer Asset Management'tan John Stoltzfus ve BMO Capital Markets'tan Brian Belski'nin de bulunduğu bazı yükseliş eğilimindeki isimler, meslektaşlarındaki aşırı kötümserliği gerekçe göstererek bir iyileşme öngördü. Carson Group’tan Ryan Detrick, ekonomik esnekliğin hisse senetlerini harekete geçireceğini söyledi. Bu arada Bank of America’dan Savita Subramanian, yıl ortasında olumluya dönen bir tahmin dalgasına öncülük etti.

Carson Group Baş Piyasa Stratejisti Detrick, “Piyasanın yeni zirveler yapabileceğinden bahsettik ve insanlar bizim deli olduğumuzu düşündüler. Fakat oradaki bunaltıcı olumsuzluk bizi şaşırttı. İnsanların piyasanın pek çok kötü haberi fiyatladığını hatırlaması önemliydi” diyor.

Şimdi, S&P 500 Endeksi rekor bir zirveden uzaklaşırken, aynı isimler geçen yılki yenilgiyi tahmin edemedikten sonra bir miktar haklılık iddiasında bulunabiliyor. 2024 yılı için ise, iş gücü piyasasının sağlam kalması ve Fed'in faiz indirimlerine ilişkin inancın artmasıyla birlikte borsalarda daha fazla güç görüyorlar.

Tom Lee, Fundstrat

Fundstrat’tan Lee, 2023 yılının başında 4.750 puan hedefiyle Bloomberg'in takip ettiği stratejistler arasında S&P 500'ün gidişatını tahmin etmeye en yakın kişi oldu.

Analizi, endeksin 2022'deki yüzde 19'luk düşüşünün ardından yüzde 20'lik bir yükseliş ihtimalinin iki kat olduğunu gösteriyordu. Lee, bunda üç ana etken gördü: Araştırması, enflasyonun beklenenden daha hızlı düşeceğini gösterdi; Fed'in uyarıları dikkate alındığında şirketler daha yüksek oranlarla başa çıkmaya hazırdı ve oynaklık oldukça yüksekti.

Lee, “Piyasaların bu endişe seviyesinde kalması imkansız ve enflasyon düştüğünde -ki öyle oldu- satış baskısı sona erdiği için hisse senetleri aslında yükseliyor” dedi. Lee, S&P 500 Endeksi’nde 5.200 puan hedefiyle gelecek yıl için en iyimser tahminciler arasında yer almayı sürdürüyor.

Brian Belski, BMO

Bu yıla girerken, BMO Baş Yatırım Stratejisti Belski, ABD hisse senedi endeksi için 4.300 puan hedefini belirledi. Bu, kendisi ve diğerleri yılın ilerleyen dönemlerinde piyasalara ayak uydurmak için çağrılarını yükseltmeden önce, Bloomberg tarafından izlenen stratejistler arasındaki en iyimser tahminlerden biriydi.

2022'nin sonunda piyasa duyarlılığının aşırı derecede olumsuz olduğunu gördü ve bunun likidite odaklı ve 'fırsatçı olarak aşırı satılan' varlıklara olan talebi artıracağını söyledi.

Belki, “Hisse senetleri, ekonomiye yön veren kazançların başında geliyor ve hisse senetleri ne zaman resesyona gireceğimizi söylüyor. İnsanlar çok kalıplaşmış ve kendi yollarına saplanmış durumda” diyor.

Belski, 2024 yılı için dayanıklı bir iş gücü piyasasının oluşmasını, tüketici fiyat baskılarının azalmasını ve yılın ikinci yarısında faiz indirimlerinin S&P 500 Endeksi’ni 5.100 puana taşımasını bekliyor.

John Stoltzfus, Oppenheimer

Oppenheimer Baş Yatırım Stratejisti Stoltzfus, 2023'e girerken S&P 500'ün yılı 4.400 puanla kapatacağını öngördü. O zamanlar onun çağrısı Wall Street’teki en toz pembe çağrılardan biriydi.

Stoltzfus, enflasyon eğiliminin düşüş eğilimini desteklediğini söyledi ve ayılar kazanç tahminlerini fazla iyimser bulurken, tahminini ‘doğru büyüklükte’ şekl,inde nitelendirdi.

Stoltzfus, “2022'de yaşanan satış sürecinde piyasalar aşırı satıma uğradı. Ayı piyasaları her zaman aşırı satılır ve sonra aşırı satıldığı fark edilir ve ralli bir şekilde başlar” diyor. Stoltzfus, gelecek yıl için iyimserliğini koruyor ve S&P 500'ün 2024 bitmeden 5.200 puana ulaşacağını öngörüyor.

Savita Subramanian, Bank of America

Bank of America Hisse Senedi ve Niceliksel Strateji Başkanı Subramanian, yıl ortasında hisse senetlerinin pozitife dönmesi çağrısı sayesinde bu yılın kazananlarından biri oldu.

2023'e 4.000 puanlık bir çağrıyla kötü bir görünümle girmesine rağmen, Mayıs ayında yükseliş duruşuna geçti ve satış tarafı tahmincileri de onu takip etti. S&P 500'deki yıl sonu hedefini iki kez 4.600 puana yükseltti.

Subramanian, “Müşterilere iletilmesi zor bir mesajdı. Bölgesel bankacılık kargaşasının ardından ‘bunun sonun başlangıcı olduğu ve her şeyin 2008'deki gibi ilerleyeceği duygusu' oluşmuştu” diyor ve ekliyor: “Bir çağrıda bulunmanın zor olduğunu hissettiğinizde, böyle zamanlar muhtemelen hatalıdan çok haklı olacağınız zamanlar olur” diyor.

Subramanian, 5.000 puan hedefiyle 2024'e doğru yükselişini sürdürüyor. Subramanian, hisse senetlerinde yükseliş öngörüsünün nedenleri olarak ‘yumuşak bir iniş’ ve şirketlerin ve tüketicilerin daha yüksek oranlara uyum sağlamasını gösteriyor.

Ryan Detrick, Carson Group

Detrick, ABD ekonomisinin bu yıl resesyondan kaçınmasını bekliyordu. Ayrıca enflasyonun piyasanın beklediğinden daha erken düşeceğine de inanıyordu. Stratejist, Mart ayındaki bankacılık çalkantısı ve Ekim ayında S&P 500'ün çöküşü sırasında hisse senetlerine olan riski de ekledi.

Detrick, “Mart satışları oldukça korkutucuydu. Ama o zaman sadece birkaç kötü oyuncunun olduğunu ve sistematik olmayacağını söylemiştik” diyor.

Stratejist, gelecek yıl da bir resesyon beklemiyor ve bu yılın bazı geride kalan şirketlerinin hisse senetlerinde 'düşük çift haneli’ getiriler sağlamasını bekliyor. Detrick, “Küçük ölçekli hisse senetleri, orta büyüklüktekiler ve finansallar; bunlar bizim gelecek yılki üç favorimiz” diyor.

Wells Fargo: Yatırımcılar 2024’te endeksleri kovalamamalı

 

2023 rallisini bilen borsa uzmanından 2024 için 10 kötü sürpriz

 

2024 yılında hisse senedi piyasalarını bekleyen 4 risk

 

Vanguard: Geleneksel portföyler için 2024 doğru zaman

 

ABD ekonomisini 2024’te resesyon mu bekliyor?

 

Fundstrat: Borsada yükseliş 2024'ün ikinci yarısına sarkacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)