E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2022’nin ‘kötü adam’ı itibarını geri kazanabilecek mi?---

2022’nin ‘kötü adam’ı itibarını geri kazanabilecek mi?

2022’nin ‘kötü adam’ı itibarını geri kazanabilecek mi?
09 Ocak 2023 - 16:10 borsagundem.com

Yüksek enflasyonla mücadele amacıyla rekor faiz oranlarına imza atan Fed Başkanı Jerome Powell’ın seveni kaldı mı bilinmez… Peki, Powell bu yıl itibarını geri kazanabilecek mi?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyona karşı savaşın mimarı Fed Başkanı Jerome Powell, rekor faiz oranlarıyla yatırımcıları, işletmeleri, uzmanları ve tüketicileri 2022 yılında kendine düşman etti. Bunda, enflasyonun yüksek olmasında onun da payı olduğunu düşünenlerin etkisi büyük.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni yılın ise ekonomide yeni dinamiklere sahne olması bekleniyor. Faiz oranları, enflasyon ve resesyonun ise bu dinamiklerin belirleyicisi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kötü adam mı, kılık değiştirmiş bir kahraman mı?

Benzinga’dan Melanie Schaffer’in haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell 2022 yılının ‘Kötü Adam’ı ilan edilse yeridir. Merak edilen soru ise şu: Powell, geçen yıl kaybettiği itibarını geri kazanabilecek mi?

Fed Başkanı Jerome Powell, kararlarıyla borsayı yukarı ya da aşağı çekme yeteneği nedeniyle özellikle perakende yatırımcılar tarafından 'JPow' lakaplı sevilen bir hükümet figürüydü. Bunda, Powell’ın 2018 ile 2021 yılları arasındaki güvercin politikalarının etkisi büyüktü.

Kovid-19 salgınının başlangıcında borsaya giren perakende yatırımcılar, merkez bankasının sokağa çıkma yasağı sırasında ekonomiyi kurtarmaya yardımcı olmak amacıyla borsaya önemli miktarda likidite sağlama kararıyla birlikte Powell'la yakından tanışmış oldu. Bu, perakende kalabalığı arasında ‘para basmak’ olarak bilinmeye başladı.

2022'de başlayan niceliksel sıkılaştırma, başlangıçta yatırımcılar için gülünecek bir konu olmasa da, bir yıl ayı piyasasında yaşadıktan sonra, Fed'in fişi çekmeden önce yeni yatırımcılar için nasıl güçlü bir boğa piyasası sağladığına dair işe biraz mizah katmanın zamanı gelmiş olabilir.

Son zamanlarda, yatırımcılar, Fed'in toplantı tutanaklarından ve Powell'ın basın toplantılarından korkmaya başladılar ve bu da genellikle endekslerde satış baskısına neden oldu. Ama Powell, Wall Street'in ‘büyük kötü adam’ı mı yoksa ‘kılık değiştirmiş bir kahraman’ mı, bu henüz belli değil.

Boğa tuzağı

Perakende yatırımcılar ve Amerikan halkı arasında Powell'a olan düşkünlük, 2021'in sonlarında merkez bankasının tonunu değiştirmeye başlamasıyla azalmaya başladı ve bu da yükselen enflasyonu durdurmak için 2022'de bir dizi faiz artırımına ihtiyaç olduğunun sinyalini verdi. Fed, vaadini yerine getirerek, 17 Mart 2022'de yüzde 0,25'lik ilk artışla başlayan ve arka arkaya dört yüzde 0,75'lik artış ve iki yüzde 0,5'lik artışla devam eden yedi oran artışı gerçekleştirdi.

Faiz oranının şu anda yüzde 4,25 ile yüzde 4,5 arasında olmasıyla yatırımcılar, yılın geri kalanında oranları yaklaşık yüzde 5 civarında tutmadan önce, merkez bankasının 2023'ün ilk yarısında faiz oranlarını gevşetmeye başlamasını umuyor. Bu gerçekleşirse ve işsizlik başvuruları ve tüketici fiyat endeksi gibi temel göstergeler ekonominin önemli ölçüde zayıfladığını göstermeye başlarsa, borsa genel olarak ileriye dönük olduğu için S&P 500’ün 2023 yılında yönünü yukarıya çevirmesi mümkün olabilir gözüküyor. Mevcut durumda ise piyasa ayıların sıkı kontrolü altında ve son 12 ay boyunca her rallide boğalara karşı büyük bir iradeyle savaştıkları gözüküyor.

Döngünün dokuzuncu ayında yaşanan ralliler ise bazı iyimser stratejistleri kandırdı ve 1 Aralık 2022'de ayı piyasasının sona erdiğini ilan edenler çıktı. Yatırımcılar yanlış alarm nedeniyle oldukça zor günler geçirdi. 1 Aralık ile 28 Aralık arasında S&P 500 yüzde 7,5 oranında düştü ve etraf kana bulandı.

S&P 500, 1 Aralık'ta 200 günlük basit hareketli ortalamanın üzerine çıkarak ufukta bir boğa döngüsünün olabileceğini gösterdiğinde, bazı uzmanlar ise bir boğa tuzağının işaretlerini gördüklerini aktarmış ancak bu uyarı yatırımcıların gözünde pek karşılık bulamamıştı. 2022 yılı boyunca S&P 500 Endeksi toplam yüzde 20 oranında değer kaybetti.

2023 neler gösteriyor?

Borsa üçüncü çeyrekte bir boğa döngüsüne geri dönmeye başlarsa, yaklaşık 21 aylık ortalama ayı piyasası uzunluğuna uyum sağlayacak demektir. S&P 500, Ocak 2022'den beri ayı piyasasında. Ancak döngü, endeksin 4 Ocak'taki zirvesinden yüzde 20'den fazla düştüğü Haziran 2022'ye kadar teknik olarak doğrulanmadı.

Ekonominin yavaşladığına dair işaretler var, manşet TÜFE verileri enflasyonun Haziran'daki yüzde 9,1'lik zirvesinden Kasım'da yüzde 7,1'e düştüğünü gösteriyor. Bununla birlikte, yüzde 2'lik düşüş, Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşması için ihtiyaç duyduğu yüzde 5'lik düşüşle karşılaştırıldığında oldukça küçük kabul ediliyor.

Ocak ayı ise iki önemli olayla başladı: Fed'in Kasım ayı toplantı tutanaklarının yayınlanması ve komitenin sıkılaştırma önlemlerini ve Aralık ayı için ilk işsizlik başvurularını yumuşatmaya başlayabileceğini belirtmesi. Bu da Fed'in umutlarıyla çelişerek ekonominin güçlü kaldığını gösterdi.

12 Ocak'ta ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, Fed'in enflasyonla mücadele etmek için yeterince çaba gösterip göstermediği ve muhtemelen önümüzdeki yıl borsanın gidişatını belirleyip belirlemediği konusunda veriler sunacak olan Aralık ayı TÜFE verilerini yayınlayacak. Yıldan yıla çekirdek TÜFE için ortalama tahmin yüzde 5,7 ve bu, analistlerin enflasyonda keskin bir düşüş beklediğini gösteriyor.

Bu beklenti karşılanırsa, piyasa Fed'in bu yıl hedefine ulaşacağına ikna olabilir ve bu da S&P 500'ü yukarı yönlü bir yörüngeye oturtabilir. Bu durumda, Powell'ın şahin veya ‘kötü adam’ görüntüsünü kısa sürede unutturabilir ve Fed başkanının, ABD'yi resesyona sokmadan enflasyonu engelleme yeteneğinin müjdecisi olabilir.

Fed yetkililerinden faiz mesajı

 

FED borsalarda ralli istemiyor

 

Fed yetkililerinin açıklamaları S&P500’ü aşağı çekti

 

Fed üyelerinden gelen değerlendirmeler risk iştahını baskılıyor

 

Morgan Stanley: FED başladığı işi bitirecek

 

Fed yetkilileri 2023'te faiz indirimi olmaması konusunda hemfikir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)