E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa120 saat bu hafta sona eriyor. Ya sonra?---

120 saat bu hafta sona eriyor. Ya sonra?

120 saat bu hafta sona eriyor. Ya sonra?
20 Ekim 2019 - 16:06 borsagundem.com

Barış Pınarı Harekâtına 120 saatlik verilen aranın önümüzdeki hafta içerisinde sona erecek ve sürece yönelik belirsizlikler Yurtiçi piyasalarda başlıca ana gündem maddesi olarak takip edilmeye devam edecek.

"Türkiye’nin Barış Pınarı operasyonuyla gerginleşen ABD/Türkiye arasındaki ilişkiler Trump’ın yaptırım kararıyla tırmanırken Bist 100 endeksinde 103.000 den başlayan gerileme 93.000 seviyesinde soluklanırken dolar/tl de 5.73 seviyesinden 5.93 seviyesine doğru ataklar yaşandı. Borsa İstanbul da toplam 10.000 puanın üzerinde değer kaybı yaşandı.  Halk banka yönelik iddianame adımı ve tüm bu olumsuzlar ardından SPK/Borsanın 7 banka ile ilgili Açığa Satış/Depo kararının uygulamasıyla satış baskısı 93.000 seviyesinde baskılandı. ABD /Türkiye arasında yapılan görüşmeler ardından YPG nin bölgeden çekilmesi için varılan anlaşma ile 120 saatlik süre devam ederken anlaşma ardından borsa 98415 puana yükseldi. Dolar/TL'de ise 5.78 seviyesine geri dönüş yaşandı.

BIST 100

Endeksin 93.000 seviyesini test etmesi ardından ABD/TR 120 saat anlaşması ve yaptırımların uygulanmayacağına dair ABD taahhüdü ardından endekste 96.400 hızla geçildi ve endeks 98.500 direncinin hemen altında kapanış gerçekleştirdi. Açığa Satış/Depo uygulamasının devam etmesiyle işlem hacminin düşük olduğu seanslar ardından endekste yukarı yönlü yükselişte oluşan gapler yön belirlemede yatırımcıyı zorlayabilir. 99.300/100.500 yukarıdaki kısa vadeli hedef değerler olurken gaplerin dolması uygulamanın devamı durumunda satış konusunda piyasayı durgunlaştırabilir.

Türkiye - ABD İlişkilerinde kritik 120 Saat... Türkiye ve ABD arasında Suriye konusunda yapılan uzlaşı ile birlikte devam eden Barış Pınarı Harekâtına 120 saatlik verilen aranın önümüzdeki hafta içerisinde sona erecek ve sürece yönelik belirsizlikler Yurtiçi piyasalarda başlıca ana gündem maddesi olarak takip edilmeye devam edecek.

Brexit Anlaşması Detayları Parlamentodan Yine Geçmedi... AB Komisyonu ve İngiltere arasında Brexit anlaşması üzerine uzlaşı sağlandığı açıklanmıştı. Hafta sonu gerçekleşen oylamada Brexit kararı bir kez daha parlamentodan geçemedi. İngiltere ile AB, geçen perşembe günü Brexit konusunda yeni bir anlaşmaya varmıştı. Daha önce 3 kez reddedilen anlaşmada tepkilere yol açan Kuzey İrlanda'ya ilişkin "tedbir maddesi" kaldırılarak, yeni bir düzenlemeye yer verilmişti. İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 2016'da yapılan Brexit referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile AB'den ayrılma kararı alınmıştı ancak İngiltere'de seçmenlerin yüzde 46'sı, Galler'de yüzde 47'si, Kuzey İrlanda'da yüzde 56'sı, İskoçya'da ise yüzde 62'si AB üyeliğinin devamından yana oy kullanmıştı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkeyi 31 Ekim'de Avrupa Birliği'nden (AB) çıkarma sözüne rağmen Brüksel'den üç aylık erteleme talebinde bulundu. Johnson, Brexit anlaşmasının parlamentoda kabul edilmemesi durumunda hükümeti 19 Ekim saat 23.00'e kadar AB'den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakan yasa gereği AB'ye mektup yazdı. Brexit'in 31 Ocak 2020'ye ertelenmesini isteyen Johnson, mektuba imza atmadı.

TCMB Faiz Kararı... TCMB’nin 24 Ekim tarihinde gerçekleştireceği toplantısı piyasalar tarafında son iki toplantısında toplamda 750 baz puan önden yüklemeli indirim nedeniyle faiz patikasına dair yeni bir adımının gelip gelmeyeceği merak konusu. Enflasyondaki Eylül ayı artış hızı yıllık bazda yüzde 9,26 değerine gerilemişti. Yayımlanan Yeni Ekonomi Programı’nda yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 12,0 olarak hedeflenmekte. Bu bağlamda, yılın son çeyreğinde enflasyon sepetinde ağırlığa sahip bazı ürünlere yapılan zamlar ve baz etkisinin etkinliğini kaybetmesi ile birlikte enflasyon tarafında yukarı yönlü risklerin artmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Merkez'in 100-200 puanlık bir indirim ihtimali mevcut olmasına rağmen bu kurşunu kullanıp kullanmayacağı belirsizliğini koruyor.

HELİKOPTER PARA DÖNEMİ GERİ Mİ GELİYOR?

Küresel ekonomideki daralma eğilimi uygulamaya alınan birçok önleme rağmen engellenemezken, analistler, mali politikaların da yetersiz kalması durumunda "helikopter para" kartının kullanılabileceğini belirtiyor. Artan belirsizlikler, ticaret savaşları ve siyasi gerilimler başta olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı ekonomik aktivite, global anlamda düşüş eğilimini sürdürüyor. Analistler, merkez bankalarının para politikası araçlarını radikal biçimde kullanarak hâkim trendi değiştirmeye çalıştığını ancak mali politikaların desteği olmadan bu çabalarının "beyhude" olduğunu vurguluyor.

ECB Toplantısı... ECB Eylül ayı toplantısında, beklentilere paralel mevduat faiz oranında 10 baz puan indirime giderken marjinal fonlama ve politika faiz oranını sabit bırakmıştı. Ayrıca 1 Kasım tarihi itibariyle her ay 20 milyar Euro tahvil alacağını açıklamıştı. Bu ay faiz tarafında bir değişiklik beklenmezken yapılacak açıklamalar takip edilecek.

ABD ve Avrupa PMI Verileri Ekonomideki büyümeye ilişkin ipuçları veren PMI verisi hem ABD hem de Avrupa bölgesinde takip edilecek. Veriler resesyonun ne kadar yaklaştığı hakkında ipucu vermesi yönünden önemli."

A1 Capital Araştırma

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet21 Ekim 2019 12:03

    iyimser olun.. harekattan önce ne deniyordu? kuzey doğu suriyenin coğrafyası zorluymus.. beklediğimiz gibi olmayıp kötü sürprizler olabilirmiş vesaire vsaire.. E nooldu: dedikleri çıkmadı.  kim dedi: bir takım borsa yorumcuları.. borsa yorumcusu olmak AĞIR sorumluluk ister.  trakya da bi laf vardır: "kapçık ağızlı be yaa". bu sözün muhatabı kötü ve anlamsız yorum yapan  borsa yorumcuları.. nokta

  • Okie bokie21 Ekim 2019 08:17

    Satın satın hissenizia. Sonra babam alıcak binicem üstüne vurucam kırbacı vurucam kırbacı. Hiç inmicem benim olucak o hisseler satın.

  • Motie Sokie20 Ekim 2019 21:09

    120 saatlik manevra Türkiye ye Dünya da haklılıgını daha iyi anlatma ve bundan sonraki harekatı Abd ve AB muhalefeti olmadan daha hızlı ve kazançlı bir şekilde yürütecek ve piyasalarda pozitif olacak. ..YTD