E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir---

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir
16 Kasım 2023 - 11:46 borsagundem.com

Teknik analizde kabul gören bir kurala göre, 1 günlük büyük hisse senedi piyasası rallileri, ayı piyasalarında boğa piyasalarına kıyasla daha yaygın görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Ekim ayı enflasyon verilerini olumlu karşılayan ABD borsalarında ralli kaldığı yerden devam ediyor. Dünü rekor yükselişle kapatan ABD hisse senedi piyasaları yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Ancak uzmanlar, bu 1 günlük yükselişin tuzak olabileceği konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalarda yaşanan 1 günlük yükselişlere aldanmamak gerekiyor. Tarihsel veriler, kısa süreli belirgin yükselişlerin ayı piyasalarında daha çok görüldüğünü gösteriyor.

Ayı piyasası bitmemiş olabilir

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, teknik analistler tarafından yaygın olarak kabul edildiği üzere, ayı piyasaları boğa piyasalarına göre daha değişken bir seyir izliyor.

Yükseliş yanlısı hisse senedi yatırımcıları, bu ay beklenenden daha iyi enflasyon raporunun ardından borsadaki patlayıcı yükselişi selamlarken daha temkinli olmak isteyebilir. Bunun nedeni ise, büyük yükseliş trendleri bir kenara bırakılırsa, ayı piyasalarında kısa süreli büyük yükselişlerin meydana gelme ihtimalinin daha yüksek olması.

Nasdaq Endeksi’nin 1971'deki başlangıcından bu yana tutulan tarihsel veriler dikkate alındığında, o zamandan bu yana Ned Davis Research tarafından tutulan boğa ve ayı piyasaları takvimine göre, tüm işlem seanslarının dörtte birinden biraz azı, tam olarak yüzde 24,5'i ayı piyasalarında gerçekleşiyor. Bu bilgiye göre, söz konusu takvim boyunca gerçekleşen 1 günlük büyük artışlar rastgele izlenseydi, bunların yalnızca dörtte birinin ayı piyasaları sırasında meydana gelmesini beklemenin makul olduğu sonucu çıkıyor.

Yüzde 80’i ayı piyasalarında

Ancak gerçekte olan, bu varsayıma uymuyor. Buna göre, Nasdaq’ın 1 günlük en büyük kazançlarını elde ettiği 1971 yılından bu yana yaşanan 25 işlem seansı ele alındığında, bunların 20'si ya da yüzde 80'inin ayı piyasalarında meydana geldiği görülüyor. Bu, rastgelelik varsayımına göre beklenen oranın üç katından fazlasına karşılık geliyor.

Odak noktası, en büyük kazanımların olduğu 100 işlem seansına genişletildiğinde de benzer bir model ortaya çıkıyor ve 1 günlük yükselişlerin yüzde 60'ının ayı piyasalarında gerçekleştiği görülüyor. Aynı genel model, 1928'e kadar uzanan S&P 500 Endeksi ve 1800'lerin sonundaki oluşumuna kadar uzanan Dow Jones Endeksi’nde de mevcut.

Üç neden

Bu modelin aslında anlamlı olmasının üç nedeni bulunuyor:

Yatırımcı hissiyatı: Ayı piyasaları, yeni bir boğa piyasasının başladığına inanma isteğiyle gelişiyor. Dolayısıyla yatırımcılara umut için küçük bir neden bile sunulduğunda, topluca yükseliş kervanına geri dönülebiliyor. Ayı piyasaları genellikle yatırımcılar havlu atıp hisse senetlerinden tamamen vazgeçene kadar sona ermiyor. Bu ayki enflasyon raporunun ardından yatırımcıların davranışı, ayı piyasalarında görülen tipik bir ‘umut eğimi’ni andırıyor.

Volatilite (Oynaklık): Ayı piyasaları boğa piyasalarına göre daha değişken oluyor. Örneğin, 1 günlük en büyük düşüşler de tıpkı 1 günlük en büyük rallilerde olduğu gibi yine ayı piyasalarında yoğunlaşıyor. Nasdaq’ın 1971 yılından bu yana yaşadığı en büyük 25 günlük düşüşün yüzde 84'ü ayı piyasalarında meydana geliyor. Bu, 1 günlük en büyük yükselişlerin yüzde 80'ine oldukça benziyor. Boğa piyasalarındaki oynaklık ise daha çok şu tanıma uyuyor: “Boğa piyasaları sırasında hisse senetleri, öğle saatlerinde Florida'da yürüyüşe çıkan 80 yaşındaki bir çift gibi yavaş ve düşünceli bir tempoda yükselme eğilimindedir.”

Risk algısı: Bu faktör bir önceki faktörle bağlantılı seyrediyor: Yatırımcıların ayı piyasalarındaki ek oynaklığı telafi etmek için borsanın daha yüksek bir beklenen getiri sunması gerekiyor. Bunu yapmak için de öncelikle daha büyük yükseliş potansiyelini temsil eden daha düşük seviyelere düşmesi gerekiyor. Dolayısıyla ayı piyasaları ile yüksek volatilite dönemlerinin aynı anda meydana gelmesi, bir mantığa oturmuş oluyor.

Kısacası, yatırımcıların 1 günlük belirgin yükselişlere kendilerini hemen kaptırmamaları gerekiyor. Bu ayki enflasyon raporunun ardından yaşanan toparlanma her ne kadar etkileyici olsa da, 1 günlük bir yükselişin bir ‘yükseliş trendi’ yaratmaya yetmediğinin bilinmesi gerekiyor.

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Borsa rallisi için kırılma anı, enflasyon raporu nasıl okunmalı?

 

Wall Street rallisi güven vermiyor

 

Wall Street’in Noel rallisi beklentisi suya düşebilir

 

JPMorgan uyardı: Borsalar değil petrol yükselecek

 

Fundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)