Ana SayfaPiyasaYeni haftada gözler ‘faiz’de olacak---

Yeni haftada gözler ‘faiz’de olacak

4 / 4
Yeni haftada gözler ‘faiz’de olacak
12 Mart 2017 - 10:41 www.borsagundem.com

TL DAHA İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEYEBİLİR

CEREN BAKÇAY – GEDİK YATIRIM YATIRIM DANIŞMANI 


BİST 

Uzun bir aradan sonra BİST ile kurlar arasında korelasyonun sağlandığı bir hafta yaşadık. Hafta içinde Dolar/TL’deki yükselişlerin baskıladığı endeks, yine kurlardaki gevşemelerden güç buldu. BIST 100 şubat ayını geçirdiği 87.000-89.500 bandını yukarı kırarak hafta içinde en yüksek 91.437’yi gördükten sonra yeniden bu kanala döndü. Bu durum yükselişlerin kar realizasyonu fırsatı oluşturduğunu ancak sert bir düzeltme hareketinden bahsetmek için de erken olduğunu gösterdi. Endekste son bir buçuk aylık dönemde oluşan bu kanalın alt bandı olan 87.000’in kırılması durumunda düzeltme hareketinin sertleşeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle endeksteki momentumdan faydalanmak isteyen ya da kısa vadeli pozisyon alanların bu bölgede bir stop loss stratejilerinin olması gerektiğini düşünüyoruz. 

Dolar/TL 

Geçtiğimiz hafta kurun 3,75’teki kritik direncinin üzerine çıkmış olması teknik olarak olumsuzluk oluştursa da, son haftalarda TL’nin volatilitesinin yüksek olduğu ve görünümün ek bir haber akışıyla hızla tersine dönebildiği de göz önünde bulundurulmalı. TCMB’nin ocak ayının ortalarından itibaren uyguladığı politikalarla TL’nin istikrarını sağlama konusunda önemli kazanımları olduğunu düşünüyoruz. Fed’in olası bir faiz artışının ardından da, gerek faizler gerekse diğer politika araçlarında güncellemeler yapılarak bu kazanımların korunmaya çalışılacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 16 Mart’taki Para Politikası Kurulu toplantısının ardından TL’nin daha istikrarlı bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak 3,75’in üzerindeki kapanışlar yukarı yönlü hareket potansiyeli taşısa da kritik merkez bankaları toplantıları öncesinde bu seviyelerin önemini yitirdiğini görebiliriz. 

Tahvil ve Bono Piyasası 

Geçen haftaya hafif yükselişle %11,44 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz hafta içinde 11,36-11,60 bandında dalgalandı. 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %11,28 seviyesinden başlayarak hafta içinde en yüksek %11,43, en düşük %11,08 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %11,28 seviyesinden yaptı. TCMB’nin sıkılaştırma adımlarına devam ettiğini gördüğümüz haftada ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,60 seviyelerinin üzerinde seyretti. TCMB tarafından, geçen hafta boyunca da, 1 haftalık vadeli TL repo ihalesi açılmadı. Merkez Bankası, 12 Ocak 2017’den bu yana repo ihalesi düzenlemiyor. Cuma günü ise TCMB aldığı yeni bir kararla gecelik fonlama kanalını da kısıtlayarak sıkı duruşunu güçlendirdi. Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,82’ye çıktı. Geçen hafta pazartesi günü Hazine Müsteşarlığı tarafından 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 9 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli, salı günü ise 2 yıl ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri düzenlendi. Pazartesi günkü ihalelerde rot dahil toplam 6,79 milyar TL borçlanma gerçekleştirilirken, salı günkü ihalelerde rot dahil toplam 7,68 milyar TL borçlanıldı. Bu hafta yurtiçi piyasalarda gözler 16 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Toplantısı’nda olacak. TCMB’nin kur, enflasyon ve ağırlıklı ortalama fonlama faizinin geldiği seviyeler dikkate alındığında bir önceki toplantıdakine benzer bir faiz ayarlamasına gitme ihtimalini kuvvetli görüyoruz. TCMB’nin toplantısının, faiz artırması beklenen Fed’in toplantısı sonrasında gerçekleştirilecek olmasını ise TCMB açısından önemli bir avantaj olarak görüyoruz. Buna ilaveten bu hafta salı günü Hazine tarafından düzenlenecek 5 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvili ihalesi takip edilecek. Fed’in faiz kararı sonrası Dolar/TL’nin seyri ve sonrasında TCMB’nin faiz kararının kısa ve uzun vadeli tahvil faizlerinin üzerinde etkili olacağını söyleyebiliriz. 

Brent 

OPEC’in Viyana’daki toplantıda aldığı arz kısıntısı kararı ve bu kararı 2017 yılında uygulamaya başlaması ile destek bulan brent petrol fiyatları, son zamanlarda ABD tarafında artış gösteren aktif petrol kuyu sayıları ile artan petrol üretimi nedeniyle baskılanmaktaydı. ABD tarafında artan üretimin OPEC’in arz kısıntısını dengelemesi nedeniyle brent petrol fiyatları kabaca 53 – 58 dolar arasında bir bant hareketi izlemekteydi. Geçen hafta ABD ham petrol stoklarının son zamanların en güçlü artışını gerçekleştirerek 8.209 bin varil (Beklenti: 1.967 bin varil) olarak gerçekleşmesi ve küresel piyasalarda değer kazanan dolar nedeniyle brent petrolde 2016 Aralık’tan bu yana izlenen 53-58 dolar arasında oluşan bandın aşağı yönde kırıldığı izlendi. Alt bant desteğinin kırılması ile brent petrol fiyatları en düşük 51,49 dolar seviyesine kadar geriledi. Haftanın son işlem gününde petrol fiyatları endeks kapanışa doğru 52 dolar civarından işlem gördü.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)