Ana SayfaPiyasaYeni haftada gözler ‘faiz’de olacak---

Yeni haftada gözler ‘faiz’de olacak

3 / 4
Yeni haftada gözler ‘faiz’de olacak
12 Mart 2017 - 10:41 www.borsagundem.com

GÖZLER TCMB’NİN FAİZ ORANI KARARINDA OLACAK

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz hafta gündeme konu olan veri akışı paralelinde küresel piyasaların ABD tarafından gelen veri akışına olan hassasiyetinin artışına tanık olduk. Hafta içerisinde ABD’de beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam değişimi sonrası, Şubat ayı istihdam raporuna ilişkin istihdam kalitesinde iyileşmenin devam edeceği hatta Fed’in 2017 yılı içerisinde 3’ten fazla faiz artırımına gidebileceği beklentisi doların dünya genelinde değer kazanmasında etkili oldu. Cuma günü açıklanan ABD Şubat ayı istihdam raporunda istihdam kalitesinde iyileşmenin devam ettiği görülse de, söz konusu veri setinin Fed’in 2017 yılında 3’ten fazla faiz artırımına gitmesine imkan vermemesinin etkisiyle dolar cephesinde kar satışları görüldü. 

Bizleri bekleyen haftada dünya genelinde merkez bankalarının haftası olacak diyebiliriz. 15 Mart 2017 tarihinde Fed’in toplantısına ilişkin 25 baz puanlık bir faiz artışı çoktan fiyatların içerisine yerleşmiş durumda. Dolayısıyla görülebilecek bir faiz artışının dünya genelinde özellikle gelişmekte olan ülke piyasaları için bir sancı yaratacağından bahsetmek mümkün değil. Söz konusu toplantının can alıcı noktası ise, Fed’in iki toplantıda bir açıkladığı projeksiyonlarının Mart ayı toplantısında gündeme gelecek olması. 2016 yılının son toplantısında piyasaların genelinde 2017 yılı 2 tane olarak beklenen faiz artışı için 3 adet faiz artışı şeklinde beklentilerini paylaşması ilgili dönemde oldukça ses getirmişti. Dolayısıyla gerçekleşebilecek bir faiz artışından ziyade Fed’in projeksiyonları bir nebze daha önem taşımakta. 

Yurt içinde ise bu hafta TCMB’nin faiz oranı kararı haftanın önemli gündem maddesi olarak ön plana çıkmakta. Geçtiğimiz haftalarda öğrendiğimiz üzere çift haneye ulaşan enflasyon verisi sonrası Merkez Bankası’nın kararı merak konusu olup, 2017 yılının başından bu yana alınan likidite önlemleri kaynaklı TCMB’den para politikasına ilişkin radikal bir değişiklik beklememekteyiz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)