Ana SayfaPiyasaBu stratejiyle sağlam hisse bulunabilir---

Bu stratejiyle sağlam hisse bulunabilir

1 / 6
Bu stratejiyle sağlam hisse bulunabilir
23 Ekim 2017 - 13:14 www.borsagundem.com

Değer Yatırım Stratejisi: Piotroski'nin F-Skor Filtrelemesi


Yatırım yapılacak hisse senedini seçerken uygulanabilecek olan farklı bakış açılarım gerek teorik gerekse de uygulama açısından ele almaya çalıştığımız köşemizde bu hafta “Değer Yatırımı” alanında uluslararası tanınırlığa sahip Stanford Üniversitesi’nde Muhasebe Profesörü olan Joseph D. Piotroski tarafından geliştirilen “F-Skor Filtrelemesi”ni ele alacağız. Piotroski bu stratejiyle, fiyat bir kenara, finansal durumu itibariyle sağlam olan şirketleri belirleyebilmeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda şirketlerin finansal sonuçları üzerinden belirlediği üç ana başlık altındaki dokuz kriter üzerinden; her bir kriteri sağlayana 1 puan, sağlamayana 0 puan verilecek şekilde, 0 ile 9 arasında değer alabilen bir ölçümleme yapmış; buna da F-Skor adını vermiştir. F-Skoru 8 ve 9 olan şirketleri “sağlam”; 0 ve 2 aralığında olanları ise “zayıf” olarak kategorize etmiştir.

Bu stratejiyi Borsa İstanbul’da işlem görmekte olan hisselere uygulamadan önce, F-Skoru oluşturan ana başlık ve kriterlere değinelim:

KÂRLILIK

Net Kâr: Eğer son durum itibariyle Net Kâr varsa +1 puan (net zarar ise 0 puan)

Nakit Akımı: Eğer son durum itibariyle pozitif Nakit Akımı varsa +1 puan

Aktif Kârlılığı: Eğer son durum itibariyle Aktif Kârlılığı bir önceki yıla kıyasla daha yüksekse +1 puan

Kârın Kalitesi: Eğer son durum itibariyle Nakit Akımı, Net Kârdan yüksekse +1 puan

BORÇLULUK, LİKİDİTE VE FON LAMA KAYNAKLARI

Kaldıraç Oranında Düşüş: Eğer Uzun Vadeli Borçluluk Oranında bir önceki döneme göre düşüş varsa +1 puan

Likiditede Artış: Eğer Cari Oran (Dönen Varlıklar/Kısa Vadeli Yükümlülükler) bir önceki döneme göre artış göstermişse +1 puan

Sulanma Etkisi Bulunmaması (Sermaye artırımı ile özellikle ekonomik açıdan güçsüz tarafta olan pay sahiplerinin şirket payları içindeki sahiplik oranının düşmesi): Son yıl itibariyle şirket sermaye artırımına gitmemiş ise +1 puan

OPERASYONEL ETKİNLİK

Marj İyileşmesi: Eğer önceki döneme kıyasla daha yüksek brüt kâr marjı varsa +1 puan

Aktif Devir Hızı: Eğer bir önceki döneme kıyasla aktif devir hızı artmışsa +1 puan (verimlilik göstergesi olarak)

Bu kriterler üzerinden yapılan puanlamayı, payları BİST-TÜM’de işlem gören şirketlerin 2017 yılı altı aylık finansal sonuçlarını yıllıklandırarak uyguladık. Böylelikle, Piotroski’nin F-Skor puanlaması üzerinde 8 puan alan 18 şirket, 9 puan alan yedi şirket ortaya çıktı. Bu şirketler arasından teknik görünüm açısından da görece olumlu olduğunu düşündüğümüz beş şirkete ait yorumları yazının devamında bulabilirsiniz. Piotroski F-Skoru Stratejisini, özellikle kısa-orta vadeli yatırım kararları açısından tek başına bir gösterge olarak almak yerine, karar almaya yardımcı olan bir unsur olarak değerlendirmenin daha sağlıklı olacağını düşündüğümüzü de belirtelim.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mete23 Ekim 2017 15:29

    bulunamaz. bulunacak olursa en saplamı emlak konuttur. sağlam olduğundan arzdan beri kaybettirmiş.

  • Yorumspor23 Ekim 2017 14:27

    Bu stratejide İndeks bilgisayar için her şey olumlu görülmektedir. Şirketin son çeyrekte gayrimenkul projesinden gelecek 80-90 milyon doları eklediğimizde bu fiyatların ucuz olduğunu düşünüyorum. Şirket bu projeden gelecek paranın 30 milyon dolarını temettü, bir kısmı ile yazılım şirketi satın alınması, yurt dışı şirket ortaklığı ve şirket sermayesine eklenmesi kararı almıştı. Şimdi sabırla bekliyoruz.