Ana SayfaPiyasaRamazan Öznacar piyasayı Borsa Gündem’e anlattı---

Ramazan Öznacar piyasayı Borsa Gündem’e anlattı

5 / 9
Ramazan Öznacar piyasayı Borsa Gündem’e anlattı
10 Haziran 2014 - 07:57 www.borsagundem.com

HALKA ARZI CAZİP HALE GETİRMEK İÇİN BÜYÜK FİRMALARA MOTİVE EDİCİ TEŞVİKLER VERİLMELİ

-Sermaye piyasalarının daraldığı bu ortamda aracı kurumlar para kazanmak için nasıl bir strateji izliyor?

Ramazan Öznacar: Aracı kurumlar, son dönemde özellikle kurumsal finansman işlerine ağırlık vermeye çalışıyorlar. Gerek tahvil gerek hisse senedi arzları gelir kaynağı olarak aracı kurumları pozitif olarak etkiliyor. Aracı kurumlar, gelirlerini çeşitlendirmek adına forex piyasasında yoğun olarak müşteri kazanıp işlem yapma hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Teknolojik altyapılarını yenileyip maliyet avantajı elde ederek karlılıklarını yükseltmeyi hedefliyorlar. Bununla birlikte hisse senedi piyasalarından elde edilen gelirler, aracı kurumlarının gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor ve burada komisyon oranları rekabetten ötürü bir hayli gerilemiş durumda. Aracı kurumların, komisyon gelirlerini artırmaya çalışırken bir yandan diğer hizmetler ve danışmanlıklar vererek gelirlerini artırmaya yönelmektedirler. Danışmanlık ise daha çok kurumsal finansman alanlarında gerçekleşmektedir. İlerleyen dönemlerde trade danışmanlığı gibi sahalarında aracı kurumların ilgisini çekebileceğini düşünüyoruz. Aracı kurumlar kaçınılmaz olarak  “katma değer” yaratabilecek ürünleri oluşturabilmek için personelini eğitip bir yandan yeni müşteri kazanmaya çalışırken bir yandan da var olan müşterileri daha aktif hale getirmeye odaklanacaklardır.

-Türkiye halka arzlarda yaşadığı sıkıntıyı nasıl aşacak? Küçük şirketlerden oluşan halka arz paketi devlere nasıl dönecek? Büyük holdingleri borsaya çekmek için neler yapılmalı?

Ramazan Öznacar: Halka arzların artırılmasına ilişkin özellikle son dönemde halka arz seferberliği çalışmaları, konunun gündeme taşınması ve çözümü yönünde atılan önemli bir adımdır. Ancak, faizlerde son yıllarda yaşanan önemli gerileme, mali yapıları düzgün büyük şirketlerin daha uygun yurt içi ve yurt dışı kaynaklara ulaşmasına, dolayısıyla da halka arzlara olan talebine bir nebze ‘ket vurmuştur’ diyebiliriz. Bu nedenle de büyük firmalara oranla kaynaklara erişimi kısıtlı olan küçük şirketlerin halka arz tarafına daha çok yöneldiklerini görüyoruz. Büyük firmalara halka arzların cazip hale getirilmesi adına motive edici teşvikler verilirse onların da bu kaynaklara yönelmesi beklenebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adalim faruk10 Haziran 2014 18:23

    Borsa once 84 ooo sonrada 90 ooo olur cunku turkler kucuk yatirimci asadan giremedi yaban cilar 2 yil icinde turk bankalarinin yeni patronlari olur turklerde karsidan bakar

  • tahminim böyle10 Haziran 2014 15:54

    altın 1100 dolara iner,borsa da 62.500'e

  • cenk10 Haziran 2014 11:32

    ergn e katılıyorum,bende hiç okumuyorum tablo halinde veren siteler sağolsunlar

  • ergn10 Haziran 2014 08:19

    Sayın Borsa gündem,numaralandırılarak sayfa sayfa açılması gereken haber başlıklarının hiçbirini okumuyorum ve çevremdeki hiçkimsede okumuyor,bilginiz olsun bu yöntemi bırakmanız menfaatinize.Bu tüm basın için geçerli...