Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda Çin korkusu---

Küresel piyasalarda Çin korkusu

1 / 5
Küresel piyasalarda Çin korkusu
03 Aralık 2018 - 13:03 www.borsagundem.com

Çin’deki ekonomik yavaşlamanın tüm dünyayı etkisi altına alacak bir durgunluğa dönüşmesi kaygı yaratırken kimi uzmanlar bu durumu kaçınılmaz olarak nitelendiriyor. İşin kötü yanı ise yavaşlama Çin’in ekonomik tarihindeki en büyük borç stokunun oluştuğu bir döneme denk geldi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisinin toplam 34 trilyon doları bulan kamu ve özel kesim borçlarının yanı sıra yerel hükümetlerin bilançolarında görülmeyen 5,8 trilyon dolar gizli borcun söz konusu olduğu belirtiliyor.

Çin konusunda kötü haber, ekim sonunda üçüncü çeyrekte gayrisafi milli hasılanın yıllık yüzde 6,5 arttığının açıklanmasıyla geldi. Büyüme hızının 2009 küresel krizinden bu yana en düşük seviyeye inmesi karamsarlığı yaygınlaştırdı. 

Üçüncü çeyrek GSYH artış hızı yüzde 6,6 olan beklentilerin ve yılın ilk yarısında gerçekleşen yüzde 6,8’in altındaydı. ABD’nin başlattığı ticaret savaşı Çin ekonomik büyümesini olumsuz yönde etkiledi. Hükümet büyüme verilerini açıklarken bu durumu ‘zorlu uluslararası ekonomik ortam’ sözleriyle tanımladı. 

Büyümedeki düşüşe en önemli katkı sanayi üretimindeki düşüş oldu. Ağustos ayında yüzde 6,1 artan sanayi üretimi eylül ayında ancak yüzde 5,8 yükseldi. Perakende satışlardaki artış da kaygı veriyor. Geçen yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 10,4 artan perakende satışlar bu yılın aynı döneminde 9,3 artış gösterebildi. Belirgin bir biçimde inişte olan otomobil satışları da eylül itibarıyla üç aydır art arda düşüş kaydetti. Çin otomobil pazarında son 30 yıldır ilk kez bu yıl daralma bekleniyor. 

İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi eylülde 50,8 iken ekimde 50,2’ye düştü. Bu veri de imalat sanayindeki yavaşlamayı gösteriyor. Hong Kong merkezli Mizhou Securities’in Asya ekonomisti Serena Zhou, satın alma verisinin beklentilerin altında geldiğini vurgulayarak “İç talepteki yavaşlama ve artan ticari tansiyon nedeniyle ihracata dayalı yeni siparişlerde ve fabrikaların üretiminde belirgin bir azalma bekliyoruz” diye konuşuyor. Citigroup ekonomisti Xiaowen Jin ise şirketlerin ticaret savaşıyla oluşan geleceğe yönelik ümitsizliği kesin bir şekilde hissettiğini belirtiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)