Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda Çin korkusu---

Küresel piyasalarda Çin korkusu

5 / 5
Küresel piyasalarda Çin korkusu
03 Aralık 2018 - 13:03 www.borsagundem.com

ŞOK DALGALARI YAYILACAK

Çin ekonomisinde olası bir ekonomik yavaşlama sadece bu dev mekanizmada değil şok dalgaları halinde küresel ekonomide de hissedilecek. Çin’in yavaşlaması, küresel talepte ciddi bir azalmaya neden olarak tüm ekonomileri etkileyecek. Ancak en şiddetli sıkıntı Asya bölgesindeki ticaret ortaklarını ve en büyük ticaret ortağı ABD'yi incitecek. Ayrıca olası bir yavaşlamanın uluslararası piyasalar üzerindeki etkisi Çin sermaye piyasasından daha büyük olabilir. Sinirli küresel yatırımcıların yaratacağı panik havasıyla daha da kötüye gidebilir. 

Harvard Üniversitesi’nden Kenneth Rogoff, Çin’in yavaşlamasının küresel faiz oranlarının daha da artmasına neden olabileceğini belirterek, "Asya’ya yayılan bir Çin yavaşlaması, küresel reel faiz oranlarının düşmesine yol açmak yerine özellikle Asya merkez bankalarının rezervlerindeki azalma nedeniyle daha yüksek faiz oranlarına neden olabilir” diyor. 

Peki, Çin’in olası bir resesyondan kaçınmak için hangi reformları yapması gerekiyor? 

*Çin'in iç talebi artırmak için altyapı yatırımlarına hız vermek gibi kısa vadeli önlemlere ihtiyacı var. Ancak bu da yerel hükümetlerin daha fazla gölge kredi kullanması demek. Bu sorunun çözümü için ise yapısal reformlara odaklanılmalı. 

*Son 40 yıldır inanılmaz Çin büyümesinin ana kaynağı olan özel firmaların rekabet edebilirliği verimli bir ekonomik yönetişim ile yeniden güçlendirilmeli. 

*Ticaret ve yatırım tarafında ise Pekin yönetiminin yerli ve yabancı firmalar arasında işbirliği, sözleşme müzakeresi, teknoloji transferi gibi konularda gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirirken ‘devlet tarafsızlığı’ ilkesini uygulaması gerekiyor. Ayrıca yabancı firmaların 

ticaret ve yatırımları için engelleri azaltmayı sürdürmesi ve yabancı finans şirketlerine uygulanan kısıtlamaların gevşetilmesi gerekiyor. 

*Çin’in acilen ihtiyacı olan bir başka yapısal reform ise çalışma yaşamının hızla esnekleştirilmesi... Çin ekonomisini rahatlatmak için kurumlar, gelir ve katma değer vergileri oranlarında geçici olarak indirime gidilmesi gerekiyor. (LEVENTGÜRSES/FORBES TÜRKİYE DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)