Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda Çin korkusu---

Küresel piyasalarda Çin korkusu

3 / 5
Küresel piyasalarda Çin korkusu
03 Aralık 2018 - 13:03 www.borsagundem.com

ÇİN'DE BİR KONOMİK DURGUNLUĞU TETİKLEYECEK VE DERİNLEŞTİRECEK UNSURLAR

*Kalıcı finansal riskler: Finansal yasal düzenleme hamlesi devam ederken yasal olarak kontrol altına alman eski gölge ekonomi unsurlarının yerine yenileri çıkıveriyor. Diğer yandan gayrimenkul fiyatları yükselmeye devam ediyor. 

*Parasal dengesizlikler: Parasal likiditeyi finansal sistemi desteklemek için kullanma stratejisi yeni yasal düzenlemelerin tam ortasında uygulanırken FED’in parasal sıkılaştırması ile yuan’ın değer kaybı ve sermaye kontrollerinin yeniden gündeme gelmesi süreçleri de aynı anda sürüyor. Hükümet ve merkez bankası finansal likiditeyi artırmak için çeşitli önlemler uyguluyor. Bunlar arasında hane halkına vergi muafiyetleri ve ihracatçılara finansal destek yer alsa da ekonomide belirgin bir ivmelendirme yaratamadı. 

*Jeopolitik durum: Trump’ın başkanlığından önce de Çin ve ABD ciddi anlamda rakip küresel güç olmayı sürdürüyordu. Çin’in değer zincirini büyütmesi ve alternatif bir model öne sürmesi çekişmeyi tırmandırıyor. 

*Sosyal huzursuzluk: Halka düşük büyüme ile birlikte reel gelir kaybını ve yüksek iflas riskini kabul ettirmek oldukça zor olacak. Eskiden Çinli yöneticiler sosyal istikrar için yüzde sekiz büyüme gerektiğini öngörüyordu. 

*Yabancı yatırımcının azalması: Sermaye kontrollerinden kaçınılacağı konusundaki açıklamalara rağmen yuan kullanmayı kabul ederek Çin’e yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcı sayısı giderek düşüyor. 

*Sosyal yeniden yapılanma: Ağır bir resesyonun ardından dev Çin ekonomisini yeniden dengeye oturtmak, iç tüketimi canlandırmak, hizmetler ve imalat sanayini yeniden yapılandırmak, kamu kuruluşlarında reform yapmak ve sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak yıllar alabilir. 

Bir başka önemli sorun ise Çin Yuanı’nın dolar karşısında hızlanan değer kaybı. Ticaret savaşları, FED’in faiz artırımı ve Çin Merkez Bankası’nın yavaşlayan ekonomik büyümeyi hızlandırmak için faiz indirimine gideceği beklentisi yuanın değer kaybetmesine neden oluyor. 19 Kasım itibarıyla Çin Yuanı dolar karşısında son 10 yılın en düşük seviyesini görerek 6,94’e indi. Yuan yılbaşından bu yana yüzde 6,5 değer yitirmiş oldu. Ekim sonunda 6,97’ye kadar düşen yuan’ın kritik yedi seviyesinin de altına ineceği tahmin ediliyor. 

Yatırım bankası Goldman Sachs, yuanın önümüzdeki altı ayda daha da zayıflayacağını tahmin ediyor. Goldman Sachs’ın Asya makro araştırma bölümü eş başkanı Timothy Moe, yuanın dolar karşısında psikolojik sınır olan yedi seviyesinin altına inerek 7,1’e düşmesini beklediklerini vurguladı. Yuanın değerinde keskin bir düşüş veya bir devalüasyon, kısa vadede Çinli ihracatçıların işine yarasa da küresel ekonomiyi deflasyonist bir kargaşaya sürüklemesi ihtimali oldukça kuvvetli...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)