Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda Çin korkusu---

Küresel piyasalarda Çin korkusu

4 / 5
Küresel piyasalarda Çin korkusu
03 Aralık 2018 - 13:03 www.borsagundem.com

BOMBA MI YÖNETİLEBİLİR YAN ÜRÜN MÜ?

Buzdağı diyen de var korku filmi diyen de... Bomba ya da cehenneme giden yol da olabilir. Çin’in 34 trilyon doları bulan kamu ve özel sektör borcu gerçekten küresel ekonomiye patlayıcı bir tehdit oluşturuyor. Ancak kimilerine göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki patlamanın yarattığı yönetilebilir bir yan ürün... Çin yönetimi kesin bir veri açıklamasa da son yedi yılda borç stoku dörde katlanarak gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 266’sına çıktı. 2008 yılında bu oran yüzde 162’ydi. 

Yılda ortalama yüzde 20 hızla ilerleyen kredi hacminin büyümesi beraberinde borç stokunun artmasını getiriyor. Şirket borçlarının GSYİH'ya oranı yüzde 166 iken kamu borcunun oranı yüzde 46, hane halkının ise yüzde 44 seviyesinde... Özellikle düşük faiz oranıyla dolar bazında borçlanan Çinli müteahhitlerin, şirketlerin ve yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımları ve güçlü dolar nedeniyle ödeme güçlüğüne girmeleri bekleniyor. 

Daiwa Capital Markets’in kıdemli ekonomisti Kevin Lai, 3 trilyon dolara ulaşan dolar bazında özel kesim borçlanmasının büyük bir finansal krize neden olabileceğini vurguluyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)