Ana SayfaKulisBorsa Okulu’nun savcısı konuştu---

Borsa Okulu’nun savcısı konuştu

7 / 9
Borsa Okulu’nun savcısı konuştu
01 Nisan 2015 - 12:40 www.borsagundem.com

OKTAY CEM ALPERDEM: YATIRIMCI BİLİNÇLENİRSE MANİPÜLATÖR İSTEDİĞİNİ YAPAMAZ

Borsagundem.com: Borsa ile nasıl tanıştınız?


Oktay Cem Alperdem: Benim babam yatırımcı, 89 yılında başlamış bu işe. Bir arkadaşı, “Şu kağıdı al”demiş. Babam bu şekilde girmiş borsaya. Sonra bakmış kulaktan dolma bilgilerle bu iş yürümez, gitmiş kitaplar almış, okumuş. Bayağı bir şeyler öğrenmiş. Ben de Kanada’dayım, finansla da ilgileniyorum. Biliyorum, babam kendi portföyünü yönetiyor. Türkiye’ye dönünce babama, “Sen ne yapıyorsun, bana anlat” demeye başladım. Sene 2009, kriz bitti yükselişe geçti. Babamın anlattıkları çok hoşuma gitti. Ondan sonra bana bir bütçe ayırdı, “Al sen kendi portföyünü yönetmeye başla” dedi. Önce onun tavsiyeleri ile, sonra kendi çalışmalarımda 2009 Nisan ayından beri kendi portföyümü yönetiyorum.


-Para kazandınız mı peki?


Oktay Cem Alperdem: Evet, kazandım, kazanıyorum. Başka bir mesleğim yok sadece borsa ile ilgileniyorum.


-Borsa Okulu’nu nereden öğrendiniz?


Oktay Cem Alperdem: Borsagundem.com’u takip ediyorum, orada gördüm. Zaten farklı eğitimler arıyordum, hemen kaydımı yaptırdım.


-Hisse senedi yatırımına başladığında kriterlerin neydi?


Oktay Cem Alperdem: İlk başta çok cahildim. Babam bana yol gösterdi. O zaman da borsa çok hızlı yükseldiği için hisseleri hızlı bir şekilde alıp satıyordum. Güzel karlar getiriyordu. Ama ondan sonra düşüşler ardı ardına gelince dedim ki bu iş bu şekilde olmaz, bu şekilde olur. Temel analist, bilanço okuma, değerleme sistemleri, yabancı değerleme sistemleri hepsini çıkardım. Kendi hisselerimi seçtim, 5 senedir de tutuyorum.


-Kazanmaya başladınız yani?


Oktay Cem Alperdem:  Tabi ki… 5 senedir aynı hisseleri tutuyorum. 15 sene daha tutarım.

-Bu eğitim beklentilerinizi karşıladı mı?


Oktay Cem Alperdem: Evet… Tamamen umduğum gibi çıktı. Birincisi, fiyat kazanç oranları ile ilgili şüphelerim vardı. Kendi açımdan çıkaramadığım durumlar vardı. Bunları çok iyi öğrendim. İkincisi, teknik analiz kullanmayı hiç bilmiyordum, uzun vadeli yatırımcı olduğum için de teknik analize hiç bakmıyordum ama gün içinde de VOP’ta trade ediyordum. Burada teknik analiz konusuna girdim. Ayrıca satım opsiyonu (put option) ve alım opsiyonunu (call option) detaylı bir şekilde öğrendim.


-Bundan sonra bu okula gelmek isteyenlere ne önerirsiniz?


Oktay Cem Alperdem: Kesinlikle kimse kendini büyük yatırımcı, küçük yatırımcı diye ne üstün görsün ne aşağı görsün. Adam gibi hisse nasıl seçilir, hissenin üzerine nasıl yatırım yapılır, gelsin, görsün, öğrensin, o şekilde yapsın. Hisseyi alıp 3 gün sonra o oldu şu oldu diyerek satmasın. Bir leptop alırken haftalarca araştırıyoruz, bin tane siteye girip bakıyoruz. Adam 100 bin lira 200 bin lirayı bir günde bir adamın lafı ile yatırıyor. Bu çok ilginç bir durum, insanlar bunu aşsın. Ayracı küçük yatırımcılar bunu aştıkça manipülatörler o zaman istediği işleri yapamayacak. Çünkü o manipülatörler hisseleri aşağı yukarı vurarak bu insanların paralarını ceplerinden alıyorlar.  Yatırımcılar bilinçli olursa hissesine sahip çıkarsa kimse kimseyi kandıramaz tuzağa düşüremez. ve manipülatörler de istediğini yapamaz. 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xx01 Mayıs 2015 22:11

    hikaye okuyorlar kim neyi görüyorki milletten takasbank parası alınıyor al satlarda bist pay alıyor ama kimse takasları göremiyor canlı verileride göremiyor 15 dk gecikmeli hep speklere çalışıyorlar, bilanço desen kafalarına göre düzenliyorlar

  • flkdflk02 Nisan 2015 10:19

    iyi birşey yapmak istiyorsanız, borsadan uzak durmalarını söyleyin.

  • Yabancı01 Nisan 2015 19:19

    Sizin gibi bilinçli yatırımcıları sabırsızlıkla bekliyoruz, gözümüz yollarda kaldı!

  • ANKARA01 Nisan 2015 17:47

    borsada binlerce yatırımcının kanını emen kervansaray ve oyak gibi hisseler oldukca.ve bu patronlardan hesap sorulmadıkca okulu okumakda fayda etmiyor.

  • tv01 Nisan 2015 13:25

    çok güzel bir yazıdizisi lakin burada magdurolan yatırımcılarla ilgili bir çözüm üretilmemiş ranlo goldaşmagdurlarına negibi tavsiyelerioluyor merak ediyorum