Ana SayfaKulisBorsa Okulu’nun savcısı konuştu---

Borsa Okulu’nun savcısı konuştu

4 / 9
Borsa Okulu’nun savcısı konuştu
01 Nisan 2015 - 12:40 www.borsagundem.com

ALİ ZEYBEK: BİLANÇO OKUMAYI ÖĞRENDİM, TEKNİK ANALİZİ KAVRADIM

Borsagundem.com: Borsaya ne zaman başladınız?


Ali Zeybek: 2004 yılında başladım. Eylül ayında ilk yatırım hesabımı açtım.

-Neden borsa?


Ali Zeybek: Küçük yaşlardan beri merakım vardı. Çevreden görüyorsunuz ilginizi çekiyor. Etrafımda alım satım yapan insanlar vardı.


-Çevrenizdekiler para mı kazanıyorlardı? Bu mu ilginizi çekti?


Ali Zeybek: Paradan çok borsada işlem yapanların aksiyonu çok farklıydı. O zamanlar borsa daha tanınmamıştı, kimse bilmiyordu. Bilenlerden duyuyorsunuz ama ne kadar doğru olduğunu bilmiyorsunuz.


-Borsaya çok para kazanmak için mi girdiniz?


Ali Zeybek: Hayır, çok para kazanmak için girmedim. Benimki bir macera ile vesile oldu. Mesela ilk hissem İzmir Demir Çelik olmuştu. Bu sinegog patlamasında ilk krizim olmuştu hisse senedinde. Burs paralarımı yatırarak başladım, bekleyerek mevduattan daha güzel kazançlar elde edileceğini anladım. Afyondan geliyorum.


-Mesleğiniz nedir? Borsa Okulu’na nereden geliyorsunuz? Çok fazla yatırım yapan var mı çevrenizde?


Ali Zeybek: Ben bankacıyım. Okula Afyon’dan geliyorum. Afyon’da da yatırım yapanlar var elbette ama etrafta duyuyorum küçük yerlerde spekülasyon çok döner. Delinin biri kuyuya bir taş atar 40 kişi çıkaramaz. Sürekli bu tarz kayıplar yaşayan insanlarla karşı karşıyayım, aşırı derecede var.


-Borsa Okulu’ndaki eğitimi nasıl buldunuz, beklentinizi karşıladı mı?


Ali Zeybek: Eğitimi ben borsa olarak düşünmedim. Eğitimin içinde finansal okuryazarlık, mali analizler olunca bu beni cezbetti. Yoksa bence borsa okuyarak değil yaşayarak öğrenilir.


-Ama eğitimle gelen bilgi de önemli…


Ali Zeybek: SPK lisansımı almama tek dersim kaldı. Bu anlamda da kendimi geliştiriyorum. Yüksek montanlı işlem hacimleri yapıyorum. Mesela bilmediğim hisselere yatırım yapmıyorum, BİST 100’ün dışına çıkmıyorum.


- Bu eğitime katıldıktan sonra yatırım stratejiniz ve piyasaya bakışınız değişti mi?


Ali Zeybek: Tabi ki ama ben burada ‘Nasıl para kazanırım?’ diye bakmadım eğitime, ‘Parayı nasıl kaybederim?’ diye baktım.


-Neden bu şekilde baktınız?


Ali Zeybek: Zayıf noktalarımı görmem gerekti. Bir bilanço okumasını bilmezdim şimdi az çok öğrendim. Bir teknik analist oturtmayı bilmezdim onu kavramaya çalıştım. Burada en çok ‘Parayı nasıl kaybederim?’ mantığını keşfetmeye çalıştım. Para kazanma limitiniz enflasyon üzeri olmalı; biri iki yapayım, beşi on yapayım derseniz kaybedersiniz. Bir de borsaya yatıracağınız paranın kısa vadede ihtiyacınız olmayan para olması lazım. Fiyat aralığının nereye yakalanacağını bilemezsiniz. Bu mantıkla geldim.


-Bu eğitimden sonra yatırımcılara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?


Ali Zeybek: Bilmedikleri hisselere para yatırmasınlar. BİST 100’ün dışına çıkmasınlar. Yaptıkları yatırımlarda çok fazla para kazanmayı değil, enflasyonun üstünde getirisi olan hisselere yönelmelerini tavsiye ederim.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xx01 Mayıs 2015 22:11

    hikaye okuyorlar kim neyi görüyorki milletten takasbank parası alınıyor al satlarda bist pay alıyor ama kimse takasları göremiyor canlı verileride göremiyor 15 dk gecikmeli hep speklere çalışıyorlar, bilanço desen kafalarına göre düzenliyorlar

  • flkdflk02 Nisan 2015 10:19

    iyi birşey yapmak istiyorsanız, borsadan uzak durmalarını söyleyin.

  • Yabancı01 Nisan 2015 19:19

    Sizin gibi bilinçli yatırımcıları sabırsızlıkla bekliyoruz, gözümüz yollarda kaldı!

  • ANKARA01 Nisan 2015 17:47

    borsada binlerce yatırımcının kanını emen kervansaray ve oyak gibi hisseler oldukca.ve bu patronlardan hesap sorulmadıkca okulu okumakda fayda etmiyor.

  • tv01 Nisan 2015 13:25

    çok güzel bir yazıdizisi lakin burada magdurolan yatırımcılarla ilgili bir çözüm üretilmemiş ranlo goldaşmagdurlarına negibi tavsiyelerioluyor merak ediyorum