Ana SayfaPiyasaAlan Yatırım’dan 7 hisse, şok portföy, endekste büyük beklenti---

Alan Yatırım’dan 7 hisse, şok portföy, endekste büyük beklenti

2 / 7
Alan Yatırım’dan 7 hisse, şok portföy, endekste büyük beklenti
01 Şubat 2018 - 10:18 www.borsagundem.com

HAREKATIN ZAMANI ÖNEMLİYDİ… HALKA ARZLARDA BU YIL REKOR KIRILABİLİR

-Afrin Harekatı Türk ekonomisine üzerinde nasıl bir etki yaratır

Seyfullah Esen: Bakın bu olayların ne zaman olduğu çok önemli. Finans piyasalarının iyi bir zamanında olduğu için çok büyük bir etki yaratacağını zannetmiyorum. Biz bu harekata mecbur kaldık. Eğer yapılmasaydı ileride daha büyük problemler yaşayabilirdik. Tamam ilk başta piyasa biraz korktu ama bana göre piyasalar bundan fazla etkilenmeyecek ve etkilenmedi gibi de görünüyor.

-2018 içinde kaç halka arz bekliyorsunuz? Toplam büyüklüğü ne kadar olur? 

Seyfullah Esen: Piyasada konuşulanlara göre, bu yılki halka arzların toplam büyüklüğü 3 milyar dolara yakın olacak gibi görünüyor. Tabi büyüklük bir anlamda halka arz zamanının geldiğini, şartların oluştuğunu da gösteriyor. Özelikle ilk yarı konjonktür olarak halka arzlar için uygun zaman.

2017 yılı borsa açısından iyi geçti ve rekorlar kırıldı. Bu iyimserlik 2018 yılına da taşınmış görünüyor. Hem fiyatlar oturdu, hem iç ve dış talep hem de değerlemeler iyi. Onun için de halka arzlar için iyi bir pencere açıldı. Hatta halka arzlarda bu yıl rekor kırılabilir.

Biliyorsunuz daha önce Borsa İstanbul halka arz seferberliği yapmıştı ama, bu seferberlikte istenilen sonuçlara ulaşılamadı ve hayal kırıklıkları yaşandı. Şimdi ise Borsa İstanbul yönetiminin daha kurumsal şirketlere yöneldiğini biliyorum. Tabi bu konuda vergisel teşviklerin olması, cazip hale getirilmesi de önemli.

Bu arada evet büyük halka arzlar var ama borsadan çıkan şirketler de var ve ben bu çıkan şirketleri kayıp olarak görüyorum. O da borsanın toplam piyasa değerini düşürüyor. Bakın bir taraftan kazanmaya çalışırken mevcudu da korumak lazım.

Halka açık şirketlerin toplam piyasa değeri 300 milyar dolara yakın. En azından iyi bir borsa için bence bu rakamın 800-900 milyar dolarlara doğru gitmesi lazım. Şirket mi yok? İSO-500’ün içinde bir sürü büyük şirket var ve bunların borsaya gelmesi lazım. Sonuç olarak sermaye piyasaları büyümeli.

Bakın piyasamızı derinleştirmezsek ki şunu da görüyoruz, birçok firma Türkiye yerine Londra’da halka açılmak istiyor. Biz İstanbul’u finans merkezi yapmaya çalışırken, buradaki şirketleri kaçırmamamız lazım. Çünkü bu büyük bir kayıp olur. Hatta yurt dışındaki şirketleri Türkiye’de halka açmak lazım. Tamam o konuda çok bir örnek yok. Özelikle yakın çevremizdeki (Balkanlar, Doğu Avrupa, Orta Doğu gibi) şirketlerle o alt yapıyı oluşturmamız lazım. Bunun içinde değişik teşvikler olabilir. Bildiğim kadarıyla Borsa İstanbul yönetimi bu konuda çalışmalar yapıyor.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)