Foto GaleriEkonomiMerkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı

Merkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı

9 / 9 Merkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı
25 Temmuz 2019 - 15:42

Yatırım Finansman Menkul Değerler Ekonomisti Hilmi Yavaş tarafından hazırlanan analiz:

"TCMB konsensüs beklentilerinin yoğunlaştığı 200/300 baz puanın da ötesinde 425 baz puan faiz indiriminde bulundu. Böylece politika faizi %24'ten %19.75'e gerilemiş oldu.

Beklediğimizin çok ötesinde gerçekleşen bu indirim sonrası, Merkez Bankası'nın 31 Temmuz Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon beklentisini %14.6'dan %13.0'e doğru çekme girişiminde bulanabilir. Dolayısıyla, MB faiz indirimlerine Eylül'de devam edebilir, önden yüklemeli 375 baz puan ek bir faiz indirimine gidebilir. Sonrasında ise büyük ihtimalle bir süre faiz hadlerini düşürmekten kaçınacaktır.

Geldiğimiz noktada yıl sonuna kadar toplam faiz indirimi beklentimizi 450 baz puandan 800 baz puana çekiyoruz. Böylece Eylül 12'de ek 375 baz puan indirim ile beraber politika faizinin %16'a gerilemesini ve yılsonuna kadar bu seviyede kalmasını bekliyoruz.

2020'de ise faiz indirimleri konusunda önemli bir yerin kalmadığı düşüncesindeyiz. Öte yandan, enflasyon beklenenden daha olumlu bir görünüm sergilerse, politika faizinin %14'lere doğru çekilmesi beklenmeye başlanabilir. Burada tabi USD/TR'deki seyirde önemli bir faktör. Ancak, hatırlatmakta fayda var. Bu seçilen strateji riskli bir strateji. Yıllık enflasyon baz etkisiyle düşüş gösterecek olabilir ama hala orta vadeli enflasyon trendi kısa bir süre içerisinde yeniden %15'lere yükselme riski ile karşı karşıya. Dolayıyla, 31 Temmuz ve 5 Ağustos'ta yayımlanacak Temmuz ayı enflasyon verisini yakından izlememiz gerekiyor.

Özellikle kur konusunda risklerin yukarı yönlü artmış olduğunu değerlendiriyoruz. Şimdilik ECB ve FED parasal gevşeme eğilimi bu riskleri ertelese de, ana resimde risklerin arttığı düşüncesindeyiz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İşler tıkırında25 Temmuz 2019 20:51

    Araba ve konut kredisi alabilmek için bankalarda uzun kuyruklar oluştu, üretim yapmak için insanlar dövizlerini sattı ve teşvik kredisi alabilmek için oluşan büyük izdiham sonucu birbirlerini ezdi :)  BİST teki yabancılar yeterince mal satamadıkları için çok mutlu olamadılar, ama bu kadar kusur kadı kızında bile olur, nasılsa MB yakında faizleri sıfıra indirir diyerek pekte üzülmediler :)