Foto GaleriEkonomiMerkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı

Merkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı

2 / 9 Merkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı
25 Temmuz 2019 - 15:42

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan analiz:

"TCMB, politika faizinde 425 bp ile beklentilerden daha güçlü bir indirime gitti. (Konsensüs: -250bp, Gedik Yatırım: -200bp). Böylelikle, politika faizi %24’ten %19,75’e geriledi. Karar metni neredeyse tamamen değişti ve daha çok detay içerdi. TCMB Başkan değişikliği sonrasında faiz indirimine yönelik beklentiler artmıştı. Ancak, TCMB’nin artan beklentilerin de üzerinde güçlü bir faiz indirimine gittiğini gördük. Dış dinamiklerde gelişmekte olan ülkeler lehine değişen genel hava, finansal koşullardaki sıkılık ve düşük iç talebin enflasyondaki düşüş eğilimi ile birlikte zayıf ekonomik aktiviteyi beraberinde getirmesi bugün alınan aksiyonun ana gerekçeleri olarak değerlendirilebilir.

TCMB’nin gerçekleştirdiği güçlü faiz indiriminin enflasyon görünümü açısından sınırlı negatif, büyüme görünümü açısından pozitif olarak yorumluyoruz. TCMB’nin kararla birlikte yayınlanan metinde dikkat çekici bir diğer vurgu “Kurulun, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirdiği parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceği” ifadeleriydi.

Enflasyon görünümü ve TL’nin değerinde önemli bozulma görülmezse TCMB’nin faiz indirimlerine kademeli bir şekilde devam etmesi beklenebilir. Bugünkü metinde güncel tahminlerin enflasyonun yılsonunda nisan enflasyon raporundaki tahmin olan %14,6’dan düşük olacağını işaret ettiğini belirtirken, TCMB Başkanı Uysal Anadolu Ajansı’yla gerçekleştirdiği röportajda para politikasındaki sıkılık belirlenirken kurumun projeksiyonlarını dikkate alan makul bir reel getirinin korunduğu bir çerçevenin esas alınacağını belirtmişti. Bu doğrultuda, politika faizinin yılsonuna kadar 225bp daha düşüşle %17 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyon görünümü ve TL’nin oynaklığında önemli bir bozulmadan gerçekleşecek faiz indirimleri, finansal koşullardaki sıkılığın azalmasını sağlayarak ekonomik büyümeyi destekleyebilir. Bu senaryoda şirket kârlılıkları ve borsanın da olumlu etkilenmesi beklenebilir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İşler tıkırında25 Temmuz 2019 20:51

    Araba ve konut kredisi alabilmek için bankalarda uzun kuyruklar oluştu, üretim yapmak için insanlar dövizlerini sattı ve teşvik kredisi alabilmek için oluşan büyük izdiham sonucu birbirlerini ezdi :)  BİST teki yabancılar yeterince mal satamadıkları için çok mutlu olamadılar, ama bu kadar kusur kadı kızında bile olur, nasılsa MB yakında faizleri sıfıra indirir diyerek pekte üzülmediler :)