Foto GaleriEkonomiMerkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı

Merkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı

8 / 9 Merkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı
25 Temmuz 2019 - 15:42

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz:

Önden Yüklemeli Faiz İndirimi Merkez Bankası (TCMB) bugünkü toplantısında politika faizi 425 baz puan indirerek %19,75'e çekti. Beklentimiz 400 baz puan piyasa öngörüsü ise 250 baz puan indirim yönündeydi. TCMB enflasyon görünümünde devam eden iyileşmeyi faiz indirimine gerekçe olarak gösteriyor.

Enflasyonun ana eğilimine dair göstergelerin, arz yönlü faktörlerin ve ithalat fiyatlarının enflasyon görünümünü olumlu etkilediğini belirten Banka bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminlerin yılsonu itibarıyla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin (Nisan raporu yıl sonu enflasyon beklentisi %14,6) bir miktar altında kalabileceğini belirtiyor.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları atma ihtimalinin arttığına değinen TCMB bu durumun gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını arttırdığını söylüyor. Ancak korumacılık önlemleri ve küresel ekonomi politikalarına bağlı belirsizlikler nedeniyle Merkez Bankası temkinli bir iyimserlik gösteriyor.

Önümüzdeki aylarda bahsedilen belirsizliklerin azalması faiz indirimini konusunda Merkez Bankası'nı destekleyecektir. İktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma eğiliminden bahseden TCMB rekabet gücündeki gelişmelerin (kur kaynaklı) ihracatı desteklemesi ve turizmdeki güçlü seyrin katkısı ile toparlanmanın devam edeceğini öngörüyor. Büyüme cephesinde önceki toplantı notlarına kıyasla daha iyimser olan Banka ekonomide dengelenmenin süreceğinin sinyalini veriyor. Son olarak TCMB, enflasyondaki düşüş sürecinin önemine değiniyor ve enflasyonda düşüşün devamı için para politikasında "temkinli duruşun" devamının gerektiğini not ediyor. Bu çerçevede parasal sıkılığın düzeyi enflasyonda düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde olacağı belirtiliyor. Bu söylemden çıkardığımız nokta önümüzdeki faiz toplantılarında Merkez Bankası'nın daha sınırlı (temkini) faiz indirimine gideceği yönünde.

Sonuç olarak Merkez Bankası önden yüklemeli güçlü bir faiz indirimi ile reel para politikası faizini %3,2 ile %2,6'lık gelişmekte olan ülke emsalleri ortalamasının bir miktar üzerine taşıdı. TCMB'nin önümüzdeki döneme dair para politikası duruşunda verdiği temkinli gevşeme sinyalini dikkate alarak yılın kalanındaki 3 toplantıda haftalık repo faizinde 100'er baz puanlık (toplamda 300 baz puan) indirim beklentimizi koruyoruz. Önümüzdeki aylarda enflasyonun ve Dolar/TL'nin izleyeceği seyir faiz indirim beklentimizi değiştirebilecek temel unsurlar olacak. Muammer Kömürcüoğlu / Ekonomist | Araştırma"

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İşler tıkırında25 Temmuz 2019 20:51

    Araba ve konut kredisi alabilmek için bankalarda uzun kuyruklar oluştu, üretim yapmak için insanlar dövizlerini sattı ve teşvik kredisi alabilmek için oluşan büyük izdiham sonucu birbirlerini ezdi :)  BİST teki yabancılar yeterince mal satamadıkları için çok mutlu olamadılar, ama bu kadar kusur kadı kızında bile olur, nasılsa MB yakında faizleri sıfıra indirir diyerek pekte üzülmediler :)