Foto GaleriEkonomiMerkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı

Merkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı

7 / 9 Merkez'in faiz indirimi nasıl yankılandı
25 Temmuz 2019 - 15:42

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz:

"TCMB bugün açıkladığı para politikası kararında, 1 haftalık repo faizini 425 baz puan indirim ile %19,75'e çekti. Medyan piyasa beklentisi, 250 baz puan indirim yapılacağı yönünde idi. Karar metninde öne çıkan noktalar: TCMB, ekonominin ılımlı bir toparlanma eğiliminde olduğunu belirtiyor. Özellikle turizm ve bağlantılı sektörlerdeki güçlü seyirle, net ihracatın büyümeye katkısı sürecek. Bununla beraber ekonomideki kademeli toparlanma devam edecek.

Büyüme kompozisyonunun dış dengeye olumlu etkisiyle cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin de sürmesi bekleniyor. TCMB küresel ekonomik aktivitede süregelen zayıflamanın ve küresel enflasyon dinamiklerinde aşağı yönlü risklerin altını çiziyor. Bu gelişmelerle gelişmiş ülke merkez bankalarından genişleyici para politikası adımları gelme olasılığının arttığı belirtiliyor. Bu durum gelişmekte olan piyasalara destek veriyor, ancak devam eden küresel belirsizliklerin olası etkileri de yakından takip ediliyor. Enflasyon görünümü ise iyileşmeye devam ediyor.

TCMB iç talep gelişmeleri ve sıkı parasal duruşun enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirtiyor. Buna ek olarak enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları da enflasyon görünümünü olumlu etkiliyor. Bununla birlikte TCMB, enflasyondaki düşüşün sürekliliğinin, risk primlerinin gerilemesi ve ekonomik toparlanma açısından taşıdığı önemin altını çiziyor. Bu nedenle para politikasındaki temkinli duruş da sürdürülecek. TCMB bugün verdiği kararla 2015 Şubat ayından bu yana ilk kez 1 haftalık repo faizinde bir indirim gerçekleştirmiş oldu. Gerek manşet ve çekirdek enflasyonda gerekse orta vadeli enflasyon beklentilerindeki gerilemelerin yanında piyasa risk ölçütlerinde ve risk primlerindeki düşüşler de, faiz indirimine destek vermiş görünüyor. Enflasyonda devam edeceğini öngördüğümüz gerilemeyle orta vadede temkinli faiz indirim döngüsünün de sürebileceğini değerlendiriyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İşler tıkırında25 Temmuz 2019 20:51

    Araba ve konut kredisi alabilmek için bankalarda uzun kuyruklar oluştu, üretim yapmak için insanlar dövizlerini sattı ve teşvik kredisi alabilmek için oluşan büyük izdiham sonucu birbirlerini ezdi :)  BİST teki yabancılar yeterince mal satamadıkları için çok mutlu olamadılar, ama bu kadar kusur kadı kızında bile olur, nasılsa MB yakında faizleri sıfıra indirir diyerek pekte üzülmediler :)