Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Yatırım fonlarının 8 aylık performansı

01 Eylül 2020, 16:25 - -

Yatırım fonları halktan topladıkları paralar karşılığı hisse senedi, tahvil, özel sektör borçlanma araçları, ters repo gibi sermaye piyasası araçlarından ve altın ile kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler.



Yatırımcılar, yatırım fonları sayesinde küçük miktarda birikime sahip olsalar bile profesyonel olarak yönetilen ve çeşitlendirilmiş portföylere yatırım yapabilmektedirler.

Bütün emeklilik ve yatırım fonlarının güncel verilerine ulaşabileceğiniz yatırım ve emeklilik fonları platformu fonbul.com ile Yatırım fonlarının 8 aylık performansını çıkararak en fazla öne çıkan fonları belirledik:

Yatırım fonu nasıl kazandırır?

Yatırım fonunun içindeki enstrümanlar değer kazanırsa yatırım fonu kazandırır. Bu nedenle hangi kategorideki fonu aldığınız önemli.
Yatırım fonunun içindeki enstrümanların faiz, temettü ödemeleri olursa bu fonların yine değeri artar. Bu nedenle fonun içerisindeki enstrümanların detaylarını bilmek önemli.
Yatırım fonlarında fon yöneticileri alım ve satım yapabilirler. Kârlı satışlar bu da fonun getirisinin artmasına katkıda bulunabilir. Bu nedenle fonun yöneticisi hakkında da bilgi sahibi olmak önemli.

Yatırım Fonu seçerken neleri bilmek gerekir?

*  Yatırım fonlarına yatırım yapmadan önce aşağıdaki konular hakkında bilgi edinmenizde yarar var.

*  Fonun içeriği; hangi yatırım araçlarına yatırım yaptığı,

*  Fonun en yakın tarihli portföy dağılımı ve stratejisi,

*  Fonun önerilen vadesi,

*  Fonun risk seviyesi,

*  Fonun karşılaştırma ölçütü, Fonun kurucusu, türü ve sınıfı,

*  Fon alım satım saatleri, alım veya satım talebinizden kaç gün sonra işleminizin gerçekleşeceği,

*  Fon yönetim şirketi,

*  Fondan elde ettiğiniz kazanca ne kadar stopaj uygulanacağı,

*  Kurucunun fonlarının geçmiş dönemlerdeki performansı ve diğer fonlara göre başarı durumu,

*  Alım satım komisyonu olup olmadığı,

*  Erken çıkış komisyonunun olup olmadığı ,

*  Fonun geçmiş dönem performansının gelecek dönemdeki performansını yansıtmadığı,

*  Yatırım fonlarının getiri garantisi olmadığı.

 

8 ayda en fazla kazandıran fon kategorilerine baktığımızda şu kategoriler öne çıkmaktadır: Kıymetli Madenler Fonları, Hisse Senedi Fonları, Karma ve Değişken Fon, Fon Sepeti Fonları, Katılım Fonları, Borçlanma Araçları Fonları ve Para Piyasası Fonları.

Kıymetli maden fonları sekiz ayda yatırımcısına yüzde 59,4 oranında getiri sağladı.

Altın ve gümüş fonları yatırımcılara en fazla kazandıran fonlar oldu.

8 ayda en fazla kazandıran yatırım fonlarına baktığımızda şu fonlar öne çıkmaktadır: QNB Finans Portföy Gümüş BYF, Ak Portföy Yeni Tekn. Yab. His. Sen. Fonu, QNB Finans Portföy Altın BYF, Fiba Portföy Altın Fonu, Yapı Kredi Port. Altın Fonu, Garanti Portföy Altın Fonu.

 

8 ayda en fazla kaybettiren yatırım fonlarına baktığımızda şu fonlar öne çıkmaktadır: Ak Portföy Petrol Yab. BYF Fon Sepeti Fonu, Ak Portföy BIST Banka End. His. Sen. Fonu (HSYF), İş Portföy BIST Banka End. His. Sen. Fonu (HSYF), Yapı Kredi Port. BİST30 End. His. Sen. Fonu (HSYF), QNB Finans Portföy Dow Jones İst. 20 (HSY) BYF.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)