Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Yaşam döngüsü emeklilik fonları yükselişte

20 Şubat 2024, 17:58 - -

Yatırımcılar için şimdi yaşam döngüsü fonu öne çıkıyor. Bu fonlar katılımcıların emeklilik tarihi ve risk toleransını göz önünde bulundurduğu için daha fazla yatırımcı çekmeye başladı.

Emeklilik fonu yatırımcılarının daha fazla seçici olmaları gereken bir dönemdeyiz. Bunun nedeni ise enflasyonun yüksek olması ve doğru tercihler yapılmadığında paranın emeklilikte istenilen birikime ulaşamayacak olması.

Son 1 haftada en fazla yükselen BES Gönüllü Emeklilik fonları kategorisi Yaşam Döngüsü / Hedef Fonlar oldu. Yaşam Döngüsü / Hedef Fonlar katılımcının emeklilik tarihine, risk toleransına ve yaşına göre belirlenen bir yatırım stratejisi ile yönetilen fonlar olarak tanımlanabilir. Kategorinin haftalık getirisi %2.3, son 6 aylık getirisi ise %42.7 oldu.

Finnet Yazılımın Fon Expert Analiz Platformunu kullanarak Yaşam Döngüsü Emeklilik Fonlarını inceledik.

YILBAŞINDAN BU YANA PORTFÖY BÜYÜKLÜĞÜ %190 ARTTI

Son bir hafta içinde Yaşam Döngüsü / Hedef Fon kategorisinde 13 milyon ₺ net büyüme yaşandı, bu dönemde fonun getirisi %2.33 olarak gerçekleşti. 6 aylık getirisi %42.69, yıllık getirisi ise %88.37 olarak kaydedildi. Yılbaşından bu yana yatırımcı sayısı %50.38 artarak 10,468'e yükselirken, fonun portföy değeri %190.88 artarak 272,283,539 ₺ oldu. Fon sayısı ise yılbaşından bu yana değişmeyerek 3'te kaldı.

UZUN VADEDE TML, KISA VADEDE TJY ÖNE ÇIKIYOR

Yaşam Döngüsü / Hedef Fon kategorisine dahil Fonlar arasındaki karşılaştırmada, Türkiye Hayat ve Emeklilik Birinci Yaşam Döngüsü EYF (TML) en yüksek aktif değere sahip olurken, aynı zamanda yatırımcı sayısında da lider konumda bulunuyor. Yatırımcı sayısındaki haftalık artışta %9.6'lık oranla TML birinci sıradayken, aylık artışta %76.8'lik oranla yine TML öne çıkıyor. Türkiye Hayat ve Emeklilik Üçüncü Yaşam Döngüsü EYF (TJY) %1.1 ile günlük getiride, haftalık ve aylık getirilerde %4.5 ve %14.9 oranlarıyla ilk sırada yer alıyor. Yılbaşından bu yana en yüksek getiriye sahip olan fon ise %19.8'lik getiri ile yine TML olurken, yıllık getiri açısından da TML %99.0'lık oranla birinci sırada yer alıyor. Sharpe oranı ve düzeltilmiş Sharpe oranı incelendiğinde, TJY ve TYJ fonları öne çıkıyor. Volatilite açısından ise en düşük oynaklık TJY fonunda görülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)