Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Petrolde büyük hareket yolda

27 Şubat 2017, 09:50 - -

Yerel piyasalara çok fazla odaklandık, yurtdışında olabilecek fırsatları kaçırıyoruz. TL değerlenecek mi, değer yitirecek mi, borsa düşecek mi çıkacak mı, yeni zirve yapacak mı sorularına çok daldık. Piyasamız yurtdışı ile %100 bağlantılı. Pek çok krizden bizi koruyan temel faktör de budur. Eğer yurtdışı yatırımcı bizim piyasamızı almazsa işte kriz o zaman çıkar. Şimdiye değin dünyada ne hareket olduysa bizde de benzeri bazen gecikmeli bazen aynı anda oldu.

Bankalar bizde biliyorsunuz son 2 ayda ciddi prim yaptılar. Bize özel bir şey olduğunu düşünüyorsak yanılırız. XLF, Amerikan finansal sektör borsa yatırım fonu ve XBANK birlikte bakalım isterseniz:

XLF önce yükseldi, biz daha sonra izledik.

5 yıl vade için bakalım, bizim piyasamız daha oynak, yabancıların piyasası ise düz çizgi şeklinde yükseliyor. Biz geride kalsak da bir süre sonra bu fark kapanıyor. 2013 yılından bu yana Amerikan bankacılık sektörü yatay, bizde de durum aynı:

Banka/piyasalarda önümüzdeki günlerde hareket sınırlı / yatay olabilir. Sürekli buna odaklanmak yerine başka emtialara bakabiliriz.

Başlığa dönecek olursak petrolde ciddi bir kar fırsatı ortaya çıkma ihtimali yüksek. XLE -Enerji şirketleri, XOP petrol üreticileri, USO petrol borsa yatırım fonlarını beraber aşağıda gösterdim:

2014-17 yılları arasında XLE ve XOP petrol düşüş/yükselişini önceden haber vermişler.

(1)    Noktasında 3 enstrüman birden tepe yapmış

(2)    Noktasında hisseler petrolden önce dip yapmış

(3)    Noktasında hisseler petrolden önce tepe yapmış

(4)    Noktasında hisseler petrolden önce dip yapmış

(5)    Noktasında XLE ve USO petrolden negatif olarak ayrışmış durumda.

Petrol bu sefer farklı hareket edecek mi yoksa grafik yanıltacak mı?

Bu hafta Trump’ın konuşması var, vergi indirimleri ve diğer altyapı yatırımlarını detaylandırması bekleniyor. Piyasanın istediğini verecek mi göreceğiz. Trump bu sıralar herkes ile savaşıyor bir tek finans piyasaları Trump’tan memnunlar. Borsa görülmemiş ölçüde güçlü.

Trump’ın konuşması doları, faizi, borsayı ve emtiaları etkileme potansiyeline sahip.

Bir de tüm bunların üstüne Suudi şirketi Aramco’nun uluslararası borsalarda halka arz hikayesi çıktı. Suudi yetkililere göre firma değeri 2 trilyon dolar.

Suudiler’in petrol şirketinin hisselerini satmaya karar vermeleri önemli. Petro fiyatının daha da yükselebileceğine inanmıyor olmaları ihtimali yüksek. İlave olarak bütçe açıklarını kapatamıyorlar. Suudi Arabistan devleti gelirleri ve petrol gelirleri payı Suudi Arabistan’ın darda olduğunu gösteriyor:

Tüm işaretler petrolde büyük hareket geldiğini söylüyor.

Petrol pozisyonlarını nasıl alabiliriz?

1)      Doğrudan CME borsasında işlem gören vadeli kontratlar ile

2)      Yine CME borsasında işlem gören opsiyonlar ile

3)      Bu iki enstrümanı birleştirerek

Yarın bu stratejileri nasıl kuracağımızı adım adım göstereceğim.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Musa28 Şubat 2017 16:19

    Malesef petrolde daha fazla yükselişi destekleyecek çok fazla temel veri yok.Birincisi, dünya ekonomisi toparlanda da global büyüme hızı henüz çok yüksek değil.Üretim kesintisi mayısta doluyor ve körfez ülkeleri pazar paylarını kaybetmek istemedikleri için kesintiyi devam ettirmek istemiyorlar.Amerika ve rusya nın üretimleri sürekli artıyor vs

  • Mehmet Borçka28 Şubat 2017 02:46

    Eyvallah üstad