İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Büyüme hikayesi inandırıcı değil

21 Haziran 2017, 11:16 - -

Amerikan seçimleri sonrasında tüm yatırım alemi tek bir noktaya odaklandı: Büyüme. Büyüme konusuna odaklanılmasının en önemli sebeplerinden biri Trump’ın söylemlerinde bu konuya çok odaklanmasıydı. Geçtiğimiz 6 ayda büyüme yönünde yapılması gereken hemen hemen hiçbir şey yapılmadı, herhangi bir kanun ya da düzenleme de hayata geçmedi.

Büyümeyi Amerikan enflasyona endeksli tahvilleri (TIP) ve Amerikan tahvilleri (TLT) oranı ile takip edebiliriz.

Eğer büyüme olacaksa enflasyon artacaktır ve bu tahvillere ilgi olacaktır. Bu durumda TIP fonunun değerlenmesini beklemek gerekir.

Tersi durumda ise uzun vadeli tahvillere talep olacak ve TLT değerlenecektir.

Aşağıda göstergeyi grafik haline getirdim:

Amerikan seçimlerinden sonra (1) noktasına kadar bir düzeltme rallisi gördük, sonrasında gösterge (2) ile işaretlediğim şekilde görüleceği üzere serbest düşüşe geçti.

Amerikan 10 yıllık tahvil faizine de bakalım, FED faizi artırdı, büyüme olacak vs. faiz artması gerekirken %2’ye doğru hareketlendi:

İndikatörün serbest düşüşte olması piyasanın büyüme / enflasyon hikayesine inanmadığını gösteriyor. Bir diğer gösterge ise emtialar, aynı enflasyon gibi kısa süreli bir ralli sonrası tekrar düşüş başladı:

TIP:TLT oranı ve CRB (Emtia) endeksi gerilemeye devam ederse o zaman dünya ekonomileri için kara bulutların toplanmaya başladığını düşünmek için yeterince veri birikmiş olacak.

Büyüme temasını satın alan hisse senedi yatırımcısı şimdi de büyüme olmayacak ama FED destekleyecek temasını satın alıyor. Piyasadaki durumun ne olduğunun hisse senetleri için çok önemi kalmadı. Büyüme var diye alınan senetler FED faiz düşürecek diye ilgi görmeye devam edebilir. Büyüme zorda, merkez bankaları gerçek bir ekonomik canlanma yaratamıyorlar. Bu parasal deney bir süre daha devam edebilir, gerileme olur ama hayatın gerçeklerini değiştirmez. Politikalar başarısız, büyüme gerçekleşmiyor. Bu durumu Trump ’da kurtaramaz. Hisse senetleri piyasası belli ki büyüme /küçülme senaryoları ile değil bambaşka ve önceden tahmin edilemeyecek belki de önemsiz görünen bir sebep ile düzeltmesini başlatacak.

Bize etkisi ise çok büyüyoruz ama dünya büyümüyor ise malımızı satacak yer bulamayacağız demektir. Hisse senetlerinin dünya piyasalarına benzer hareketler yaptığını da biliyoruz, olur da düzeltme gelirse bize de etki eder.

Göstergeleri izleyip daha da kötüleşirse pozisyonları ayarlamayı planlamak gerekiyor. Büyüme olmadığı gerçeği bir gün pat diye kabul edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)