Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Bir şehir efsanesi: 200 günlük ortalamayı geçerse al

23 Haziran 2016, 14:41 - -

Bazen piyasada söylenen ve pek çok defa tekrar edilen olguların doğru olduğunu kabul etmek gibi bir eğilimimiz olabiliyor. Bu gün de bu eğilimlerden birini inceleyeceğiz: Piyasa 200 günlük ortalamasının üzerinde ise al, altında ise alma.

Genelde 200 günlük ortalama piyasanın uzun dönemli trendi kabul edilir ve sağlık göstergesi olarak da yorumlanır. Bununla birlikte 200 günlük ortalama üstünde iken alım yapmak ve taşımak kazandırıyor mu? Kazandırıyor ve Borsa dan daha mı iyi performans gösteriyor, yoksa tam tersi mi? Rakamlara bakmadan söylemek yanıltıcı olur.

200 günlük ortalama konusunda düşünmeme yol açan iki unsur var:

1)Adam Grimes Blogunda okuduğum yazı

2)Nuri Sevgen’in tvitlerinde gördüğüm bir yorum

Grimes 200 günlük ortalama hikayesinin DOW için geçerli olmadığını kanıtlıyor. Benim de katıldığım Grimes’ın ortalamalar hakkındaki düşünceleri şöyle:

Özel bir ortalama yoktur. 200 gün 193, 195, 155 vs günlük ortalamalara göre özel değildir.

Fiyatların hareketli ortalamaya değmesi, aşağı ya da yukarı kırması piyasanın gelecekteki trendi hakkında bir şey söylemez

Hareketli ortalamanın eğiminin bir gösterge olarak önemi yoktur.

Hareketli ortalamaların birbirlerini kesmesi önemli bir indikatör değildir. (50 günlük ortalama 200 günlüğü geçmesi gibi)

Hareketli ortalamalara dayanan göstergeler trendi güvenilir olarak temsil etmez

Özetle pek çok analistin dediği ve klasikleşmiş hareketli ortalama söylemleri sayısal olarak bir anlam ifade etmezler.

Biz de bu hipotezi XU100 için test edelim istedik.

Test adımları basit:

200 günlük basit hareketli ortalama hesapla

Fiyat 200 günden büyük ise 1 küçük ise 0

Günlük getirileri 1 ve 0 lardan oluşan matris ile çarp

Getirileri bileşik hale getir ve BİST100 ile karşılaştır

Oldukça baist ama bir küçük ayrıntı var onu kimse nedense hesaba katmaz: Fiyatın hareketli ortalamanın üstüne gidip gitmediğini ancak gün kapanışında anlayabiliriz. Bu da demektir ki işleme en iyi ihtimalle 1 gün sonranın kapanışından girebiliriz. Satışları da aynı şekilde yapmalıyız. Bunu anlamı da şu alış günlerinin getirisi 1 gün gecikmeli olacak, satış günlerinde ise gecikme olmayacak.

1992 yılından bu güne BİST100 endeksinin getirisi ve 200 gün üstünde iken alım yaptığımız strateji getirilerine bakalım isterseniz:

Grafik 200 günlük ortalamanın trendi süper iyi tespit edip para kazandırdığı söyleminin çok geçerli olmadığını söylüyor: BİST al-tut stratejisi 200 gün üstünde iken al 200 gün altına düşünce sat stratejisinden çok daha fazla bir kar üretiyor.

Analistlerin ya da hesap yapanların yanıldığı nokta 200 gün ortalamanın geçildiği günün getirilerini de hesaba katmak. Bir ortalamanın geçilip geçilmediğini kapanışı görmeden bilemeyiz, ona göre işlem yapmak için de en az 1 gün beklemeliyiz.

Ortalamanın geçildiği günü işleme alırsak grafik bambaşka bir şekil alacak:

Ortalama geçildiği günlerin getirilerini de kattığımızda endeksi onlarca defa katlamış olacağız.

Bununla birlikte bu analiz gerçekçi değil. Zamanda geriye yolculuk yapamayız gün sonunda 200 günlük üstünde kapanıp kapanmayacağını biz o günün başında bilemeyiz, ancak gün sonunda görürüz. Gün sonunda görünce de ancak 1 sonraki gün işleme girebiliriz.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Ortalamalara bakarak işlem yapmak sağlıklı sonuç üretmez onun yerine daha kaliteli göstergeler üretmeliyiz. Bizim son yazımızda ele aldığımız göstergeler de bu yönde atılmış adımlardır. Kendi tercihlerinizi yapın ve tercihlerinize saygı duyun kazanılan/kaybedilen paralar sizin hesaplarınızla ilgilidir analistin değil.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • uzman 30 Ocak 2020 10:19

    "Ortalamalara bakarak işlem yapmak sağlıklı sonuç üretmez onun yerine daha kaliteli göstergeler üretmeliyiz. Bizim son yazımızda ele aldığımız göstergeler de bu yönde atılmış adımlardır."  Hocam burada bahsettiğiniz göstergelerle ilgili yazı hangisi bulamadım? cevap verebilir misiniz? bravo tam 200 günlük üzerine çıktığında işleme girsek diye düşünürken yazınıza denk geldim.

  • Gg01 Ekim 2018 20:47

    Bgcun