İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

9 aylık bilançolarda öne çıkan 35 şirket!

31 Ekim 2017, 16:09 - -

Borsa şirketlerinin solo bilançoları 30 Ekim’de tamamlandı. 9 Kasım’a kadar ise konsolide bilançolar açıklanacak. Bilançolarda kârlılık ve satışta dönemsel, yıllık ve çeyreksel bazda 35 hisse öne çıkıyor.
Piyasalarda volatil hareketler yaşanırken şirketlerin son mali durumunu gösteren finansal tablolar açıklandı. Şimdi hisseleri yeniden gözden geçirme ve portföyleri revize etme zamanı. Açıklanan finansal tablolara baktığımızda solo bilançolar 30 Ekim’de tamamlandı. Konsolide bilançolar için ise son tarih 9 Kasım. Şuana kadar açıklanan 160 Borsa şirketinden yılın ilk 9 ayında satışları ve kârı; çeyrek, yıllık ve dönemsel bazda aynı anda artan sadece 35 borsa şirketi var.

Kârlılıkta öne çıkanlar

35 borsa şirketinin hem satışları hem de kârlılığı dönemsel, çeyrek ve yıllık bazda arttı. Öne çıkan bu şirketlerin isim sırasına göre listesi aşağıda yer alıyor.

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Kaynak: stockeys.com
Not: Listedeki şirketler bilançosu açıklanan borsa şirketleri içerisinden kârı ve satışları; dönemsel, çeyrek ve yıllık bazda artan şirketleri göstermektedir. Bundan sonra yapılan analizler bu liste üzerinden devam etmektedir.

Kârlılık listesinde dikkat çekenlere baktığımızda
1- En fazla kâr açıklayanlar
En fazla kâr açıklayan borsa şirketlerinde bankalar öne çıktı. Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası yüksek kârlılıkları ile dikkat çekerken bu şirketlerin kâr artışlarının da dönemsel, yıllık ve çeyreksel bazda yüzde 15’in üzerinde gerçekleştiği görüldü.

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

2-Kârını yüzde 50’nin üzerinde artıranlar

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Ereğli’den yüksek performans

Kâr ve satış büyümesinde en fazla dikkat çeken borsa şirketi Ereğli Demir Çelik. Şirketin kârı 2016/09 döneminde dönemsel olarak yüzde 161, çeyreksel bazda yüzde 66,59, yıllık bazda yüzde 60 arttı. Peki, kurumlar bilanço sonrası hangi değerlendirmelerde bulundu:
Şeker Yatırım: Erdemir için hedef fiyatını 8,00 TL'den 8,40 TL'ye yükseltti, tavsiyesi 'endekse paralel getiri'.

Vakıf Yatırım: Erdemir 2017 üçüncü çeyrek sonuçlarına yönelik telekonferans düzenledi. Erdemir, düzenlenen telekonferansta bu çeyrekte de yılsonu beklentilerine yer vermedi. 3. çeyrekte bir miktar sınırlı kalan satış fiyatlarındaki artışın 4. çeyreğe yansıyacağı beklenmekte. Öte yandan 4. çeyrekte yassı çelik üretiminin artırılıp, uzun çelik üretiminin azaltılacağı belirtilirken, demir cevheri fiyatlarındaki gelişmelerin kârlılığa etki edecek en önemli değişken olduğunun altı çizildi. Her ne kadar yönetim kurulunun kârarına bağlı olsa da, temettü dağıtım politikasının önceki yıllara benzer olabileceği mesajı verildi.

BNP Paribas: Erdemir için tavsiyesini 'tut ‘tan 'al’a yükseltti. Kurum değerlendirmesinde şirketin, 3. çeyrekte 792 milyon TL net kâr elde ederken bu rakamın hem piyasa beklentisi olan 799 milyon TL kendi beklentileri olan 785 milyon TL ile paralel olduğunu belirtti. Hissede alım tavsiyesinde bulunan kurumun gerekçeleri ise şöyle: “Cazip değerleme nedeniyle tavsiyemizi al’a yükseltiyoruz. Hedef değerimizi yassı çelik ve hamdde maliyet fiyatları arasındaki marjın açılması nedeniyle yüzde 17 arttırarak 9,77 TL'ye yükseltiyoruz. Tavsiyemizi tut'tan al'a yükseltiyoruz. 2017 yılında VAFÖK rakamının yüzde 64 ve net kâr rakamının yüzde 98 artışla 1,5 milyar dolar ve 1 milyar dolar olmasını bekliyoruz.”

Ereğli Demir Çelik son bir yılda yatırımcısına yüzde 121 kazandırdı. TL bazında da dolar bazında da yeni zirveye ulaşmış durumda. Ereğli’deki yükseliş devam edebilir mi?

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Dolar bazında hedef ise yüksekte.


Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Grafikler ve değerlendirme: Ereğli Demir Çelik uzun vadede yükselen trendde ve bu trendi koruyor. Bir hisse senedinin uzun vadede trendi yukarı doğru olabilir. Alıp hissede bekleyenler uzun vadede yüksek getiriler elde edebilir. Ancak son bir yılda yüzde 121 kazandırmışsa, en ufak bir türbülansta ilk önce değerlenmiş olan hisseler elden çıkarılır. Yatırım kararlarında bunun da göz önünde bulundurulmasında fayda var. Bu durum hisseye yatırım yapmak isteyenler için yeni fırsatlar yaratır.

Satışlarda dikkat çekenler

2017’nin dokuz aylık döneminde çeyreksel, yıllık ve dönemsel olarak kârı ve satışları artan şirketleri satışlarına göre incelediğimizde listedeki şirketlerin satış performanslarının yüksek olduğunu görüyoruz.

Not: Görselin büyük halini görmek için üzerine tıklayın...

Satışları en yüksek olanlar

Kâr ve satışları büyüyen şirketler içerisinde satışları en yüksek şirketler listesinde Ford Otosan, Turkcell ve Ereğli öne çıkıyor. Her üç şirket de yatırımcısına son bir yılda yüzde 50’nin üzerinde getiri sağladı.

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

En yüksek satış artışı gerçekleştirenler

En yüksek satış artışını gerçekleştiren şirket Afyon Çimento oldu. Ancak Afyon Çimento’nun çeyreksel bazda satış artışı sadece yüzde 5 oldu.

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)