E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYayılma varantları Borsa İstanbul'da---

Yayılma varantları Borsa İstanbul'da

Yayılma varantları Borsa İstanbul'da
19 Eylül 2014 - 15:08 borsagundem.com

Deutsche Bank'ın Türkiye'de yayılma varantları ilk defa Borsa İstanbul'da

Deutsche Bank dayanak varlığı BIST30 endeksi, Garanti Bankası ve THY hisseleri olan 18 adet yayılma varantının ihracını gerçekleştirdi. 
Türkiye'de ilk kez gerçekleşen yayılma varantı ihracı sayesinde yatırımcılar, gelir beklentileri doğrultusunda daha düşük maliyetle, dalgalanmalara karşı daha az duyarlı ve daha az zaman değer kaybına uğrayan bir araca yatırım yapabilecekler. 
Deutsche Bank'tan yapılan açıklamada yayılma varantları ile ilgilişu bilgiler verildi:

Yayılma varantları nedir

- Yayılma varantları, aynı dayanak varlığa dayalı iki farklı varantın aynı stratejide bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş ürünlerdir. 
- Yatırımcı, bir yayılma varantına yatırım yaptığında, vadeleri aynı, kullanım fiyatları farklı olan iki varantın birinde uzun pozisyon diğerinde kısa pozisyon almış olur (eşzamanlı, eşit sayıda ve dolayısıyla eşit itibari değere sahip olacak şekilde).
- Yayılma varantları kullanılarak farklı piyasa beklentilerine (yukarı, aşağı yönlü ya da bazı özel durumlarda yatay piyasa beklentisine) yatırım yapılabilir.

Yayılma varantlarının faydaları

- İçsel oynaklığın etkisi daha az: Yayılma varantlarına yatırım yapan bir yatırımcı hem bir opsiyon alır, hem de bir opsiyon satar. Bütün opsiyonların içsel oynaklığa hassasiyetinin pozitif olduğunu hesaba kattığımızda, yayılma varantı pozisyonunun nette içsel ynaklığa hassasiyetinin daha düşük olduğu ortaya çıkar. En nihayetinde gerçekleşen, iki opsiyonun ters yöndeki vegalarının takasıdır. 
- Zaman değer kaybının etkisi daha az: Teta, vadeye kalan gün sayısının yayılma varantının fiyatına nasıl etki ettiğini gösterir: 
varantlardan oluşan bir potföyde pozitif teta var ise, günlük zaman değeri kazancı, negatif teta var ise, günlük zaman değer kaybı vardır. Varantların başa baş noktalarına yakın olduğu fiyat seviyelerinde teta en yüksek değerine ulaşır. Bu sebeple dayanak varlığın seviyesi, 
yayılma varantının toplam teta pozisyonunun yönünü belirler. 
Bu yeni ürün ve dört senedir işlem gören varantlar hakkında bireysel yatırımcılara ve piyasa profesyonellerine dönük ücretsiz eğitimler aşağıdaki tarihlerde ve şehirlerde 2014 yılı içerisinde devam ediyor:

Tarih        Şehir
24.09.14     Konya
14.10.14     Diyarbakır
16.10.14     İzmir 
11.11.14     Ankara 
18.11.14     Hatay 
19.11.14     Gaziantep
02.12.14     İstanbul

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)