E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVİOP işlemlerine vergi istisnası geliyor---

VİOP işlemlerine vergi istisnası geliyor

VİOP işlemlerine vergi istisnası geliyor
12 Ekim 2017 - 09:49 borsagundem.com

Torba tasarının türev ürünlerdeki BSMV'nin kaldırılmasını da içeren 22 maddesi daha komisyonda kabul edildi, görüşmeler bugün devam edecek

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen 130 maddelik torba tasarının türev ürünlerine uygulanan BSMV'nin kaldırılmasını da içeren 22 maddesi daha dün gece kabul edildi. MTV dahil bir çok vergi artışı yapılmasını öngören ve kamuoyunda tepki yaratan "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nda dün gece kabul edilen madde sayısı 33'e yükselirken görüşmeler Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katılımıyla bugün de devam edecek. Komisyonda kabul edilen maddeler arasında Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu kurulması Türkiye tescilli sivil hava araçlarında özel eğitimli silahlı güvenlik görevlileri bulundurulabilmesi için İçişleri Bakanlığı'na yetki verilmesi de yer alıyor. Kabul edilen bir diğer madde ise turizm yatırımcılarının, kira sürelerini 49 yıla uzatabilmesi hatta isterlerse turizm yatırımı amaçlı olarak tesislerin olduğu araziyi satın alabilmesine imkan tanıyor. Öte yandan kabul edilen maddeler arasında 50,000 kamu lojmanının satışı da bulunuyor.

VADELİ İŞLEM VE OPSİYONLARDA BSMV İSTİSNASI GETİRİLİYOR

Komisyonda dün gece kabul edilen maddeler arasında vadeli işlem ve opsiyon işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisinin (BSMV) kaldırılması da yer alıyor. Madde hakkında konuşan Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, "Borsadaki türev ürünler kısa vadeli işlemlere izin veriyor. İşletmelerin daha büyük miktarlarda işlemlere ihtiyaçları var. Finansal olmayan şirketler Türkiye'de BSMV farkı olması nedeniyle bu işlemleri yurtdışındaki bankalarla yapıyorlar. Bu şirketlerin borçlarını izleyemiyoruz. Komisyon da yurtdışında bankalara gidiyor" dedi. Keskin ayrıca bu işlemlerin ağırlıklı olarak yurtdışında yapılması nedeniyle şirketlerin açık pozisyonu tam olarak hesaplamasının da oldukça zorlaştığını da sözlerine ekledi. Türkiye ekonomisinin makro anlamda en güçlü olduğu alanların başında gelen bütçe dengesi geçen yıl yaşanan darbe girişiminin etkilerini azaltmak için alınan önlemlerle bozulmaya başladı. GSYH'ya oran olarak bütçe açığı yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkaran bu gelişmeler sonrası daha fazla bozulmanın önüne geçmek adına ise hükümet OVP ile birlikte bu tasarıda yer alan değişikliklerle 30 milyar TL'ye yaklaşan vergi artışlarına gitti. Bu artışları düzenleyen yasa tasarıları görüşmeleri devam eden torba tasarıda yer alıyor. Kamuoyundan gelen tepkilerden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özellikle MTV'deki artışın gözden geçirilmesini istemesinin ardından hükümet söz konusu düzenlemeyi gözden geçireceğini açıkladı. Yeni düzenlemede MTV'deki artış oranlarının düşürülmesi bekleniyor. Komisyonda ilk gün ise kabul edilen 11 madde ile telekom sektöründe yüzde 5-25 arasında değişen özel iletişim vergisi (ÖİV) yüzde 7.5 olarak tek oranda birleştirilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)