E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSuriye operasyonu piyasaları sarstı---

Suriye operasyonu piyasaları sarstı

Suriye operasyonu piyasaları sarstı
16 Nisan 2018 - 09:31 borsagundem.com

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye yönelik gerçekleştirdiği operasyon nedeniyle piyasalar karışık seyrediyor

Asya borsaları, Suriye'ye ABD öncülüğünde yapılan füze saldırısının devam etmeyeceği beklentisine rağmen Rusya'ya yönelik olası yeni ABD yaptırımlarına Moskova'nın vereceği tepki kaynaklı endişe sebebiyle karmaşık seyir izliyor.

Yatırımcılar Ortadoğu'daki gelişmelerin netleşmesini beklerken borsalar artı ve eksi yönde ılımlı hareket sergiliyor. ABD'nin S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 0.4 artıda seyrederken, Japonya'nın Nikkei endeksi de yüzde 0.3 yükseldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi  ise yüzde 0.6 ekside bulunuyor.
ABD, Fransa ve İngiltere Cumartesi günü erken saatlerde Suriye'ye füze saldırısı düzenledi.
ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına 105 füzenin fırlatıldığı saldırıda Şam kentinin Barzeh
mahallesinde bir araştırma merkezi ve Humus yakınlarında iki tesis olmak üzere toplam üç kimyasal silah tesisi vuruldu.

Batılı ülkelerin füze saldırısı, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin önceki hafta Cumartesi günü muhaliflerin kontrolü altındaki Duma kentine yaptıkları saldırıyı izliyor. Batılı ülkeler kimyasal silah kullanıldığından şüphe edilen saldırıdan Esad'ı sorumlu tutuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Cumartesi günü Suriye'ye düzenlediği füze saldırısının ardından, benzer başka bir saldırının uluslararası ilişkileri kaosa sürükleyeceğini söyledi. ABD ise Rusya'ya yönelik yeni ekonomik yaptırımlar değerlendiriyor.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın "görev tamamlandı" şeklindeki açıklaması, gerilimin tırmanacağı endişesini kısmen yatıştırmış görünüyor.
JP Morgan tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Trump, Rusya'dan tepki getirecek eşiği aşmadan kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgisi olduğunu gösterebildi. Hisse piyasası Esad'a karşı ABD'nin uzun sürecek ve kapsamlı bir harekat başlatmasından endişeleniyordu. Bu şu anda pek olasılık dahilinde gözükmüyor" denildi.
Saldırı sonrası güvenli liman varlıklar değer kaybetti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.84'e çıkarken, dolar da yen karşısında sınırlı değer kazandı. 

DÖVİZ

Dolar, Batılı ülkelerin Suriye'ye saldırısının ardından yen karşısında değer kazanarak yaklaşık iki ayın zirvelerinde seyrediyor.
Dolar Cuma günü 107.78 ile yen karşısında 22 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra, Suriye'ye askeri müdahaleye tepki olarak yüzde 0.2 değer kazanarak 107.5 yenden işlem gördü.
Dolar endeksi ise artıda ama yataya yakın seyir ile 89.807'de bulunuyor. Uzmanlar ABD'nin Suriye'ye müdahalesinin bu saldırıyla sınırlı kalacağı beklentisiyle para birimlerinin keskin hareketler göstermediğini ifade ediyorlar.

PETROL

Petrol fiyatları ABD, Fransa ve İngiltere'nin Cumartesi günü Fransa'ya yaptığı füze saldırısının ardından haftaya yüzde 1'in üzerinde düşüşle başladı. ABD'de petrol kuyusu sayısının artması da fiyatlar üzerinde baskı yarattı.
Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 1.2 kayıpla 71.73 dolara kadar geriledikten sonra yüzde 0.7 ekside 71.9 dolarda bulunuyor.
ABD'de Cuma günü açıklanan verilere göre petrol kuyusu sayısı 13 Nisan'da sona eren haftada
yedi adet artarak 815'e, yani Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

ALTIN

Altın ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı sonrası güvenli liman alımlarıyla değer kazandı, ancak saldırının devamı gelmeyeceği beklentisi kazanımları sınırladı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı güne kayıpla başladıktan sonra yüzde 0.2 artıda 1,347.84 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)