E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPerakende sektöründe al, izle ve sat veren hisseler---

Perakende sektöründe al, izle ve sat veren hisseler

Perakende sektöründe al, izle ve sat veren hisseler
25 Eylül 2017 - 12:16 borsagundem.com

Tüketici güveninin arttığı dönemde analistler perakende sektörünü analiz etti

Zor bir dönemi geride bırakmaya çalışan perakende sektöründen olumlu rakamlar geliyor. Tüketici güveni artıyor, harcama kanalları giderek güçleniyor. Analistler bu dönemde perakende sektöründeki hisselere mercek tuttu...

Dönemsel olarak özellikle okulların açılışı ve bayram gibi önemli günlerde gözler pe-rakende sektörüne çevrilir. Tüketimin aynı anda yapılması perakende sektörü üzerinde etkili olur. Analistler de tüketici güvenindeki artışa bağlı olarak hane halkının harcama kanallarının açık olduğu varsayımından yola çıkarak, böylesi dönemlerde perakende sek-töründeki ciro artışlarından söz etmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Kategori Mağazacılığı Derneği’ne (KMD) göre, bu yılın ilk altı ayında yüzde 9 büyüyen perakende sektörü açısından 2017 yılı, riski azaltma, mevcudu koruma ve mağaza kapama tedbirlerine sahne oldu. Sektörün bu sene içerisinde büyümesi daha çok ÖTV indirimi ile desteklenirken, son çeyrekte ÖTV indiriminin uzatılmayacak olması itibariyle bu avantajın etkilerin ortadan kalkacağına dikkat çekiliyor.

SEKTÖR BEKLENTİLERİ OLUMLU

Sektör hisselerine genel olarak bakıldığında CarrefourSA’nın satış gelirlerinin 2017 ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gerileyerek 2 milyar 156 milyon TL olarak gerçekleştiği görülüyor. 2016’nm ilk yarısında 267 milyon TL net zarar elde eden firma, 2017’nin eş döneminde ise 84 milyon TL net zarar yazmış. Şirketin finansalları incelendiğinde; net zararın halen devam etmesi neticesinde bilanço ile alakalı olumlu bir yorum yapılamamakta. Ancak, zarar devam etmekle birlikte, şirketin zararını geçen senenin aynı dönemine göre üçte bir oranında azaltmış olması bir başlangıç olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar şirketin aktiflerindeki bina ve gayrimenkulleri satarak sermayesine eklediğine de dikkat çekiyor.

Analistler Migros’un ise kendini reorganizasyona sokarak zarardan kurtulduğunu ve bu yıl kara geçtiğini hatırlatarak aynı performansı CarrefourSA’nın da göstermesini bekliyor.
BİM Mağazaları da halen karlı bir şirket olmaya devam ediyor. Gıda enflasyonunun yüksek seyretmeye devam etmesini de uzmanlar sektör açısından olumlu buluyor.

Adese Alışveriş Hizmetleri Ticaret A.Ş’nin yılın ilk yarısında karını bir önceki yılın eş dönemine göre 7.343.050 TL’den yüzde 46 artışla 10.723.290 TL’ye çıkarması dikkat çekiyor. Karşılaştırmalı dönemde satış gelirlerinin yüzde 3.61, net esas faaliyet karının ise yüzde 2.79 artış kaydettiği görülüyor.

Bizim Toptan hisseleri son bir yılda yatırımcısına yüzde 13.16 kaybettirirken ilk yarıda 29.112.954 TL zarar açıkladı.

Mavi Giyim son bir ayda yatırımcısına yüzde 11.73 kazandırırken, Metro Petrol karşılaştırmalı dönemde karını yüzde 119.95 artırdı. Ancak esas faaliyet karı yüzde 4.97 geriledi. Son bir ayda da yatırımcısına yüzde 6.46 kaybettirdi. Milpa yılın ilk altı aylık dönemin-de 10.519.256 TL zarar açıklarken, Teknosa ve Vakko karşılaştırmalı dönemde zarardan kara geçtiler.

Analistler büyüme performansının artmasıyla beraber perakende zincirlerindeki büyüme ve performansın da gelişeceğinin altını çiziyor. Borsacılar yıl genelinde de iyi büyüme performansı beklediği için yılın sonunda da perakende sektörünün olumlu yönde etkileneceğini söylüyor. Bu kapsamda analistler perakende ticaret sektöründe hisseleri borsada işlem gören dört hisseye orta ve uzun vade için ‘al’ veriyor.(İdil Taraklı/Para Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)