E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda belirsizlik devam ediyor---

Küresel piyasalarda belirsizlik devam ediyor

Küresel piyasalarda belirsizlik devam ediyor
20 Haziran 2018 - 08:47 borsagundem.com

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları piyasaları olumsuz etkiliyor

Asya borsaları dün ABD ile Çin arasındaki gerilimin geniş çaplı bir ticaret savaşına dönüşeceği kaygılarıyla kaydetiği sert kayıpları yatırımcıların bugün dip fiyatlardan yaptığı alımlarla kısmen telafi etti. Ancak küresel ticaretin görünümü üzerindeki belirsizlik kazanımları sınırlıyor.
Çin'de Shanghai bileşik endeksi dün yüzde 3.8 düşüşle kapandıktan sonra bugün de yüzde 0.6 ekside bulunuyor. ABD'nin 200 milyar dolar tutarında Çin'den ithal ürüne gümrük vergisi tehdidinin ardından dün sert gerileyen endeks bugün 30'dan fazla şirketin hisse geri alım açıklamasına rağmen düşüş kaydetti.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Yatırımcıların zayıflayan risk iştahı ABD Hazine tahvil getirilerini de aşağı çekti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirisi seans başında yüzde 2.9'a yükseldikten sonra yüzde 2.8949'a indi.
ABD borsalarının dün ekside kapanmasını takiben bugün S&P 500 vadeli kontratları yatay seyrediyor. 

DÖVİZ

Dolar yen karşısında dünkü değer kaybını kısmen telafi ederek yatay seyrederken, ABD Hazine
tahvil getirileri ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ile dün çekildiği dip seviyelerden yükselişe geçti. Ticaret savaşı endişeleri nedeniyle doların yen karşısında kazanımlarının sınırlı olabileceği bildiriliyor.
Dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal ürünlere yeni gümrük vergisi tehdidinin ardından yen karşısında dün sekiz günün dip seviyesi olan 109.55'e kadar geriledi. Dolar bugün 110.08 yen ile dünkü kapanışa kıyasla yatay seyrediyor. Riskten kaçışla birlikte dün 11 ayın zirvesi olan 95.296'ya kadar yükselen dolar endeksi, bugün 95.026'da bulunuyor.
Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin para politikasında sabırlı yaklaşım göstereceklerini ifade etmesinin ardından iki haftanın en düşük seviyesi olan 1.1528 dolara
gerileyen euro ise bugün 1.1584'te bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki gerileme ile Libya'da petrol depolama tesislerinin yanarak devre dışı kalması sonucu dünkü kayıplarını kısmen toparladı. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.2 artışla 75.26 dolarda bulunuyor.
ABD'nin ticari ham petrol stokları American Petroleum Institute verilerine göre 16 Haziran'da sona eren haftada 3 milyon varil düşüşle 430.6 milyon varile geriledi. İşlemciler Libya'da 400,000 varil kapasiteye sahip olduğu tahmin edilen depolama tesisinin yangın sonrası yıkılması sonucu fiyatların yukarı yönlü etkilendiğini belirtti. Petrol piyasalarında Cuma günü yapılacak olan ve petrol üretim politikasının ele alınacağı OPEC toplantısı yakından izleniyor. OPEC'in en büyük ihracatçıcı Suudi Arabistan ve Rusya geçen yıl başlayan üretim kısıntısının azaltılmasını istiyorlar. 

ALTIN

Altın fiyatları doların gücünü koruması ve hisse senedi piyasalarının toparlanmasıyla birlikte dün gördüğü yaklaşık altı ayın dip seviyelerine yakın seyreidyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,270 dolar ile 22 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün 1,273.92 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)