E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar son yılların en sıcak yazına hazırlanıyor---

Küresel piyasalar son yılların en sıcak yazına hazırlanıyor

Küresel piyasalar son yılların en sıcak yazına hazırlanıyor
01 Mayıs 2016 - 06:45 borsagundem.com

Bahar havası esen piyasalarda mayıs sonu ile birlikte mevsim dönüşü yaşanabilir. Borsa, döviz ve faizde kritik seviyeler test edilebilir.

Dört aydır esen bahar havası mayıs sonu itibariyle yön değiştirebilir. Yurtdışı gerekse yurtiçi gelişmeler, sadece mevsimsel olarak değil piyasalar yönünden de son yılların en sıcak yaz aylarından birini geçireceğimizi söylüyor. FED’in faiz oranlarını artırmada aceleci davranmayacağına ilişkin beklentiler dört ayda borsada yükselişi, döviz ve faizde ise düşüşü beraberinde getirdi. Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana yüzde 18.7 oranında değer kazanırken, dolar kuru 2.79’lara kadar geriledi. Kurdaki gerileme ve piyasalarda artan oynaklık mayıs ayında fırsatların değerlendirileceğini gösteriyor. Ancak bu fırsatlar yatırımcılar için iyi kullanılmazsa ileride ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden olabilir.
TCMB’nin faiz indirimine devam etmesi ve döviz kurunda aşağı yönlü hareketler, piyasalardaki yukarı doğru yaşanabilecek geçici agresif hareketleri getirebilir. Bu da borsada satış fırsatı anlamına gelecektir. ABD verilerinde yılın ikinci yarısında gerçekleşecek olumlu veriler ise gelişmekte olan ülkeler açısından risk oluşturacak. Türkiye’de dokunulmazlıkların kaldırılması, başkanlık sistemi, AB’nin vize muafiyeti ve terör eylemleri gibi etkenler piyasaları etkileyecek faktörler arasında sayılıyor. Mayıs sonrasında yabancıların pozisyonlarını değiştirmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Yabancıların gelişmekte olan ülke piyasalarındaki pozisyonlarını düşürmesi ister istemez tüm piyasalarda dengeleri değiştirecek. Bunun sonunda kurda 2.75’e doğru yaşanabilecek sarkmalar alıcıların yeniden güçlenmesini sağlayacaktır.

Doların gözü 2.75’te!
Dolarda 2.80’in altında teknik olarak 2.75 seviyesi takip edilebilir. Kurun 2.75’e gerilemesini bekleyen analistler bile küresel piyasalardaki yüksek oynaklık nedeniyle 2.82’li seviyelerden alım önermeye başlamıştı. Bu nedenle 2.80 seviyesinin altındaki hareketler kademeli alım fırsatı yaratıyor. Dolar kurunun hareket seyrini ağırlıklı olarak küresel piyasalardaki gelişmelerle belirliyor. Global gelişmeler ise 2.80 seviyesinin altındaki hareketin kalıcı olmadığını gösteriyor.

BiST 100’de satış baskısı
BİST 100 Endeksi’nde teknik göstergelerde satış baskısı dikkat çekiyor. Kurdaki geri çekilme ve faiz indirim beklentileri banka hisseleri öncülüğünde endeksteki yukarı hareketi desteklese de teknik göstergelerdeki aşağı yönlü eğilimin yüksek olabileceğine işaret ediyor. Mayıs ayında son bir atak olabileceği yönündeki beklentiler ise hisse senetlerinde satış yapmak için fırsat oluşturabilir. bist 100 Endeksi’nde güçlü destek seviyesi 85.000’de bulunuyor. Önümüzdeki hafta bu seviyenin güç kaybetmesi morallerin de bozulmasına neden olacaktır. Endekste direnç olarak 86.000 ve 87.000 seviyeleri takip edilirken destek olarak da 85.000 ve 84.000 seviyeleri izlenecek. BİST 100’de mayıs ayında giderek zayıflayan ancak gerek faiz indirimi gerekse kur hareketlerine bağlı olarak dirençlerin test edildiği bir ay yaşanacak.

Hareket genele yayılamadı...
Borsa İstanbul’daki hareketi ve hisselere yansımalarını takip ettiğimizde; BİST Tüm-100 Endeksi’nin yani BİST 100 dışında kalan borsada işlem gören diğer hisselerin ortalama getirilerinin yüzde 8 seviyesinde kaldığını görüyoruz. Oysaki BİST 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 18.7 oranında değer kazandı. Bu da gerçekleşen yükselişin ağırlıklı olarak end eks hisselerinde yaşandığını ve diğer hisselere yeterince yansımadığını gösteriyor.

Bilanço dönemi geldi...
Borsa İstanbul’da şirketler ilk çeyrek bilançolarını açıklamaya devam ediyor. Firmaların solo bilançoları 2 Mayıs, konsolide bilançoları ise 10 Mayıs tarihine kadar açıklanacak. Bankalar ise konsolide olmayan bilançolarını 10 Mayıs, konsolide bilançolarını 20 Mayıs’a kadar kamuyla paylaşacak. Açıklanacak veriler hisse bazında hareketleri öne çıkarıyor. Bilanço verileri sonrası beklentilerin gerçekleşmesi ya da hedeflerin altında kalması satışları desteklerken endekste de güç kaybını beraberinde getirecektir.

Borsa ve altın önde
Yılın ilk dört ayındaki veriler getiri noktasında borsanın yüzde 18.7 ile önde koştuğunu gösteriyor. Onu yüzde 14.2’lik getiri ile altın takip ediyor. Parasını faizde değerlendirenlerin ilk dört aydaki getirileri yüzde 3.2’de kalırken dolara yatırım yapanların portföyü yılbaşından bu yana yüzde 3.5 eridi. Mayıs ayında söz konusu trend güç kaybederek korunabilir. Ancak hazirandan itibaren değişim görebiliriz. Yatırımcıların gelişmelere hazırlıklı olması ve önündeki olasılıklara göre yapacağı doğru tercihlerle kazanma potansiyelini artırabilecektir. Zeynep Aktaş / Milliyet 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yaz durgunluğunu da unutmayalım!02 Mayıs 2016 13:49

    bu gün hisselere çakıyorlar 85.000 altına düştü ilk seansta yani karları artık koymaktalar cebe,zaten gelmiş 22.000'lerden 84.000'lere bu yaz sat git çalışır zaten dünya ekonomisi zorlanırken kağıt mı alınır artık unutmayalım 22.000-84.000...aradaki fark karları koyarlar bunlar .

  • Bayram Akbaş01 Mayıs 2016 23:43

    Borsa yabancıların elinde robotik sistemlerle alım-satım işlemleri yapıyorlar.85 binin altına düşmüyor.Bir iki fon daha gelirse 100 bine de gider 150 binede. al-sat tavsiyesi değildir

  • yemeyenin karını yerler.01 Mayıs 2016 16:40

    ilk 4 ayda faiz %4 kazandırırken borsa %18 kazandırdıysa satar karımı cebime koyarım ve yazın büyük olası dünya borsaları düşüşünden etkilenmem derim.

  • mali01 Mayıs 2016 09:13

    Faiz düşecek. Vize serbestisi gelecek. Çok güçlü ve istikrarlı bir hükumet var. Dolar 2.60. Bİst 100 bin olacak.