E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar dalgalı seyretti---

Küresel piyasalar dalgalı seyretti

Küresel piyasalar dalgalı seyretti
22 Mayıs 2018 - 09:10 borsagundem.com

Yükselen petrol fiyatlarının enflasyonu artıracak olması piyasalarda tedirginliğe neden oluyor

Asya borsaları güçlü seyir izleyen doların gelişmekte olan piyasa varlıklarına olan talebi azaltmasıyla gerilerken, yükselen petrol fiyatları enflasyonun yükselmesi ve Fed'in faizleri daha hızlı artıracağına ilişkin endişeleri artırdı.

Japonya'nın Nikkei endeksi yatay seyrederken, Avustralya borsası yüzde 0.9 geriledi. Çin lokomotif hisselerinin yüzde 0.7 gerilemesiyle Çin hisseleri ekside açıldı.

Güney Kore ve Hong Kong borsalarında tatilden dolayı işlem hacimleri düşük seyrediyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi hafif yükselerek 568.4 puanda bulunuyor ancak 617.12 ile Ocak ayında gördüğü tüm zamanların zirve seviyesinin altında seyrediyor.
JPMorgan Varlık Yönetiminde küresel piyasa stratejisti Yoshinori Shigemi, yatırımcıların dikkatlerinin 13 Haziran'daki Fed toplantısına çevrildiğini belirtti. Bu toplantıda Fed'in bu yıl ikinci kez faizleri artırması bekleniyor.

Bazı yatırımcılar Fed'in daha sert olmasını beklese de, Piyasa bu yıl toplamda üç faiz artışı fiyatlıyor.
Bu daha yüksek enflasyon korkusu ve bu nedenle Fed'in faiz artışlarını hızlandırmasına yol açabilir. Fed'in bu yılın başında faiz artırması tahvil piyasasında krize neden olarak tahvil getirilerini sert şekilde yükseltmiş ve hisse senedi piyasasında satış baskısının artmasına neden olmuştu. 

DÖVİZ

Dolar ABD'nin artan tahvil getirileri ve ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşamasının desteğiyle başlıca para birimleri karşısında yükseldikten sonra, bu yükselişine ara vererek beş ayın zirve seviyesinin altında işlem görüyor.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün gördüğü beş ayın zirvesi olan 94.058'den geriledikten sonra 93.546 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar dün bu zirve seviyeye yükselerek, Nisan ortasında gördüğü ve Mart sonundan bu yana en
düşük seviye olan 89.229'e kıyasla yaklaşık bir ayda yüzde 5.4 kazanım kaydetti.

Eş zamanlı küresel ekonomik büyüme konusundaki iyimserlik, bu yılın başlarında doları baskılayan faktörlerden biri oldu.

Ancak dolar geçen ay boyunca Fed'in para politikasının sıkılaştırma yaklaşımını destekleyen güçlü ekonomik verilerden ve doların getiri talebini canlandıran artan tahvil getirilerinden destek buldu.
ABD-Çin ticaretindeki geriliminde yatışma ihtimali de doların yükselmesini destekledi.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisi Cuma günü gördüğü yaklaşık yedi yılın zirvesi olan yüzde 3.128 seviyesinden gerileyerek yüzde 3.0523'de bulunuyor. Piyasaların dikkati Fed'in Çarşamba günü açıklanacak son toplantı tutanaklarına çevrildi.

PETROL

Venezuela'nın ham petrol üretiminin tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri ve olası ABD
yaptırımlarının ardından daha da düşebileceği endişeleriyle petrol fiyatları yükseldi.

ABD, İran konusundaki yaklaşımını da sertleştirdi ve İran'dan taleplerini içeren bir liste
açıkladı. Bu talepler İran'ın ham petrol ihracatını daha da sınırlayabilir ve petrol fiyatlarını
yükseltebilir.

Brent ham petrol fiyatı yüzde 0.2 artışla varil başına 79.39 dolara yükseldi. Brent geçen hafta Kasım 2014'ten bu yanen ilk kez 80 doların üzerine çıkmıştı.

ALTIN

Altın fiyatları doların beş ayın zirvesine yaklaşması ve küresel piyasalardaki iyimserliğin altına olan risk iştahını sınırlamasıyla hafif gerileyerek dün gördüğü bu yılın dip seviyesine yakın seyrediyor.
Spot altının ons fiyatı dün 1,281.76 dolar ile 27 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 1,290.66 dolara geriledi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika22 Mayıs 2018 14:23

    Suudi Arabistan ve ABD anlaşmış olabilirler, petrol fiyatlarını 80 dolar civarında tutarak ABD'de enflasyon artışını hızlandırıp faiz artırımıyla FED'in piyasadan doları çekmesi için. Suudilerde Aramco'yu daha yüksek piyasa değerinden halka arz ederler. Trump iş adamı olduğundan para ve kâr peşindedir.