E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz endişeleri yatışmaya başladı, piyasalar toparlandı---

Faiz endişeleri yatışmaya başladı, piyasalar toparlandı

Faiz endişeleri yatışmaya başladı, piyasalar toparlandı
23 Şubat 2018 - 08:56 borsagundem.com

ABD'de faizin hızlı artabileceği endişelerinin azalmasıyla birlikte küresel piyasalarda yükseliş hareketleri görülmeye başlandı

Asya borsaları St Louis Fed Başkanı'nın açıklamasının daha hızlı faiz artışı olacağına ilişkin endişeleri azaltmasıyla yeniden yükselmeye başlarken, güvenli liman varlığı yen piyasa genelinde oynaklığın arttığı bir ortamda kazanımlarını sürdürdü. Yatırımcıların ABD enflasyonunun arttığını gösteren verinin ardından Fed'in faizleri ne kadar hızlı artırabileceğine ilişkin endişelenmesiyle finansal piyasalar bu ay sert şekilde dalgalandı. Piyasa genelindeki ABD fiyat baskıları şimdilik ılımlı görünmesine rağmen, piyasalar bu yıl üç faiz artışı fiyatlarken bazı analistler şimdi dört artış bekliyor. Piyasalar birkaç ay önce iki faiz artışı fiyatlıyordu. Bu durum, birçok merkez bankasının küresel büyümedeki senkronize yükselişle canlanan politikayı sıkılaştırmaya ve borçlanma maliyetlerini artırmaya başlayacağı endişelerini artırdı. Politikanın sıkılaşması ve borçlanma maliyetlerinin artması şirket bilançolarını olumsuz etkileyebilir. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 yükselerek geçen haftaki yüzde 3.9'luk kazanımını artırdı. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.4 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 1.1 yükseldi. St Louis Fed Başkanı James Bullard, ekonomiyi yavaşlatabileceği için politika yapıcıların faizleri çok hızlı bir şekilde artırmamaya dikkat etmeleri gerektiğini söyleyerek, 2018'de dört faiz artışı beklentilerini azaltmaya çalıştı. Asya ve Avrupa borsalarının negatif seyir izlemesine rağmen bu açıklama ABD borsalarının yükselmesini sağladı. Dow Jones endeksi yüzde 0.7 yükselirken, S&P 500 endeksi dün yükselişle kapandı ancak Nasdaq  yüzde 0.11 geriledi.

DÖVİZ

Dolar küresel yatırımcıların ABD para politikasına ilişkin görüşlerin hızlıca değiştiği bir ortamda yeniden riskli varlıklara yönelmesiyle yen ve diğer para birimleri karşısında önceki kayıplarını toparlayarak yükseldi. Dolar yen karşısında ABD hazine tahvil getirilerinin dört yılın zirvesinden gerilemesiyle dün yaklaşık yüzde 1 geriledikten sonra bugün yüzde 0.1 artışla 106.850'ye yükseldi. Piyasaların dikkati ABD hazine tahvil getirileri yeniden yükselmeye başlarsa hisse senetlerinin kazanımlarını sürdürüp sürdüremeyeceğine odaklandı. ABD'nin 10 Yıllık hazine tahvil getirileri yüzde 2.957 ile dört yılın zirvesine yükseldikten sonra yüzde 2.904'e geriledi. Son olarak yüzde 2.928'de bulunuyor. Dolar endeksi yüzde 0.2 artışla 89.865'e yükseldi.Geçen hafta 88.253 ile üç yılın dip seviyesini gören endeks dün 10 günün zirvesi olan 90.235'e ulaştıktan sonra biraz gerilemişti ancak haftayı yüzde 0.9 kazanımla bitirmeye hazırlanıyor.

PETROL

Petrol fiyatları dünyanın en büyük yakıt tüketicisi olan ABD'deki yüksek ham petrol ihracatlarının, düşük ham petrol stoklarından daha etkili olmasıyla geriledi. Ham petrol fiyatlarının yüksek ABD ihracatı ve kuzey yarımkürede kış döneminin sona ermesiyle azalan talebin baskısı altında kaldığını söyleyen işlemciler, ABD ham petrol stoklarındaki düşüşün fiyatların daha fazla gerilemesini engellediğini belirtti. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına 66.33 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları doların hafta boyunca güçlenmesiyle geriledi ve iki buçuk ayın en sert haftalık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 1,328.90 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)