E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolarda trend hala yukarı doğru---

Dolarda trend hala yukarı doğru

Dolarda trend hala yukarı doğru
16 Ekim 2017 - 11:51 borsagundem.com

Borsa İstanbul vize krizine rağmen gelişmekte olan ülkelere yönelik ilgiden nasibini aldı. Ancak AB ve ABD ile yaşanan krizler derinleşirse gelişmekte olan ülkelerle bu korelasyonun sürdürülmesi mümkün olmayabilir. Dolarda ise yükseliş görülebilir

Geçtiğimiz pazar akşamı ABD’nin Ankara Büyükelçinin vize başvurularının askıya alındığı açıklaması ile birlikte başlayan süreç haftanın neredeyse tek gündemi oldu. Pazar akşam saatlerinde ABD Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” denildi. Bunun ardından Türkiye’den gece yarısına doğru yapılan açıklama ile ABD vatandaşlarının vize başvurularının askıya alındığı duyuruldu.
Karşılıklı alınan bu kararların ardından hafta boyunca yurtiçinde siyasilerden ve ABD’li yetkililerden gelen açıklamalar takip edildi. Türk tarafı olayın sorumlusu olarak ABD Büyükelçisini işaret ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, kararın Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’ın koordinesinde alındığını açıkladı.
Türk tarafından en üst perdeden verilen mesajlara karşın ABD üst yönetiminin suskunluğunu koruması dikkat çekti. Bu hafta bu konudaki gelişmeler özellikle de ABD yönetiminden yapılacak açıklamaların ön planda olacağını düşünüyoruz. Son dönemde Irak, Suriye, Avrupa ve son olarak ABD kaynaklı siyasi ve jeopolitik gelişmelerin piyasalarımız üzerindeki etkisinin oldukça sınırlı kaldığını gördük. Özellikle ABD ile yaşanan vize krizinin, sert söylemlerin devam etmesine karşın Borsa İstanbul’da seviyeler bazındaki etkisinin ortadan kalkması dikkat çekti. Önceki hafta 104 bin civarından kapanan endeks, geçtiğimiz hafta 107 bin sınırına dayandı. Bu dönemde yaşanan krizle ilgili tansiyonu yükseltebilecek açıklamaların etkilerinin oldukça sınırlı kalması ve sonrasında pozitif fiyatlamanın devam etmesini enformasyon-formasyon uyumsuzluğu olarak değerlendirmek mümkün. Bu tür uyuşmazlıkların çok fazla sürdürülebilir olduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle borsa İstanbul’da oluşan iyimserliğe temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz.

GÜNDEM ÇOK HIZLI DEĞİŞİYOR

Önceki hafta Irak’ta yapılan referandum gündeme otururken, geçtiğimiz hafta vize krizine uyandık. Bu hafta ise bu iki konudaki gelişmelerle birlikte Suriye’de İdlib’de devam eden operasyon ve 19-20 Ekim’de Brüksel’de gerçekleşecek olan AB Liderler Zirvesi ön planda olmaya aday görünüyor. Hatırlanacak olursa ekim ayı başında Alman hükümet sözcüsü, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine hazır olmadığını ve halihazırda fiilen durmuş durumda bulunan katılım müzakereleri konusunun ekim ayındaki liderler zirvesinde ele alınacağını ifade etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da geçtiğimiz hafta bu konuda, “Bu minderden biz değil siz kaçacaksınız. Eğer dürüstseniz yapın açıklamanızı bitirelim bu işi. Bizim size bir ihtiyacımız yok karşılıklı bir ihtiyaç var burada” şeklinde bir açıklaması olmuştu. Bu nedenle bu hafta gerçekleşecek olan bu zirvenin ve buradan çıkacak mesajların fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini düşünüyoruz.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE GİRİŞ DİKKAT ÇEKTİ

Eylül ayındaki satışların ardından ekim ayı ile birlikte gelişmekte olan ülkelere girişler yeniden hızlandı. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi geçtiğimiz hafta devam eden yükselişle 2012 başından beri gördüğü tarihi zirvelere ulaştı. Borsa İstanbul’da ABD ile yaşanan vize krizine rağmen yükselişin devam etmesindeki ana etken de gelişmekte olan ülkelere yönelen bu ilgi. Bu hareket son dönemde Türkiye özelinde ortaya çıkan risklere rağmen, yatırımcıların Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler sepetinin dışına çıkarmadığını gösteriyor. Bu da çözüm beklentisinin kuvvetli olduğunu işaret ediyor ancak AB ve ABD ile yaşanan krizler derinleşecek olur ise gelişmekte olan ülkelerle bu korelasyonun sürdürülmesi mümkün olmayabilir.

BAŞKANI VE VERGİ REFORMU İZLENİYOR

Yerelde takip edilen birçok risk mevcutken, küresel piyasaların gündeminde Trump’ın vergi reformunun kaderi ve Fed’in yılsonunda bir faiz artışı daha yapıp yapamayacağı var. Geçtiğimiz haftalarda bilanço küçültme operasyonunun başlayacağı ve aralık ayında faiz artışı gerçekleşeceği beklentisi ile yüzde 2.40’a dayanan ABD 10 yıllık faizleri hafta sonuna doğru yüzde 2.28’e kadar geriledi.
ABD faizlerindeki bu düşüş gelişmekte olan ülkelere girişteki temel etkendi. Cuma günü açıklanan ABD TÜFE verisinin yüzde 0.6 olan beklentinin altında yüzde 0.5 olarak gerçekleşmesi, faiz artışı beklentilerinde bir miktar düşüş getirse de aylık yüzde 0.5’lik artışın son sekiz ayın en yüksek artışı olduğunu not etmekte fayda var. ilk fiyatlamada beklentilerin altında kaimmiş olması etkili olsa da bu gerçekliğin iyimserliği sınırlayacağını düşünüyoruz. Bu hafta da açıklanan enflasyon rakamlarından ziyade vergi reformu ve Fed Başkanı’nın kim olacağı tartışmalarının ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

BİST-100 TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN YÜKSELDİ

Geçtiğimiz hafta başında yaşanan vize krizine rağmen BIST-100 Endeksi haftayı 2088 puanlık yükselişle kapattı. Hafta içinde en düşük 99.210’u gören endeksin kapanışı 106.225'ten gerçekleşti. Endeksin Pazartesi günü yaşadığı düşüşün ardından Salı ve Perşembe günü boşluklar bırakarak yükselişini devam ettirmiş olması, ilerleyen günlerde bu boşlukların doldurulma ihtimalini de akıllara getirdi. BIST-100'de son dört günde yaşanan yükseliş ile tarihi zirvelerden başlayarak geçtiğimiz hafta başına kadar olan süreçteki geri çekilmenin yüzde 61.8’inin bulunduğu seviye ile 50 günlük ortalamanın bulunduğu 106.200-106.750 aralığı test edilmiş oldu. Bu hafta izleyeceğimiz en önemli direnç bölgesi de burası olacak. Endekste yeni alım düşünenlerin bu seviyelerin aşılmasını beklemelerinin daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu hafta bu seviyeler aşılamayacak olursa endeksin geçtiğimiz hafta bıraktığı boşlukları doldurma eğilimine girdiğini görebiliriz. Bu durumda ilk önemli destek de son boşluğun doldurulacağı 103.500 civarında oluşacaktır. 103.500 desteğinin kırılması durumunda ise 101 bin ve devamında gelecek haftalarda 95-96 bin seviyeleri gündeme gelebilir.

DOLAR/TL'DE TREND HALA YUKARI

Hafta başında yaşanan gelişmelerin ardından kurun son derece sert bir yükseliş gerçekleştirdiği görüldü. Mevcut risk ve belirsizlik unsurlarında önemli bir iyileşme görülmediği sürece kurda olacak geri çekilmelerin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Eylül ayında başlayan yükseliş trendi bu hafta başında 3.60 civarında bulunuyor ve hafta sonuna kadar 3.63'e kadar yükselmiş olacak. Bu trend altında kapanışlar teyit edilmediği sürece kurda olacak geri çekilmelerin alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz hafta likiditenin olmadığı saatlerde görülen 3.75-3.80 aralığının hafızalarda tazelendiğini ve olası bir şokta bu seviyelerin yeniden görülme ihtimalinin olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle önemli bir temel, teknik değişime neden olacak bir gelişme yaşanmadığı sürece kurda aşağı yönlü pozisyon riskinin daha yüksek seyrettiğini düşünüyoruz. (Üzeyir Doğan/Para Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)