E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar ne kadar?---

Dolar ne kadar?

Dolar ne kadar?
26 Eylül 2016 - 08:25 borsagundem.com

Ekonomist Yaşar Erdinç, Moody's kararını değerlendirdiği yazısında, "Endeksin 75.000 ile 77.500 aralığında bir yerlere gerilemesini bekliyorum. Moody's etkisi birkaç gün sürebilir" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, cuma günü Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekti ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Moody's kararının ardından Dolar/TL kuru yeni haftaya Asya ön işlemlerde 3 TL'den başladı, sonrasında 2.9850’lere geriledi.

1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

Moody's yaptığı açıklamada,Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi, görünümünün ise durağan olduğunu kaydetmişti.

Moody's'in indirimiyle beraber Türkiye'nin üç büyük derecelendirme kuruluşundan ikisindeki notu yatırım yapılabilir seviyenin altında kalmış oldu. Zaten Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notlandıran Standard & Poor's darbe girişimi sonrası Türkiye'nin notunu indirmişti.

MOODY'S KARARI SONRASI BORSA VE DOLAR'DA NASIL BİR SEYİR GÖREBİLİRİZ?

Moody's kararı sonrası piyasaları değerlendiren Ekonomist Yaşar Erdinç yazısında, "Endeksin 75.000 ile 77.500 aralığında bir yerlere gerilemesini bekliyorum. Moodys etkisi birkaç gün sürebilir. Fakat, bunun sonrasında 60-65 binler veya 50 binler bence abartılmış rakamlardır. Dünyada negatif faiz var ve para getiri arıyor. Zaten Türkiye’ye gelmiş yabancılar Türkiye şartlarını çok iyi biliyorlar" dedi.

Dolar/TL konusunda ise, doların  3.00-3.05 arasına yükseleceğini ve bu seviyelerde bir bant oluşturacağını sonrasında da eğer yeni olumsuz gelişmeler olmazsa izleyen 1-2 hafta içinde yeniden 3 TL’nin altına gerilemesini beklediğin ifade etti.

"ÇÖKÜŞ YAŞANMAZ"

Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş, Moody's'in not indirim kararının ardından piyasadaki beklentileri değerlendirdi.

"Bir süredir gelişmekte olan piyasalar içerisinde yüzde 35 iskonto ile işlem gören Borsa İstanbul’da Moody’s’in not kararı kısmen de olsa fiyatlamaların içerisinde bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Gelişmelerden izlediğimiz kadarıyla yılın son çeyreğinde dalgalanmalar artacak. Ancak bu demek değil ki, not kararı sonrası piyasada çöküş yaşanacak. Önemli olan yabancıların borsadaki payının yüzde 62-61’lerin altına kayıp kaymayacağı. Çünkü borsada yabancı payı 2008 krizinde bile bu seviyelerin altına kaymadı.

Yabancı zaten yılbaşından bu yana ellerindeki hisselerin büyük bölümünü azaltmış durumda. Kuşkusuz satışlar gelecek. Bundan dolayı piyasalarda dalgalanmalar da yaşanacak. Ancak sonrasında fiyatların yeniden dengelendiğini görmek şaşırıcı olmayacaktır.

Tüm bunlardan ayrı olarak Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin 2016 takvimindeki bir sonraki potansiyel değerlendirme tarihi ise 2 Aralık." 

"ARALIK AYINA KADAR BEKLENEBİLİRDİ"

Destek Menkul Müdür Yardımcısı Analist Ahmet Mergen Moody's'in not düşürümü sonrası Twitter hesabından iki açıklama yaptı. Ahmet Mergen bu açıklamalarında hem Dolar/TL için hem de BİST 100 için değerlendirmelerde bulundu:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)