E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 3.80 eksi kapattı---

Borsa günü yüzde 3.80 eksi kapattı

Borsa günü yüzde 3.80 eksi kapattı
26 Eylül 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 3.80 düşüşle 76.725 seviyesinden kapattı

Moody's kararının ardından haftaya sert düşüşle başlayarak 76.148 seviyesini test eden endeks ilk şoku atlattıktan sonra 76.952 seviyesine kadar toparlanma eğilimine girse de fazla başarılı olamadı. BİST-100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 3.80 kayıpla 76.725 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 5.54 düşerken, sanayi endeksi günü yüzde 3.15 düşüşle tamamladı. İşlem hacmi ise 4.6 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Hafta boyunca Merkez Bankalarına dair gelişmeler ve açıklamalarla pozitif bir seyir izleyerek 80 bin seviyesini test eden BIST-100 Endeksi haftayı yüzde 0.05 eksi ile 79.756 seviyesinden tamamladı. Moody's not indirim kararının etkisi ile endeks haftaya yüzde 4.40 düşüşle 76.243. seviyesinden sert satıcılı başladı.

Haftanın son işlem gününde piyasa kapandıktan sonra Moody's ten gelen sürpriz not indirim kararı gündemi etkileyen en önemli faktör. Birkaç gün öncesinde Moody's Türkiye ekonomisi ile ilgili olumlu açıklamalar yaptı ve yapılan açıklama bir anlamda not indirimi gelmeyeceğinin sinyalini vermişti. Ancak cuma günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3" seviyesinden "Ba1" seviyesine düşürürken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Moody's'in kararının ardından haftanın ilk işlem gününde 10 yıllık tahvil faizi son 2 aydaki en hızlı yükselişini gerçekleştirerek yüzde 9.77 seviyesine ulaştı. Dolar/TL paritesi açılışta 2.9990  seviyesini test etse de miktar gerilemenin ardından 2.9800 seviyesinin altından işlem görüyor. Ayrıca Türkiye'nin risk primini gösteren 5 yıllık CDS'ler ise 260 seviyesinin üzerine kadar yükseliş gösterdi.

Hükümet kanadından yapılan ilk açıklamalarda kararın aceleci ve siyasi bir değerlendirme olduğu vurgusu yapılıyor. Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin kredi notunu düşürme kararının siyasi içerikli olduğunu belirterek, değerlendirmenin ardından piyasalardan Türkiye ekonomisini tedirgin edecek bir çıkış olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcı Mehmet Şimşek ise kredi kuruluşlarına verilecek en iyi cevabın yapısal reformları daha da hızlandırmak ve mali disiplini korumak olduğunu belirtti. Şimşek kredi notundaki düşüşe rağmen Hazine ihalelerine talebin güçlü olduğunu ve faizlerim beklentilerden düşük olduğunu ifade etti.

Morgan Stanley, büyüme ve bütçe disiplinini vurguladı

 

Not indirimini değerlendiren Morgan Stanley, birçok benzer ülkenin cansız büyüme ve kötüleşen mali pozisyonun sıkıntılarını yaşarken bu açıdan Türkiye'nin göreceli olarak daha sağlam makro temeller üzerinde yer aldığını belirtti. Banka, Türkiye'nin güçlü büyümeyi, bütçe performansı disiplinini ve kurumları güçlendirmeyi devam ettirmesi halinde not indirimi etkilerinin hem sınırlı hem de kısa ömürlü
olabileceğini açıkladı.

Goldman Sachs ise not indiriminin beklenmedik bir olay olmadığını fakat kararın zamanlamasının beklenenden önce olduğunu açıkladı. Türkiye'nin döviz cinsinden tahvillerinin hali hazırda bir not düşüşünü fiyatlamış olduğunu ifade eden Goldman Sachs, etkinin daha çok pasif fonların zoraki satışlarına bağlı gelişeceğini belirtti.

Moody's'in beklenmedik not indirim kararının yurt içindeki etkileri devam ederken gün içerisinde kapasite kullanım oranı ve imalat güveni açıklandı. Eylül ayında imalat sanayi genelinde kapsite kullanım oranı, bir önceki aya göre 1,4 puan artarak yüzde 76,6 seviyesinde gerçekleşti. TCMB'den yapılan açıklamada, yatırım mallarında değişim görülmezken, gıda ve içecekler, dayanıklı dayanıksız tüketim malları ve ara mallarında artış gözlendiği belirtildi. İmalat güveni ise bir önceki aya göre 2.9 puan artarak 106.5 seviyesine ulaştı.

Deutsche Bank hisseleri tarihi düşük seviyede

 

Küresel hisse piyasalarının gündemini ise  Deutsche Bank hisselerindeki hareketlilik meşgul ediyor. Son dönemde ABD hükümeti ile tazminat anlaşmazlığı konusunda gündeme gelen Banka'nın hisse senetleri, sermaye artırımına ihtiyaç duyabileceği haberleri tarihin en düşük seviyelerine geriledi. Banka'dan yapılan açıklamada ise sorunları çözme adına hükümetten yardım talep edilmediğini veya sermaye artırımına gidilmeyeceğini duyurdu.

Not indirimi ne kadarlık dolar satışına neden olacak?

 

Moody's geçmişte not artırdı da ne oldu

 

Moody's ne demek istedi?

  

Dolar ne kadar?

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI 26 Eylül 2016 21:31

    ÇOK SATIŞ GELDİ HEP KAYBEDER OLDUK .

  • Furkan26 Eylül 2016 20:00

    Yine malum bazı arkadaşların vatan millet sevgisi para sevgisinin altında kaldı sözde milliyetçiler iş paraya gelince ortadan kayboldu hepsi satışa geçti bunların hangi gruba mensup olduğunu belirtmeye gerek yok hepimiz anladık zaten ;)

  • Sefa yıldırım tercan li....26 Eylül 2016 18:04

    Satmayin kardeşim ne satıyorsunuz....satacağınıza biraz araştırın... 18 temmuz 22 temmuzdan 10 gün sonra neler olmuß bi bakin borsaya....

  • ali26 Eylül 2016 16:46

    avrupa amerika da bugün çöktü. demekki neymiş bizim borsamızın düşmesi için mazeret lazımmış bunuda not indirimiyle hallettiler.

  • temettü26 Eylül 2016 16:07

    bir hafta izlemeyin ne halleri varsa görsünler. sonra toplamaya devam.

  • borsa mağduru26 Eylül 2016 11:08

    ulan vicdansızlar ne satıp duruyorsunuz ülke mi battı Allah muhafaza biz burdayız satmıyoruz cehenneme kadar vatanına sahip çık hisseni tut

  • Küçük yatırımcı26 Eylül 2016 10:13

    Moodys kararı ekonomiyi fazla etkilemez diyor, daha ne kadar etkileyecek ***

  • osman26 Eylül 2016 09:35

    yuhhh bu ne.