E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMoody's geçmişte not artırdı da ne oldu---

Moody's geçmişte not artırdı da ne oldu

Moody's geçmişte not artırdı da ne oldu
26 Eylül 2016 - 07:27 borsagundem.com

16 Mayıs 2013'de Moody's not artırımı yaptığında (yatırım yapılabilir seviye) endeks 91.946 puandaydı. Borsada bu günden sonra yükseliş olmamış

Bilindiği gibi 15 Temmuz sonrasında Moody’s, Türkiye’yi değerlendirmeye almıştı. Ancak kuruluşun sonraki hareketleri piyasalar tarafından olumlu sinyal olarak görülmüştü.Çok değil 2 gün öncesinde Moody's Türkiye ekonomisi ile ilgili olumlu açıklamalar yaptı ve yapılan açıklama bir anlamda not indirimi gelmeyeceğinin sinyalini vermişti.

Ancak cuma günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3" seviyesinden "Ba1" seviyesine düşürürken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Moody's'den yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak 2 sebep gösterildi:

1) Türkiye'nin yüksek boyutlu dış finansman ihtiyacına bağlı risklerdeki artış

2) Daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama

16 Mayıs 2013'de Moody's not artırımı yaptığında (yatırım yapılabilir seviye) endeks 91.946 puandaydı. Borsada bu günden sonra yükseliş olmamış. Yani not artışının borsaya faydası olmamış. Aksine borsa düşmüş. Not düşüşünün de borsa için anlık etkisi olabilse de orta vadede olumsuz olmayacağı görüşü hakim.

İş dünyası ve siyasi kanattan da not indirimine tepkiler yoğundu. İndirimin anlamsız olduğu savunulurken, Nomura Stratejisti Timothy Ash, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede “Moody’s’in kararı bana göre hiç de adil değil” yorumunda bulundu.Ash, Türkiye’nin makro verilerde ya da ödemelerde bozulma içermeyen son derece uzun bir sicili olduğunun altını çizen Ash, “Moody’s’in kararı subjektif” dedi.

Ash, "Türkiye'nin uzun bir borçlarını ödeme geçmişi var, ve kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltildiğinden beri ana makro oranlarında önemli bir kötüleşme yok. Moody’s’in kararı oldukça sübjektif" ifadelerini kullandı.

Uzmanlara göre, önümüzdeki iki ya da üç hafta süresince oynaklık sürebilir. Ancak ekonomi yönetiminin atacağı adımlar yeniden fiyatlamaların normale dönmesine olanak tanıyabilecektir.

Moody's bu kararı verirken çok aceleci davrandı

 

Mehmet Şimşek'ten Moody's'in kararına tepki

 

Moody's'in not indirimi borsayı nasıl etkiler

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal26 Eylül 2016 11:00

    Ben olsam ülke olarak Moodys e 100 milyon dolarlık dava açarım ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden destek beklerim. Bu gibi şirketlere dava açmak ve neye göre karar aldıklarını öğrenmek gerekir. Kim denetliyor bir kontrol var mı?

  • Küçük yatırımcı26 Eylül 2016 10:25

    Bunların işi gücü k.yatırımcıyı kollamak.