E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAMB'nin fonlamasına talep düşük kaldı---

AMB'nin fonlamasına talep düşük kaldı

AMB'nin fonlamasına talep düşük kaldı
18 Eylül 2014 - 13:45 borsagundem.com

AMB'nin uzun vadeli fonlama imkanı ile bankalara 82.6 milyar euro kullandırırken, bu miktar beklenti aralığının altında kaldı

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ilk hedefli kredi programı, tahminlerin altında gerçekleşti ve bu durum, Başkan Mario Draghi'nin teşviklerinin hedefe ulaşması için alması gereken çok mesafe olduğunu işaret ediyor. 

Frankfurt merkezli banka, bugün düzenlediği ilk hedefli uzun vadeli refinansman operasyonlarında (TLTRO), bankalara yüzde 0.15 sabit faizle 82.6 milyar euro (106.5 milyar dolar) verdiğini açıkladı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri, 100 milyar euro ile 300 milyar euro arasında geldi ve tahminlerin medyanı 150 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

Kredi programı, Draghi'nin merkez bankasının bilançosunu 2 trilyon eurodan 3 trilyon euroya kadar genişleteceğini söylemesi ile birlikte, euro Bölgesi'nde deflasyonu önlemeye yönelik tedbirler dizisinin bir parçasını oluşturuyor. AMB, dört yıl vadeli ucuz kredileri bankaların kredi hesaplarının büyüklüğüne göre ayarlayarak, reel ekonomiye yönelik kredileri artırmayı maçlıyor. 

Londra'da, küresel döviz strateji müdürü Hans Redeker başkanlığındaki Morgan Stanley analistleri, açıklama öncesi yaptıkları değerlendirmede, "Kredi miktarının düşük kalması, talebin az olduğu görüşünü destekleyebilir ve bu nedenle, AMB'nin enflasyonu yükseltmek için ilave gevşeme tedbirlerini uygulayacağı yolundaki piyasa beklentilerini güçlendirecek," dedi ve "Bu durum, 'parasal gevşemenin piyasa katılımcıları tarafından muhtemelen yeniden tartışılacağı' anlamına gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Banka Değerlendirmesi

Morgan Stanley, bankaların ayrıca, AMB'nin banka bilançolarının sağlık kontrolünü sonlandırana kadar beklemeyi tercih edebileceğini kaydetti. Kapsamlı Değerlendirme'nin sonuçları, gelecek ay, merkez bankasının Euro Bölgesi denetçisi olmadan kısa bir süre önce, yayınlanacak 

Banco Popular Espanol SA, bugün 2.85 milyar euro tutarında fon talebinde bulunacağını söyledi. İspanya'nın beşinci büyük bankası Banco Sabadell SA, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, fon talebinde bulunmadı, ancak Aralık ayında 5 milyar euro borçlanacak. 

AMB 2016'nın sonuna kadar sekiz TLTRO düzenleyecek ve bir sonraki operasyon Aralık ayında yapılacak. Banka, ayrıca gelecek ay, varlığa dayalı menkul kıymet ve teminatlı tahvil alımlarına ilişkin planın detaylarını açıklayacak.

18 üyeli Euro Bölgesi'nde enflasyon Ağustos ayında yüzde 0.4 seviyesindeydi ve 2009'dan bu yana en düşük seviyesini korurken, AMB'nin hededefi oan yüzde 2'nin altında kaldı. Draghi, Euro Bölgesi'nin düşen fiyatların deflasyonist spiraline girebileceği ve hanehalklarının harcamaları erteleyebileceği uyarısında bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • morukladılar artık18 Eylül 2014 14:08

    ab'de deflasyon artık önlenemez nedeni ise ab çok yaşlandı artık çocuk doğrup nufuslarını gençleştiremiyorlar bu da tüketimin çok düşük kalmasına neden olmakta sonuçta tüketemeyenler,üretemezler ise borçlarda ödenemez bankaları da zorda ise ha bire para zerk ederler ama sonuçta gelebilecek bir finansal çöküşten kaçmak ta mümkün olmaz.