E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYüzde 1.5 milyon yükseldi---

Yüzde 1.5 milyon yükseldi

Yüzde 1.5 milyon yükseldi
30 Aralık 2017 - 09:13 borsagundem.com

Yılın sonuna gelinirken, kesinlikle bir tarihe şahit olduğumuzu söyleyebiliriz.

BORSAGUNDEM.COM

Yılın sonuna gelinirken, kesinlikle bir tarihe şahit olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu tarihin bir parçası olmayı başabilen ise hisse senetlerinden biri değil, bu onur tamamen kripto paralara ait. Kirpto paralar 2017'de hisse senetlerine toz yutturdu.

2016 yılının sonunda sanal paraların toplam piyasa değeri 17.7 milyar dolar düzeyindeydi. 26 Aralık 2017 itibarı ile ise bu rakam toplam 1370 kripto para için 605 milyar dolar seviyesine ulaştı. Böylece kripto paraların piyasa değerinde bir yıl içinde yüzde 3300'ün üzerinde bir artış yaşadı.

Yaşanan ralli Bitcoinle sınırlı kalmadı

Piyasa değeri açısından Dünyanın en büyük kripto parası bitcoin, yaşanan rallide en çok dikkat çeken para birimi oldu. Kendisi alınıp satılabilen ilk kripto para birimi ve ürün alım satımlarında da kullanılabilme özelliği taşıyor. Bir ödeme aracı olarak alternatif kripto paralara kıyasla çok daha yüksek düzeyde kabul gördü. Yılın çoğu bölümünde, Bitcoin'in piyasa değeri alternatiflerinin toplam piyasa değerinden fazla oldu.

Bitcoin kendi içinde çok iyi bir yıl geçirdi. Yıla 967 dolardan başlayan fiyatlar 20 bin dolar sınırına yaklaşıncaya kadar yükselişini sürdürdü. Bununla birlikte bitcoindeki yükseliş pek çok alternatifi tarafından geride bırakıldı.

Yatırımcılar oldukça pajalı hale gelen Bicoin'e yatırım yapmaktansa büyük oranda bir sonraki bitcoinin ne olacağını tahmin etmeye ve daha ucuz kripto paralara yönelmeye eğilim gösterdiler. Bu durum alternartif kripto paralar açısından oldukça etkileyici sonuçlar doğurdu.

Örneğin Ethereum, 2017 yılına nerdeyse bir hiçlikten başlayıp piyasa değeri açısından en büyük ikinci kripto para birimi haline geldi. Etehereum'un blockchain teknolojisi küçük ölçekli pilot projelerde ve dünya genelinde çeşitli sektörlerde 200 organizasyon tarafından test edildi. Ethereum bu yıl yüzde 10 binin üzerinde değer kazandı.

2017'de ortalığı dağıtan kripto paralar

Ethereum, bazı oyuncular için arfka koltukta yer alırken, üç diğer kripto para yüzde 100 binin üzerinde artış sergiledi.

Verge: yüzde 1,581,942 oranında artış
Kripto paralar evreninde bu yıl için doğru olan bir şey olan varsa o da artışların genelde yüzde bin ila yüzde 10 bin aralığında oranlarda gerçekleştiğidir. Bu yılın başında 1 Verge, 0.000019 dolar seviyesindeydi ve işlem hacmi ise günlük ortalama 200 adetle sınırlıydı.

23 Aralık 2017 itibarı ile ise Verge'nin değeri 0.300588 dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam para biriminin yüzde 1 milyon 582 bin oranında değer kazandığı anlamına geliyor. Verge'nin ortalama günlük işlem hacmi ise 1 milyar adet seviyesine ulaştı. Bu fiyatlar dikkate alındığında yılın başında 64 dolarlık Verge almış olsaydınız, bugün bir dolar milyoneri olmuştunuz.

Büyük yükselişleri kaçırmama yönündeki yatırımcı arzusu Verge'nin bu yılki yükselişinde önemli bir rol oynadı. Para biriminin zaman içinde yaşadığı yükseliş yatırımcıları cezbeden bir unsur oldu

Eğer kripto para Verge'ye bu ani ilginin nerden kaynaklandığını soracak olursanız, çok uzun olmayan bir zaman önce ABD Vergi İdaresi olarak çalışan IRS, kripto paralara yönelik olarak açtığı bir mahkemeyi kazandı ve bu mahkeme kararı kripto para borsası Coinbase'in 2013-2015 yılları arasında 20 bin doların üzerinde kripto para işlemi yapan kullanıcılarının isimlerini ve işlemlerini bildirme zorunluluğu getirdi.

Bu yıllarda yapılan işlemlerin her biri sorgulandı, araştırıldı. IRS 800 ila 900 kadar vergi mükellefinin kripto paralarda yaşadığı kazancı bildirdiğini gözlemledi. Bu ise bazı kullanıcıların kripto paralarda elde ettiği gelir artışını gizlediği anlamına geldi. Sonuç olarak kripto paralarda anonim olarak bilinen işlemler artık anonimlik özelliğini kaybetmiş oldu.

Verge bunun değiştirmeye çalıştı. Verge'nin Tor ve I2P olarak bilinen ağları IP adreslerini gizlemeye yönelik olarak geliştirildi. Android altında çalışan bir kripto para cüzdanı olan Tor ise mobil anonimlik üzerine geliştirildi. Buna ek olarak Verge'nin arkasındaki blockchain teknolojisi işlemlerin 5 saniyede tamamlanmasına imkan tanıyacak tarzda geliştirildi.

Yüzde 262 bin yükselen kripto para Einsteinium
İşin aslı Einstenium ya da kısa adı ile EMC2, Verge'yi geçmekten çok uzak kalmış olsa da, Geçen yılın 31 Aralık gününde 0.001098 dolardan kapanmış olan EMC2'nin 7 Aralık tarihinde 2.88 dolar seviyesine yükselmesi yatırımcıları yüzde 262 bin 195 oranındaki artış seviyesi ile tatmin etmeye yetmiş olmalı.

Reddcoin'de yüzde 132,712 yükseliş
Akıl almaz bir yükseliş yaşayan diğer kripto para ise Reddcoin oldu. Az bilinen Reddcoin yıla 0.000017 dolar seviyesinden başladı ve Noel günü 0.022578 dolar seviyesine ulaştı.

2 sentin bir parça üzerindeki bir fiyat pek cazip görünmeyebilir ancak, bu fiyat seviyesi bir yılda 132.712 oranında artış ifade ediyor. Reddcoin'in yılbaşında 500 bi,n Dolar olan piyasa değeri bir yıl geçmeden 650 milyon dolara ulaşmış bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)