E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2014 2. çeyrek kâr beklentileri---

2014 2. çeyrek kâr beklentileri

2014 2. çeyrek kâr beklentileri
25 Temmuz 2014 - 09:06 borsagundem.com

Borsada işlem gören şirketlerin konsolide finansallarını 19/08/2014 tarihine kadar açıklayacak

İş Yatırım tarafından hazırlanan karlılık analizlerinde tahminler ve açıklanan bilançolara ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Analiz raporunda yer alan görüşler şöyle:

''2Ç 14 Kar Beklentileri

2Ç kar sezonu Telekom şirketleri ve Akbank ile başladı. TTKOM tahminlerin üzerinde bir net kar rakamı açıklarken, TCELL bir defaya mahsus giderlerin etkisi ile beklentilerin altında kaldı. Akbank ise alım satım karındaki artışın etkisi ile tahminlerin üzerinde bir 2Ç karı açıklarken yıl sonu kar beklentisini yukarı doğru revize etti. Konsolide olmayan finansallar için son açıklama tarihi 11/08/2014, konsolideler için ise 19/08/2014.

Finans şirketlerinin karı çeyrek bazında %7 oranında artış gösterecek

Tahminlerimize göre finans şirketlerinin toplam net karı 2Ç de bir önceki çeyreğe göre %7 artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise toplam net karda %14 oranında bir düşüş gerçekleşti. Net karda çeyreksel bazda artışın temel sebepleri: kredilerin yeniden fiyatlanması, enflasyona endeksli tahvile getirilerinin yükselmesi ve mevduat dışı fonlama kaynaklarının toplam içindeki payının artması olarak sıralanabilir. Merkez Bankası’nın 175 baz puanlık faiz indiriminin ardından (50 baz puanlık ilave bir indirim daha beklenmekte) bankaların yıl sonu net kar beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlar olmasını beklemekteyiz. Halkbank ve Garanti Bankası çeyrek bazında kar büyümesinde ilk sıralarda yer alıyor. Temettü gelirine göre düzeltilmiş rakamlarda ise Yapı Kredi Bankası ön plana çıkıyor. Öte yandan küçük ölçekli bankalar arasında TSKB’nin güçlü bir 2Ç açıklamasını bekliyoruz. Öte yandan, Bank Asya’nın bir kereye mahsus iştirak satış karının tamamı kadar karşılık ayırması bekleniyor.

TL’nin güçlenmesi finans dışı şirketlerin net karını olumlu etkileyecek

Finans dışı şirketlerin toplam gelirlerinin 2Ç’de geçen yılın aynı dönemine göre %12 artış göstermesini bekliyoruz. Bu ilk çeyrekte kaydedilen %13 oranındaki büyümenin hafif altında. FAVÖK’de ise ilk çeyrekteki %29 oranındaki büyümenin altında %17 oranında bir artış beklemekteyiz. Toplam net kardaki büyümeyi ise geçen yılın aynı dönemindeki yüksek kur farkı giderlerinden dolayı %64 olarak tahmin etmekteyiz.

FAVÖK büyümesinde ön plana çıkan şirketler : Kardemir (%182), Tüpraş (%112), Trakya Cam (%81) ve Şişe Cam (%48). Nispeten küçük arasında iseBağfaş (185%) ve Gübretas (70%) ön plana çıkıyor. Öte yandan, Koza Altın (-%13) ve Ülker (-%5) geçen yılın aynı döneminin altında FAVÖK açıklayacak şirketler arasında yer alıyor.'' 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)