Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Petrolde fiyat düşüşü Türkiye için fırsat

10 Mart 2020, 14:30 - -

Petrol fiyatları, 1991 yılında Amerika’nın Kuveyt'i işgal ettikten sonra Irak birliklerine hava saldırısı başlattığı günden bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Bir günde yüzde 22 gerileyen petrol fiyatları Türkiye için yatırım fırsatı. Piyasalar panik havasından kurtulduğunda yükseliş başlayacak.

Haftanın ilk gününe petrol fiyatlarındaki şok düşüşle başlayan piyasalarda sert satışlar görüldü. Brent petrolün varil fiyatının yüzde 22 düşerek varil başına 35,45 $ 'a gerilemesi borsalarda yüzde 9’lara varan gerilemelere neden oldu. Borsa İstanbul ise kritik destek seviyesi olan 106 bin seviyesinin altına kaydıktan sonra yeniden 106.000’leri test etti. 106.000’in üzerinde kalıcı bir hareket sağlanırsa ilk hedef 116.000 ve 124.000 olacaktır. Oldukça volatil günler yaşanıyor. Uzun vadeli düşünerek hareket edenler için hisseler alım fırsatı sunuyor. Trade amaçlı alım yapanlar güçlü dirençler aşılmadıkça yüksek kredi riski almamalı.

İşte bilmeniz gereken yedi önemli nokta:

1- Korona virüsün etkisi
Korona virüs dünya çapında enerji talebini zayıflattı, ancak özellikle şu anda ham petrolün bir numaralı ithalatçısı olan Çin'in Wuhan şehrinde başlayan koronavirüs salgını küresel bir salgın haline geldiğinden, fabrikalar boşta kaldı ve binlerce uçuş dünya çapında iptal edildi. Uluslararası Enerji Ajansı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, küresel mali krizi takip eden 2009 yılındaki durgunluktan bu yana talebin bu yıl ilk kez daralmasını beklediğini söyledi.

2- En çok hangi ülkeler zarar görecek?
Petrol ihracatçısı devletler en ağır bedeli ödeyecek. Irak, İran, Libya ve Venezuela'nın hepsi bu kategoriye giriyor. Ancak ABD de kaçmayacak. Kaya petroldeki yükseliş beraberinde bazı eyaletler için ekonomik bir iyileşme getirse de düşük fiyatlar petrol şirketlerine zarar verecektir.

3- İthalatçı ülkeler rahatlayacak mı?
Petrol ithalatçısı olan Türkiye gibi ülkeler bu durumdan olumlu yönde etkilenecek. Düşenm enerji fiyatları maliyetleri geriletecek. Dış ticaret açığı azalacak. Türkiye’nin mevcut ihracat pazarlarında daralma meydana gelmesi en büyük risk. Ancak böyle bir durumda alternatif Pazar arayışları gündeme gelebilir.

4- Euro/Dolar partesinin yükselişe geçmesi nasıl yansır?
Euro/dolar yükselişe geçti. Türkiye dolarla ithal edip Euro ile ihraç ediyor. Euro/dolar paritesinin yükselmesi şirketlere olurmlu yansınyacak.

5- Dünya zirvede Türkiye dipte yakalandı etkisi ne olur?
Dünya borsaları bu krize zirvede yakalandı ancak Türkiye’de piyasalar İdlib’deki gerilim nedeni ile zaten dip seviyelerdeydi. Düşüşler sınırlı olacaktır.

6- Şirketler kendi hisselerini topluyor borsaya nasıl yansır?
Düşüşlerin artması halinde şirketler kendi hisselerini toplayacaktır.

7- Risk primi düşerse TL varlıklar öne çıkar mı?
Petrol fiyatlarının düşük seyri ile Türkiye’nin risk primi gerileye bilir. Bu da hisse senetlerine olumlu yansır.

Şirketler nasıl etkilenecek

Yurtdışında inşaat yapan şirketler olumsuz etkilenebilir
Petrol ihraç eden ülkelerin altyapı yatırımlarına yönelik inşaatlarının azalması Türk müteahhitleri olumsuz etkileyecektir. Tüpraş ise fiyat düşüşünden dolayı kâr marjını düşürmek zorunda kalacağı için olumsuz etkilenebilecek şirketler arasında yer alıyor.

Petkim kazançlı
Petrokimya sektöründe olumlu etkilenecek şirketlerden biri de Petkim. Girdisi petrol türevi nafta olan şirketin maliyetlerini düşüren diğer etken üretim sırasında kullanılan doğalgazdan üretilmiş elektrik enerjisi. Şirket indirime de gitse indirim tutarı maliyetler kadar olmuyor.

Cam ve çimento
Cam ve çimento gibi yoğun enerji kullanan ve düşük petrol fiyatının maliyetlerini direkt olumlu etkileyeceği şirketler de ortaya çıkan durumda şanslı olanlar listesinde. Başta Şişecam, Anadolu Cam ve Denizli Cam ile çimento hisseleri bu maliyet düşüşünden yararlanacak şirketler. Gübre sektöründe ana maliyetin doğalgaz ve zaman zaman petrole ikame olması nedeniyle doğalgaz fiyatlarındaki gerilemenin amonyak fiyatlarını ve dolayısı ile gübre maliyetini uzun vadede düşürdüğüne dikkat çekiyor.

Havayolu şirketleri
Maliyetlerinin yüzde 35’i enerji olan havayolu şirketleri petrol düşüşünden olumlu etkilenecek şirketler arasında geliyor. Türk Hava Yolları ve Pegasus havayolu şirketi olarak bu gelişmeden faydalanacak şirketler. Ancak Korona virüsü nedeni ile bu etki ikinci planda kalabilir.

Analistlerin 59 hisse için önerileri

Analistler 50 hissede al-sat önerisinde bulundu. İşte 59 hisse ve hedef fiyat seviyeleri:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhan11 Mart 2020 21:58

    1 Nisandan sonra Corona muhabbeti biter ne krizler gorduk ytd

  • Borsaci11 Mart 2020 21:57

    Trcas Usak Ihgyo ucuz kaldi ytd

  • Kral11 Mart 2020 21:56

    Halkbank Usak Katmerciler alinabilir ytd ucuz bence

  • Petkim11 Mart 2020 11:33

    Petkim kesinlikle alinmasi gereken hisse. Zaten dususlere baktim en az düşen petkim.

  • Ben 10 Mart 2020 23:58

    Yine nthol yok....eeeeeey vatanda uyan....pd/dd 0.22 olan bir hisseden bahsediyoruz....bessimo colimenos tubikos topladı toplayacağı kadar.ytd.

  • mzd10 Mart 2020 22:04

    önemli olan sağlık,dikkatli olsak iyi olur,söylemler garip...

  • VE10 Mart 2020 21:24

    Buradan hisse satılmaz, satan Zarar eder,havalar ısınır virús gider,hisseler yükselir,yt.değildir

  • Evliya11 Mart 2020 13:53

    Si*ktiret, zarar eden etsin, zararına satan, zaten parayı kolay kazanmıştır, çalmıştır, gaspetmiştir, dolandırmıştır. Emekle kazanan, zararına satmaz ..

  • $$$$$$$$$$$$$$$$$10 Mart 2020 18:09

    bizim borsa son zamanda KY nın çılğınca borsaya yönelmesinden dolayı hep küçük mali durumları zayıf bilançoları küllüyen zararda bitmek üzere batmak üzere göz kırpan hisse senetleri 5-50 kat yükselmesinden yükseldi borsa balon patlamat üzere.sonra s 400 faktöründen neden bahis etmedin sayın yorumcu ve yazar.mart ayınında aktif hale getirilecekmiş ne olacak şimdi.

  • karamurat10 Mart 2020 17:36

    Tüpraş da durum ne olur?

  • Ali10 Mart 2020 16:56

    Yukarı gitmek zor...küçük yatırımcıya mal çakma işlemi BİTDİ... Sıra çanak BİTDİ.... Şimdi çanak tersine döndü....

  • K210 Mart 2020 16:30

    bu seviyelere gelecek benm hisseler 1 sene yatarım................