İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Korkunun kaynağı İngiltere borsası yükseliyor biz yükselmeyelim mi?

12 Temmuz 2016, 12:02 - -

Son haftaların hatta ayların en büyük korkusu sanırım tartışmasız BREXIT öncesi/sonrasında yaşandı. Tartışmalar hala daha devam ediyor. Nazım Hikmet’in meşhur sözünü uyarlayıp “Bana finansal korkunun resmini çizebilir misin?” sorusunu sorsaydık herhalde tüm resimler BREXIT ile ilgili olurdu.

Geçtiğimiz hafta FTSE100 endeksini TOBO-Ter Omuz-Baş-Omuz formasyonu oluşturduğundan bahsetmiştik. Endeks bu hafta formasyonu yukarı kırdı:

FTSE100 endeksi BREXIT sonrası 5700’lere gerilemişti şimdi 6750 seviyesine yükseldi. Korkan yatırımcı ise en iyi ihtimalle hiç bir şey kazanamadı, en kötü ihtimalle ise kısa pozisyonlarda bir servet yitirdi.

Krizden bir hayli uzakta olan ülkemiz borsası ne durumda değerleri TRY ile ayarlayıp bakalım:

BREXIT gününden bu yana TL ile ayarlanmış olarak FTSE100 endeksi XU100 endeksine göre %10 daha iyi durumda.

Yukarıdaki hesaplamayı gerçekleştirebilmek için kullanılan Matriks sembol düzenlemesi:

FTSE100 endeksi BREXIT sonrası düşüşte 7 yıllık yükselen trend çizgisini test etti:

Endeksin gücü diğer ülkelere borsalara oldukça pozitif mesajlar gönderdi ve göndermeye devam ediyor.

Bizim borsamız ise son global yükselişlere katılmakta biraz nazlı görünüyor. Bunun sebepleri arasında her daim bitmeyen politik tartışmaların ve son dönemdeki Suriyeli sığınmacıların vatandaş yapılmalarına dair tartışmalar olduğunu düşünebiliriz. Suriyeli sığınmacıların vatandaşlığa alınıp alınmamaları ayrı bir tartışma konusu ama ekonomik anlamda bu insanlar uzun süredir ülkemizdeler ve bir şekilde ekonomik sisteme de entegre olmuş durumdalar. Ben siyasi boyutu kenarda bıraktığımda Suriyeli sığınmacıların etkisinin ekonomik rakamlarda olduğunu düşünüyorum.

Son dönemde Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmeye çalışılması ve Suriye ile Mısır politikalarındaki olası değişiklikler pozitif bir algı/hava yaratabilir.

Son 3 aylık getirileri karşılaştırdığımızda da XU100 rakiplerden geride kalıyor:

Hindistan bize göre son 3 ayda %15 daha güçlü. BREXIT sonrasında güçlü geri gelemeyen DAX endeksi de BİST’ten %6 daha iyi durumda.

Resmin neresinden baktığınıza göre yorum değişebilir bununla birlikte korkunun kaynağı korkuyu üzerinden atmış üstüne daha da fazla yükselmişse diğer borsalarında bu duruma eşlik etmesi beklenebilir.

DB X Markets dünkü varant bültenine baktığımızda endeks varantlarında yükselişe alınan pozisyonlar toplamı 3067, düşüşe alınan pozisyonlar toplamı ise 5928. İş Yatırım endeks varantlarında da düşüşe alınan pozisyonlar yükselişe alınan pozisyonlardan %10 daha fazla.

Yatırımcının, analistlerin ve yorumcuların genel negatif tavrı endeksin yükseliş için yeterince malzeme topladığına işaret ediyor olabilir. Geçmişteki varant analizlerinden de hatırlayacak olursak yatırımcılar yükselişte yükselişe düşüşte ise düşüşe inanmıyorlar sürekli bir önceki hareketin geri gelmesini bekliyorlar. Aynı şeyler analist ve yorumcular için de geçerli. Bunu davranışsal finans olarak yorumlasaydık en son olaya çıpalanmak diyebilirdik.

Son olarak BİST100 için 74-75bin aralığı önemli destek ve son düşüşte çalıştı:

Endeksin BREXIT öncesi değerlerine yakın işlem görüyor, burası aşıldığında pek çok yatırımcı oyun dışı kalabilir ve uzaktan izleyici olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)