Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Jeopolitik riskler finansal varlıkları nasıl etkileyecek?

10 Ekim 2023, 08:05 - -

Jeopolitik riskler artarken finansal piyasaların nabzı daha hızlı atıyor. Türkiye'nin Rusya-Ukrayna krizi sonrası Filistin-İsrail krizinde de dengeli bir tutum sergilemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itidal çağrısı yaparak tansiyonu düşürmek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söylemesi bu konudaki duruşun da göstergesi.

Öte yandan gelişmelere baktığımızda İsrail, Hamas’ın 7 Ekim 2023 günü gerçekleştirdiği saldırılarının arkasında İran’ın olduğunu belirtti. İran ise Hamas’ın saldırısını desteklediğini açıkladı.

Açıklamalar, İsrail’in İran’a yönelik açık ya da dolaylı yollardan misillemede bulunma olasılığını artırıyor. Böylesi bir durum Filistin-İsrail gerginliğinin daha geniş bir bölgeye yayılma ihtimalini gündeme getirecektir. 

Gerilimler, bölgesel çatışmalar ya da savaşlar ayrım gözetmeksizin tüm tarafları olumsuz yönde etkilediği gibi bölgedeki diğer ülkeleri de etkiler.

Bu kapsamda gerilimin daha fazla büyümeden gündemden düşürülmesi yönlü girişimler artabilir.

GÜVENLİ LİMANLAR ÖNE ÇIKIYOR

Filistin-İsrail gerilimi petrol, altın, dolar ve Japon Yeni gibi güvenli limanları yeniden gündeme getirdi. Önümüzdeki dönemde gündemin sıcak olması halinde bu enstrümanlarda daha fazla değerlenme de görülebilir.

YABANCI KURUMLAR NE BEKLİYOR?

Morgan Stanley: Çatışma sınırlı etki oluşturur, yayılma beklentisi yok.
Societe Generale: Jeopolitik gerilim ham petrol fiyatlarına 5-10 dolar risk primi ekleyebilir.
Citigroup: İsrail'in İran'a saldırma riski arttı.
RBC Capital Markets: İsrail İran'a saldırabilir, Ancak Tahran'ın tepkisi sınırlı olabilir.

YATIRIMCI NE YAPMALI?

Türkiye’deki yatırımcılar açısından borsada; jeopolitik risklerin yanı sıra bilançoların fiyatlandığı bir dönem. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Marakeş toplantılarına katılacak. Şimşek’e bu ziyaretinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan eşlik edecek. Şimşek, düzenlenen toplantılarda çeşitli ülke mevkidaşları, fon yöneticileri, yatırım bankalarının temsilcileriyle ikili görüşmeler yapması planlanıyor.

Görüşmelere dair açılamalar piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Öte yandan olası para girişlerine yönelik açıklamalar ve bilgilendirmeler piyasaları olumlu etkileyecek gelişmeler arasında yer alıyor. Bilanço beklentileri güçlü olan şirketler ayrışacaktır. Yatırımcılar düşüşleri fırsat olarak değerlendirecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fena şakir topaneden 10 Ekim 2023 12:34

    abijim hiç bi şe anlamadım .ne yapcaz hissemi altınmı dövüzmi.fena selime anlatır gibi anlatsan abijim bizde ona gre bi şeler yapsak